IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво представлява фискалната пропаст

Решение трябва да има, защото в противен случай САЩ ще отложат излизането от кризата за всички държави

12:33 | 19.11.12 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво представлява фискалната пропаст

Какво ще стане, ако не се предприемат действия?

САЩ ще изпият доста горчив хап. Рецесията ще се завърне още през първата половина на следващата година, като БВП на страната ще се свие с около половин процент. Безработицата ще тръгне нагоре и отново ще мине над 9% към края на годината.

В известен смисъл обаче страната ще бъде излекувана – изчисленията показват, че бюджетният дефицит би се свил до 200 млрд. долара към 2022 година, след като днес е близо 1,1 трлн. долара. Задлъжнялостта пък ще се свие до 58%.

Какво ще се случи на бизнеса?

Напрежението сред бизнеса вече расте. Изтичането на данъчните отстъпки, някои от които директно касаят фирмите, ще доведе до застой в инвестициите и наемането на нови служители. От Ernst&Young изчисляват, че инвестициите ще се свият с 2,4 на сто, а новите работни места ще са със 710 хил. по-малко.

Друго изражение – около 75% от малките фирми, които се считат за двигател на трудовия пазар в САЩ, са организирани по начин, който позволява на собствениците им да плащат данъци по ставки за физически лица, а не по такива за юридически. Очакванията са тези ставки да нараснат.

Така най-ниското ниво ще се вдигне от 10 на 15 на сто. За следващите нива увеличенията са от 25 на 28 на сто, от 28 на 31 на сто, от 33 на 36 на сто и от 35 на 39,6 на сто.

Ами ако законът, изискващ фискалната пропаст отпадне?

При такъв вариант задлъжнялостта на САЩ през 2022 година ще бъде 90%. По всяка вероятност ще последва понижение на кредитния рейтинг на американския дълг, а с това ще дойдат и сериозни трусове за всички видове пазари.

Тогава?

САЩ или трябва да ограничат разходите си, или да вдигнат данъците. Като компромис може да се направи и комбинация от двата варианта. Постигането именно на този баланс между съкращения и повишения на данъци е въпросът, който разделя политиците.

В центъра на споровете са здравните програми и социалната политика. И в двете области има потенциал за орязване на милиарди долари разходи, но с цената на премахването на редица привилегии. Данъчната политика също е ябълка на раздора – основно заради ставките за най-богатите.

Едно е сигурно – до края на годината решение на въпроса с фискалната пропаст трябва да има. В противен случай изходът от кризата ще бъде отложен отново - при това за всички държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Вярно, кравите полудяха :)Ако жертваш 1 ТРИЛИОН или 10%, по избор, дали точно спестяваш тези 2 трилиона, или и тях ги трупваш към дълга, увличавайки го с 12,5 нетни процента? Някой да ми обясни на пръстите на ръката, че нещо вече мозъкът ми отказа да възприема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
jj99
преди 11 години
Тоя сайт принципно не е за хора които могат да смятат :)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
madcow
преди 11 години
Любопитно ми е, ако БВП на страната се свива с 1% заради мерки, които прекратяват трупането на дефицит, това не е ли много голяма нетна печалба за средния американец?!В смисъл 2-та трлн долара, наляти от миналото лято досега, са по-скоро 20% от БВП. Жертваш 1 за да спестиш 20, доста добра сделка.Жалко че политиците няма да го позволят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Виж CIA World factbook за 2012, там има БВП-но на всички страни по света и техният вътрешен и външен дълг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
БВП е доста неточен. ето пример:Distinctions must be kept in mind between quantity and quality of growth, between costs and returns, and between the short and long run. Goals for more growth should specify more growth of what and for what.Сегашния измерител е една мешаница. Ако БВП както казваш е 15 трл, а дълга е 16 трлн, защо говорим за пропаст. Всъщност аз си го обеснявам, че точно дълга е генерирал голяма част от БВП, което води до фискалната пропаст. "more growth should specify more growth of what and for what."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
БВП-то на САЩ е малко над 15 трлн, $q а държавния дълг само на федералното правителство - над 16 трлн.$Това не правили над 106% от БВП или не мога да смятам, а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още