IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на Албена АД в SOFIX вероятно се е увеличил с 47%

Започнаха продажби на единични акции в Албена АД, както наскоро имаше близо 500 покупки на по 1 акция в Албена инвест холдинг

14:36 | 21.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Плажът на Албена Снимка: Албена АД</p>

Плажът на Албена Снимка: Албена АД

В последните дни сме свидетели на редица продажби на акции от Албена АД. Така започна процесът на продажби на спечелените по 0,8272 акции от капитала Албена АД от закръглението само нагоре при вливането на Албена инвест холдинг АД в Албена АД.

Въпросните 0,8272 акции формират брутна печалба от 46,14 лв. на база последните сделки от 55,78 лв. за акция в петък. Две единични сделки с акции на морския курорт имаше още в четвъртък, а в петък те бяха десетки.

В последните борсови дни с акциите на Албена инвест холдинг АД имаше 487 сделки с Албена инвест холдинг АД за по 1 акция и вероятно ще видим подобен брой сделки с акции на Албена АД с по 1 акция.

Централен депозитар АД вписа заличаването на акциите от Албена инвест холдинг АД в средата на миналата седмица. Тогава вече бившите акционери в АИХ станаха такива в Албена АД.

Близо 78 000 акционери получиха бонус поради закръглението нагоре.

Ефектът за Албена АД ще е, че фрий-флоутът ще се увеличи, като това ще увеличи дела на курортното дружество в SOFIX и чисто теоретично може да доведе до покупки от страна на Expat SOFIX ETF на още акции от Албена АД.

До вливането Албена инвест холдинг АД притежаваше 20,58% от капитала на Албена АД и тъй като този цял е над 5%, той беше изключен от фрий-флоута (свободно търгуваните акции) при изчислението на SOFIX. Други 54,05% бяха собственост на Албена холдинг АД, така че фрий-флоутът беше 25,38% (по данни на Централен депозитар и БФБ-София, които са на база пълния брой акции, а не на база на гореизброените дялове).

При самата Албена инвест холдинг АД фрий-флоутът беше 44,81% по данни на БФБ от 1 септември 2016 г. Това означава, че притежаваните доскоро 20,58% от АИХ в Албена АД ще генерират нов фрий-флоут от 9,22%, което с вече съществуващия от 25,38% ще доведе до такъв от общо 34,6% - или с близо 40% повече.

Нещо повече, акционери с над 5% дял в АИХ бяха УПФ Доверие с 6,84% и Телеком инвест АД с 6,36%, които вероятно ще имат дял от 5% в Албена АД след преобразуването (зависи колко акции са имали в Албена АД преди вливането). Така не 44,81%, а всъщност 58,01% от онези 20,58% в Албена АД ще станат фрий-флоут, като това са 11,94% от текущия капитал на Албена АД, които трябва да се добавят към вече същестуващия фрий-флоут от 25,38% и той вероятно е достигнал 37,32% - увеличение от 47%. Това съществено ще увеличи тежестта на Албена АД в SOFIX и съответно в Expat SOFIX ETF.

Междувременно една бонова книжка в Албена инвест холдинг АД вече се равнява на 5 акции в Албена АД и ако станем свидетели на такава, вероятно ще е с продавач собственик от масовата приватизация.

Албена АД отчете силен туристически сезон с ръст на нетната печалба от 55% на годишна база до 24,75 млн. лв. за деветмесечието на 2016 г., както и повишение на приходите с 9,68% на годишна база до 76,81 млн. лв. за деветмесечието на тази година спрямо това на миналата.

Акциите на Албена АД поскъпват с 16,22% за последните 12 месеца до 55,781 лв. за брой и 238 млн. лв. пазарна капитализация. Дружеството е разпределило и брутен дивидент от 0,45 лв./акция.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Албена АД(ALB)

Албена Инвест Холдинг АД(5ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Petar
преди 7 години
На теория може би трябва да се купува, но дела в Експат в момента е близо до 5% в долната граница и по-логично би било да продават да стане под 5%. На същия хал са и Монбат, Планината, М+Ц, ФНИБ и Индустр. Холд. Ако го направят ще отговарят на изискването за компаниите във фонда с повече от 5%. Въпроса е за тия 60 дни от кога тече срока за да се влезе в рамка или е на кой както му се чете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още