Консумацията на бира в България през 2015 г. се повишава до 73,5 литра на човек. Това съобщи изпълнителният директор на Съюза на пивоварите у нас Ивана Радомирова на пресконференция по случай 25 години от създаването на Съюза и 135 години от българската пивоварна индустрия, предаде БТА. Употребата на бира през последните пет години е била средно 72 литра на човек годишно.
По този показател България се нарежда до страни като Белгия и Холандия и вече изпреварва Великобритания, но е далече от Чехия (144 литра на човек годишно) или Германия (107 литра), посочи тя.
Изследвания на съюза от първите шест месеца от тази година показват, че най-често се пие бира в Русе - 13 пъти месечно. След това се нареждат Монтана с 11 пъти и Плевен и Бургас с по 10 пъти.
Мъжете пият бира 12 пъти месечно, а жените - 5 пъти, показва проучването.
Радомирова посочи, е през последните пет години членовете на Съюза на пивоварите са пуснали на пазара над 42 нови марки и разновидности бира и над 102 нови опаковки. През последната година на пазара е навлязло непастьоризираното или нефилтрираното пиво.
Лек спад от 1 - 2 процента през последните година и половина - две се наблюдава в продажбите на най-традиционните опаковки в страната - пластмасовите. По думите на Радомирска това е добра тенденция, тъй като стъклото е класиката на бирената култура.
Стъклените опаковки бележат ръст от 23 процента, кеновете - 11 на сто, а наливното пиво - 5,5 процента.
Отчетен е ръст от 22 на сто в дела на консумацията на бира в заведения.
През 2015 г. пивоварите отчитат ръст на пазара на бира в страната от 2 процента спрямо предходната година.


2 години и 8 месеца затвор за варненка, държала три вида наркотици
ВМС прие тържествено новия патрулен кораб "Храбри" във Варна
Евакуираните моряци от танкера „Кайрос” са предадени на Гранична полиция във Варна
Ватерполният „Комодор” с победа и минимална загуба в столицата
Ново гранично напрежение заплашва мира Тайла
ООН търси 33 млрд. долара за хуманитарни мисии на фона на свито финансиране
Китайски изтребители прихванаха японски край Окинава
Зеленски е в Лондон за мирните преговори
Rheinmetall очаква високо търсене в следващите 10-15г, част 2
10 коли, които бяха близко до съвършенството
Завръщането на Toyota MR2 е все по-близо
Отстъпки от над 100 000 долара показват, че богатите не искат електромобили
Знаете ли какво крие BMW X5 (E53) в резервната си гума?
Новият Mercedes-Benz GLB получи радикален дизайн и технологии
Аналена Бербок: Украйна не трябва да отстъпва територия
Българите искат по-активен живот, но не се движат достатъчно
Шофьор почина в кабината на камиона си на ГКПП „Капитан Андреево“
Как да разпознаем новини, генерирани с изкуствен интелект?
Министър Атанас Запрянов посрещна новия патрулен кораб “Храбри” СНИМКИ
преди 9 години 90% от бирата у нас се прави от царевица, с хмелова есенция. Няма нищо общо с бира - гадна е на вкус, пени се все едно са я застройвали с веро. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Я *** си вземи една бомбичка и прочети какво пише на етикета. Там си го пише директно, не че имам нужда то на вкус веднага се усеща. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години това с царевицата от къде го измисли, хахахахахахахахаа отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Чакайте сега, за бира ли говорим, или за подобията на бира които се продават в БГ-то наше скалъпване?У нас като се замисля, рядко се прави бира без царевица вътре за поевтиняване. Само я опитваш и веднага те удря един гаден вкус, който обикновено се замаскира с разводняването на бирата. А пили ли сте царевичака на бомбичката на Шуменско? Е няма такова менте, уж било като едно време, ама лъжат в очите. Навремето не се слагаше царевица в бирата, а тази сегашната е отврат менте. отговор Сигнализирай за неуместен коментар