IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barclays: Европа изпреварва САЩ като двигател на световния растеж

Въздействието от повишаването на търсенето в Европа върху света като цяло е с над 3 пъти повече от ефекта от подобен ръст на търсенето в САЩ

11:48 | 30.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Barclays: Европа изпреварва САЩ като двигател на световния растеж

Динамиката на възстановяването на европейската икономика може да се окаже най-важният фактор за финансовите пазари през следващите месеци, смятат от британската банка Barclays Plc, цитирани от Bloomberg.

Сега Европа се мъчи да увеличи темпото си на икономически растеж, но когато успее да го направи, тя осигурява много по-мощен стимул за световната икономика, отколкото САЩ,  се посочва в доклад на анализатори на банката, отправящ истинско предизвикателство към традиционните схващания.

Повишаването на съвкупното търсене в развитите европейски държави с 1% осигурява за 33 от 39 големи икономики по-силно нарастване на брутната добавена стойност (компонент на брутния вътрешен продукт), отколкото същото по размер увеличаване на аналогичния показател в САЩ, посочват в свой доклад от 25 септември стратези в банката.

Въздействието от повишаването на търсенето в Европа върху света като цяло е с над 3 пъти повече от ефекта, осигуряван от същия по размер ръст на търсенето в САЩ. Обяснението е, че Европа разполага с по-голяма икономика с повече търговски връзки, а банките ѝ са с по-силна международна дейност, е заявил вчера Джим МакКормък, ръководител на отдела за световни проучвания на разпределянето на активите в Barclays.

Положителното европейско въздействие е изчислено чрез използването на историческите връзки между икономиките. Разпространението му достига до развиващите се азиатски икономики и до някои държави от Латинска Америка.

„Макар често да се счита, че икономическият цикъл на САЩ е по-силен източник на сътресения за световния икономически растеж, статистиката предполага нещо съвсем различно“, се подчертава в доклада на Barclays.

Наблюдението се съдържа в проучване, което предполага, че „динамиката на възстановяването в Европа може да се окаже най-важният фактор за финансовите пазари през следващите месеци, при това с голяма преднина пред всички останали“.

Като едно от основанията за подобен анализ може да послужи и предположението, че продължилата 6 тримесечия рецесия в региона вероятно е нанесла удар и по пазарите на активи извън него, смятат от Bloomberg. От Barclays изтъкват, че активите, които традиционно зависят от икономическия растеж, са се представили по-зле с около 20% от индекса Standard & Poor’s 500, откакто Европа навлезе в икономическа криза в средата на 2011 г. Но с възстановяването в началото на тази година те са започнали да поскъпват по-бързо от ръста на индекса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още