IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Алексиев: На БФБ може да се структурира сегмент за търговия на бели сертификати

Предлагаме система, която няма да натовари бюджета, коментира изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие

08:10 | 05.05.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ивайло Алексиев. <em>Снимка: АУЕР</em></p>

Ивайло Алексиев. Снимка: АУЕР

Нека изясним какво представляват белите сертификати и какъв е механизмът за търговия с тях?

Белите сертификати са документ, който доказва, че определено количество енергия е спестено на определено място за определен период от време. В страната има известен опит, защото са въведени схеми за задължения – от 2008 г. има задължени лица и има аналогичен документ – удостоверение за енергийни спестявания.

Основните предпоставки за белите сертификати в България са създадени отдавна. Задълженията за енергийна ефективност са разпределени между собственици на сгради, промишлени предприятия и търговци на енергия. С това сме изпреварили концепцията, въведена с Директива 2012/27/ЕС относно енергийната ефективност.

Белите сертификати могат да бъдат и търгуеми, като не заместват съществуващите политики и мерки в областта на енергийната ефективност, а по-скоро ги допълват и стимулират реализирането им. Към момента и за съществуващите удостоверения за енергийни спестявания се предвижда издаване или след обследване за енергийна ефективност, или чрез ползване на одобрени методики за оценка на енергийните спестявания. Общо 50 такива методики разработваме и в рамките на проекта. Те ще бъдат автоматизирани и качени на сайта на Агенцията като калкулатори.

Това все още е предложение обаче. Има още много институции, които ще бъдат ангажирани с реализирането на този проект.

Търговията на белите сертификати е съизмерима с търговията на всички други ценни книги. Механизмите са чисто пазарни и се основават на търсенето и предлагането. Понеже има задължени лица, те трябва да си изпълняват задълженията и има няколко варианта – или да правят собствени инвестиции за реализиране на мерки, или да внасят адекватни средства в специален фонд, или да си набавят документи от други лица, които имат или излишък от изпълнени мерки, или са направили инвестиция без значение дали са задължени по закон.

Избраното предложение е съобразено с действащото законодателство към момента и съществуващата административна структура. Така се минимизират разходите по въвеждането на схемата, а оттам - и тежестта върху бюджета.

Основните участници са съществуващите институции – Агенцията, фондовата борса, Комисията за енергийно и водно регулиране и финансовите институции за надзор.

Какво е необходимо да се свърши, за да стартира изпълнението на проекта и изобщо – да стартира търговията с бели сертификати?

Провели сме разговори, включително и с Българската фондова борса и Централния депозитар. Тяхното мнение е, че не е никакъв проблем да бъде структуриран допълнителен сегмент. По отношение на законодателството, точно във връзка с това, което казах – че сме правили анализ за минимална тежест при въвеждането на схемата, ще бъдат необходими нормативни промени, но те ще бъдат в светлината на разширяване и прецизиране на задачите, задълженията и правата на съществуващите институции, а не на чисто ново законодателство.

Коя от разгледаните системи би била най-приложима за българските условия или компилация от тях?

Направили сме компилация. Италия например е въвела чисто нова администрация, която да се занимава с всички дейности по търговията с бели сертификати и това е струвало много. Дания пък е оставила нещата почти на саморегулиране с минимален мониторинг. Мисля, че италианската система ще бъде много натоварваща за държавата и за гражданите, а за датската не сме достигнали това ниво на развитие. Затова предлагаме хибридна система.

Агенцията ще бъде в ролята на верифициращ орган. Както има фирми-одитори в момента, техните одити ще бъдат все така проверявани от Агенцията, тя ще удостоверява коректността на свършената работа и ще издава документ. В същото време ще се ползва съществуващата структура на фондовата борса, така че ако някой реши, че иска да изтъргува издадения документ, може да го прехвърли от регистъра на Агенцията в регистъра на фондовата борса и според пазарното търсене да го реализира.

Всеки, който реализира мерки за енергийна ефективност, или чрез енергийно обследване, или чрез оценка по одобрена методика може да претендира пред Агенцията за такъв документ. Понеже задължените лица трябва да изпълнят определен обем спестявания, те могат да комбинират собствените си усилия с усилията на другите лица, които действат в посока подобряване на енергийната ефективност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
ceneto
преди 8 години
на бфб има спешна нужда освен от сегмент за бели сертификати и специализиран такъв за чисти хартии, а също и за дружества които не си плащат годишната такса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още