IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще усвоява 16 млрд. евро от ЕС до 2020 г., но с условие за реформи

В противен случай Брюксел ще спира средствата за новия програмен период, заяви заяви вицепремиерът Илияна Цанова

11:25 | 08.08.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България ще усвоява 16 млрд. евро от ЕС до 2020 г., но с условие за реформи

Споразумението за партньорство ще осигури близо 16 млрд. евро за инвестиции в България – за градовете и селата, земеделието, безработните, образованието и природата. Това е ясен план за инвестиции и реформи, с цел да се повиши качеството на живот. Средствата обаче ще бъдат усвоявани само срещу реформи в ключови сектори.

Това каза на пресконференция вицепремиерът по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова, която представи подробности за сключеното вчера Споразумение, което е стратегически документ за разпределението на средствата за периода 2014-2020 г.

Припомняме, че при преговорите за Споразумението към България бяха заложени изисквания за промени в здравеопазването, образованието и други сектори.

Промените не могат повече да се отлагат и ЕК ще бъде наш партньор в този процес, каза вицепремиерът. Тя даде за пример обществените поръчки. „До 2016 г. трябва да напреднем с реформите – ако не се реформират обществените поръчки, ЕК ще има правото да спре средствата по всички оперативни програми“, посочи тя.

Ако не се реформира сектор „Води“, което е основно изискване към програма „Околна среда“, ще бъдат спирани междинни плащания. „Това не са подводни камъни, а изисквания към България“, коментира Цанова.

Тя отчете, че съществен принос за изработването на Споразумението имат и социално-икономическите партньори, местните власти неправителствените организации. То е резултат от работата на три правителства, посочи Цанова.

Както стана ясно вчера, по седемте оперативни програми България ще получи 7,6 млрд. евро, а заедно с Програмата за развитие на селските райони (ПРСРС) и програма „Рибарство“ средствата нарастват на 9,9 млрд. евро. Заедно с директните плащания в размер на 5,3 млрд. евро и други програми се получават общо 15,8 млрд. евро.

Ако средствата се усвояват интензивно, се очаква брутният вътрешен продукт (БВП) към 2020 г. да нарасне с 8,7%, а номиналната средна заплата да се увеличи с 37,2%, прогнозира Цанова. Разчетите на кабинета са за ръст от 43,1% на частните инвестиции, с 32% - при публичните и 6 на сто по-висока заетост, след усвояването на средствата.

През периода май-юни всички програми са изпратени в Брюксел, с изключение на „Рибарство“, която ще бъде депозирана през септември. През втората половина на септември на консултации с ЕК се очаква оперативните програми да бъдат окончателно договорени.

„Надяваме се до началото на следващата година да бъдат определени управляващите и сертифициращи органи, за да стане възможно разплащането на средствата. Междувременно могат да стартират процедури там, където има добра подготовка – например за изграждането на метрото в София. Това е възможно с бюджетни средства, които в последствие да се възстановяват от ЕС“, каза още вицепремиерът по еврофондовете.

На въпрос дали това действително ще се случи, предвид бюджетния дефицит, тя отговори:

„Ние като служебно правителство не можем да актуализираме бюджета, но в Бюджет 2015 е възможно да бъдат заложени средства за предварителното финансиране на проектите. Има такава процедура, но следващото правителство ще реши това. Ние можем да препоръчаме проектите, които са напреднали“.

На фона на намаляващите чуждестранни инвестиции тя препоръча да се правят качествени проекти, защото към днешна дата 70 на сто от инвестициите в общините се дължат на европейските средства.

Цанова заяви, че към момента рискови са блокираните програми „Регионално развитие“ и „Околна среда“. Рискът от загуба на средства може да бъде намален, ако с ресурс от бюджета „тези средства се завъртят“, за да се плаща на строителните фирми и след това разходите да бъдат сертифицирани, препоръча тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Dimat
преди 9 години
Mалко исторически факти за оВчовечения български абориген.Малко хора знаят как е поробвано населението на Африка от европейските нашественици и как е заробвано за плантациите в Америка.Повечето си мислят,че това е правено с войски и ще сгрешат дълбоко.Не че е нямало и такива,но огромната част от робите са били продавани на роботърговците от племенните вождове,за така ценните за тях стъкълца,мъниста,огледалца и тем подобни ***.За тези ***,които не са стрували нищо е било плащано с извличане на национали природни богатства и роби.В много от случаите племенните вождове са организирали нападения на техни съседи,за отвличане на хора,но не са били малко и случаите,когато просто са продавали свои поданици,за предоставяните им от нашествениците дрънкулки.Хайде сега,помислете,местното булгаристанско аборигенство,дали не е в същото положение,спрямо съвременните западни роботърговци,а "родните" ви вождове,дали не правят същото,както онези африкански такива.Мислете,не блейте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
mvr0306
преди 9 години
Като се има предвид че повечето пари отиват за абсолютно безсмислени проекти - изграждане на институционален капацитет, стратегии за превенции на социалното изключване, планове за развитие, туристически пътеводители, изграждане на мрежи от каквото се сетите.... не виждам голям смисъл от тези пари. В моя град няма абсолютно нищо видимо от предишния проект, нещо което да подобри живота на хората или бизнеса. Освен едно "модернизиране" на градския парк, което е абсолютно ненужно и е просто харчене на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
BGNabliudatel
преди 9 години
А колко ще внесе за същият период ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 9
studioaa
преди 9 години
От тези 2.5 млрд евро усвоени за периода 2007-2013 трябва да извадим 2.1 млрд членски внос, който сме платили за педиода (7 години по 600 милиона лева на година). Нетната полза на България от ЕС е забележете цели 400 млн. евро или цели 60 млн. евро на година. Искам още веднъж да подчертая нищожността на числото 60 млн. евро на година, при положение, че дори кабинетът Орешарски за 2014 ще събере цели 500 млн. лева повече от отколкото са събрани за 2013. Има ли все още евро-наивници, които вярват, че България е бенефициент от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
България няма да може да усвои дори 6 милиарда, та камо ли цели 16. За миналия програмен период от 2007-2013 България е усвоила едва 2.5 млрд. евро от 7 млрд. възможни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още