IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецесията в британския строителен сектор може да отслабне през второто полугодие

По мнението на някои анализатори низходящият тренд може да е достигнал дъното

14:43 | 13.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Начални признаци на известно възстановяване на икономическата активност в частния сектор във Великобритания може да доведат до облекчаване на ефекта от рецесията с двойно дъно в британската строителна индустрия, провокирана от големите ограничения в държавния бюджет в края на 2010 г., пише Ройтерс.

По думите на Алън Уилън, директор по икономика в компанията за анализи в областта на строителството Glenigan, основният тренд би трябвало да стане малко по-положителен през втората половина на годината.

Строителната продукция, която бе един от най-съществените отрицателни фактори за ръста през първите три месеца на годината, се понижи с 13,8% на месечна база през април.

По мнението на някои анализатори низходящият тренд може да е достигнал дъното.

“Строителната продукция нарасна с 5,5% през трите месеца до април в сравнение с трите месеца до януари”, казва Хауърд Арчър от Global Insight.

“Това е в подкрепа на надеждите, че второто тримесечие ще доведе до ръст на строителната продукция и до положителен принос към БВП”, добавя той.

Данни на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS) говорят за още оптимизъм, тъй като активността в частния сектор се очаква да се повиши.

Разрешителните за начално строителство на бизнес имоти в Англия се повишиха с 16% през последното тримесечие на 2010 г., сочат данни на юридическата кантора EMW.

Въпреки това данни на Glenigan показват също, че стойността на новите проекти, стартирани през трите месеца до май, е с 21% по-ниска в сравнение с година по-рано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още