IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Шест банки от еврозоната не отговарят на капиталовите изисквания

Разрешението на банките да използват част от капиталовите си буфери ще бъде премахнато в края на 2022 г.

12:41 | 10.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Шест от банките в еврозоната не са отговорили на капиталовите изисквания на Европейската централна банка (ЕЦБ). Въпреки това банките на Стария континент са се справили добре с пандемията и използването на част капиталовите буфери може да бъде прекратено в края на годината. Това посочват от европейския регулатор в годишен обзор, цитиран от Ройтерс.

В доклада, както е обичайно, не се посочва кои са тези шест банки, които не са отговорили на капиталовите изисквания на ЕЦБ в края на третото тримесечие.

Главният банков надзорник Андреа Енрия изрази удовлетворение от работата на финансовите институции по време на пандемията.

„Към момента сме до голяма степен удовлетворени от начина, по който банките оперират в условията на пандемия“, посочи Енрия. „Те трябва да продължат да бъдат бдителни за възможните последици върху техния баланс и по-конкретно да затегнат рисковия контрол и надзорната рамка“, препоръча банкерът.

Според ЕЦБ оценките на финансовите институции на Стария континент "са до голяма степен стабилни, като важни институции са поддържали стабилен капитал и ликвидност".

ЕЦБ проверява банките под т.нар. Процес по надзорен преглед и оценка (Supervisory Review and Evaluation Process, или SREP). Използвайки скоринг система за бизнес моделите, управлението, ликвидността, управлението на риска и финансирането, както и за капитала, ЕЦБ изчислява допълнителна сума, която се добавя към минималните изисквания, които важат за всички банки. Изискването също така е известно като Стълб 2 (Pillar 2) и при него ЕЦБ действа по преценка. Основният минимум се нарича Стълб 1 (Pillar 1). И двата критерия трябва да бъдат изпълнени с постигането на съотношението на базов собствен капитал от първи ред (т.нар. СЕТ1). 

Над Стълб 1 и 2 стоят три вида капиталови буфери. Предпазният капиталов буфер важи за всички банки, буферите за системен риск зависят от размера и местоположението на трезора, а антицикличният капиталов буфер се определя от националните регулатори. Нарушаване на буферите води до ограничения пред възможността банките да изплащат дивиденти, бонуси, купони или условни конвертируеми облигации (т.нар. contingent convertible bonds, или CoCos).

Енрия изтъкна, че разрешението на банките да използват част от капиталовите си буфери, дадено при избухването на пандемията през 2020 г., ще бъде премахнато в края на 2022 г., каквито бяха и очакванията на пазара.

През март 2020 г. ЕЦБ разреши на банките да оперират под нивото на капитала, определено от насоките за Стълб 2 и предпазния капиталов буфер. През юли 2020 г. ЕЦБ пое ангажимент да поддържа тази пълна гъвкавост на буфера поне до края на 2022 г.
 
През септември 2020 г. ЕЦБ разреши на банките да изключат определени експозиции на централните банки от знаменателите на коефициентите си на ливъридж поради изключителните макроикономически обстоятелства. При изчисляване на квотата на банките е разрешено да изключват определени активи, като депозити в централната банка. Това им позволява да имат по-висок дял на дългове. ЕЦБ съобщи, че регламентът ще се прилага до 27 юни 2021 г.
 
През юни 2021 г. органът удължи срока на действие на тази мярка до края на март 2022 г. и поиска от банките все пак да планират поддържането на достатъчно капитал на фона на изтичането на срока на това пруденциално изключение.
 
Въпреки че все още има известна несигурност по отношение на въздействието на пандемията, банките разполагат с достатъчно резерви над капиталовите си изисквания и над изискването за отношението на ливъридж. В края на септември 2021 г. съвкупното съотношение на базовия собствен капитал от първи ред на банките под пряк надзор на ЕЦБ възлизаше на 15,47%. Общият им коефициент на ливъридж възлизаше на 5,88%.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още