IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каплан: Отворен съм за повишение на лихвите в САЩ през декември

Председателят на Фед за Далас обаче допълни, че все още не е съвсем сигурен в това

22:55 | 06.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв за Далас Робърт Каплан заяви пред CNBC в петък, че е „отворен“ за повишение на лихвените проценти през декември, но все още не е напълно убеден в това, съобщава медията.

Каплан, който има право на глас във Федералната комисия по отворените пазари тази година, заяви, че трудовият пазар се затяга въпреки слабите данни за заетостта през септември, които показаха месечен спад за пръв път от седем години.

Знаехме, че цифрите за септември ще бъдат засегнати от урагана Харви и до известна степен Ирма. И наистина са“, каза Каплан.

Предпочитам да разгледам три- до шест- до деветмесечните тенденции. Мисля, че голяма част от спада в работните места, по моя преценка, ще бъде временен“, заяви той.

Консенсусната оценка сред икономисти, анкетирани от Thomson Reuters, сочеше ръст на заетостта от 90 хил. работни места през септември. Нивото на безработица е спаднало до 4,2%.

Следващата среща на Фед е на 31 октомври и 1 ноември, но пазарите не очакват увеличение на лихвените проценти тогава.

Според пазара обаче шансовете за трето повишение на лихвените проценти през 2017 г. е около 90% за последната среща на Фед тази година, насрочена за 12-13 декември, посочва CME FedWatch.

Отворен съм за декември, но не съм напълно сигурен“, каза Каплан. По отношение на следващата година обаче, той заяви: „Можем да си позволим да бъдем търпеливи“.

В интервю за CNBC в четвъртък председателят на Фед за Филаделфия Патрик Харкър каза, че очаква увеличение на лихвите през декември и още три през следващата година в зависимост от това каква се окаже динамиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още