IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Росатом" среща конкуренцията на Westinghouse и в Казахстан

В последните години американската компания активно се опитва да изземе части от пазара на руската корпорация

11:15 | 23.01.15 г.
"Росатом" среща конкуренцията на Westinghouse и в Казахстан

Казахстан е започнала преговори с японската Toshiba, собственик на американската атомна корпорация Westinghouse, за изграждането на нова ядрена централа, съобщава руското издание „Коммерсант“. Новината беше потвърдена и от представители на японската компания.

С новото развитие на нещата руската „Росатом“ ще има конкурент в лицето на американската технология в още една държава от бившия соцлагер.

Припомняме, че България също преговаря с Westinghouse за строителство на нова мощност в АЕЦ „Козлодуй“. На този етап работна група към Българския енергиен холдинг (БЕХ) оценява жизнеспособността на проекта и очакванията са до март резултатите от проверката да бъдат готови.

Все още не е ясно обявена цената на реактора, който би се строил у нас, нито начините за финансиране. През лятото японското икономическо издание Nikkei съобщи, че цената на реактора АР 1000, изграден на площадката на АЕЦ "Козлодуй", ще бъде около 4,87 млрд. долара. Официалното становище на американската компания е, че изграждането ще струва "под 10% от брутния вътрешен продукт" на България. 

Според руското издание до март Казахстан и Toshiba могат да подпишат договор за доставката на реактор АР 1000 с мощност от 1 ГВт и цена между 3,34 и 4,17 млрд. долара. Има и конкурентен руски проект, който е в много по-начална фаза, но пък шансовете му все пак си остават големи, допълва още „Коммерсант“.

До средата на септември очакванията бяха, че новата централа в Казахстан ще бъде построена от руската държавна корпорация. Тогава Министерството на енергетиката на страната и „Росатом“ подготвиха и споразумение за сътрудничество. Прогнозите бяха, че документът ще бъде подписан в началото на 2015 година.

На този етап плановете за строителството обаче се твърде хипотетични – няма избрана площадка, нито тип на реактора. Астана коментира единствено, че иска реактор със средна мощност, а такива нямат нито „Росатом“, нито Westinghouse, пише „Коммерсант“.

Изданието припомня още, че технологията на американската компания АР 1000 в момента се изгражда в САЩ и Китай, сключено е споразумение за строителство и във Великобритания, но реално работещ реактор от този тип все още няма в нито една ядрена централа в света.

Повечето ядрени централи в бившите социалистически страни използват технологиите на „Росатом“ отчасти и заради зависимостта им от ядреното гориво. В последните години обаче Westinghouse активно се опитва да изземе части от пазара на руската корпорация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още