IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През юли опашките за нови лични карти ще са най-големи

Съботните дежурства на паспортните служби дават ефект, за част от извънредния труд ще плаща Сименс, останалите пари са от бюджета

10:39 | 03.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
През юли опашките за нови лични карти ще са най-големи

През юли се очаква пик при издаването на новите документи заради това, че най-много лични карти и паспорти изтичат тогава, прогнозират от МВР.

„Средно на ден сега в София се обслужват около 1 500 -1 700 граждани, които подават заявление за получаване на нови документи за самоличност и, ако се работи с тези темпове, ще се справим.“ Това коментира Мария Костадинова - началник на дирекция „Документи за самоличност“ в МВР, цитирана от БТА.

В много РПУ-та се правеха списъци, но напоследък вече ги няма, констатират от дирекция „Документи за самоличност“ в МВР. Взето е решение да се направи всичко възможно гражданите, които са дошли да подменят документите си за самоличност, да бъдат обслужени в същия ден, каза Костадинова.

Във всяко РПУ има поне по две биометрични станции. Броят им е съобразен максимално с живеещите в районите. Друг е въпросът, ако дойдат 300 души наведнъж. Тогава ще се каже на хората да идват на групи в приблизителни часове, поясни Мария Костадинова.

Според Костадинова съботно-неделни дежурства имат сериозен ефект. Фактът, че в понеделник сутринта нямаше такива опашки, каквито досега е имало всеки понеделник, доказва точно това, коментира тя. Това, че се обслужват по около 1 400 граждани на ден, също показва, че има смисъл от тази мярка, уточни Костадинова.

По принцип всеки петък от цялата страна се получава информация има ли опашки, изостава ли се с издаването, колко човека чакат. Въз основа на това преценяваме къде и дали да се работи през почивните дни, поясни експертът.

Ако през юни съботите имат добра посещаемост, тази практика ще остане и през юли и август. Не можем да осигурим дежурства и в двата почивни дни, защото според кодекса на труда има ограничения.

За част от извънредния труд заради несъвършенствата в системата ще плаща Сименс, останалото е предвидено в бюджета.

На въпрос какво се случи с идеята да се търси неустойка от Сименс заради проблемите в началото, Мария Костадинова каза, че в момента тече двумесечния срок, в които ще се даде становище дали всичко по договора е наред. След като този срок изтече ще се прецени дали всичко е изпълнено, посочи тя.

Направихме възможното всички документи за самоличност да се издадат в срок. Ако има случаи, при които това не е спазено, гражданите могат по съдебен ред да си търсят правата, заяви началникът на дирекция „Документи за самоличност“ в МВР.

Сметките на МВР, по които се превеждат таксите за издаването на документите за самоличност, са посочени в страницата на министерството. Всеки може да преведе парите и с това платежно да се яви пред гишето за подаване на заявлението в МВР. Същото важи и за плащането в интернет, но документът трябва да е подпечатан за да го приемем като доказателство. Там дори може да се прави справка дали съответният документ е отпечатан. Но е важно да се знае, че гражданите трябва да се явяват за получаване на датата, посочена в получени от тях талон при подаването. Много от тях отиват да търсят документа си след като в сайта пише, че е отпечатан и затова биват връщани, обясни Мария Костадинова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
troika
преди 13 години
Днес бях пред II-ро РПУ във Варна. В 11.00ч. списъка беше за 103 човека, а влизаше 34-ти. Горе-долу по 10 на час минават. Евентуално днес ще минат 100 човека. И след всичко това някой ми обяснява, че няма опашки, че всичко е ОК. Благодаря за статията, но ползата ми от нея е малка. Реалността е друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още