IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уилбър Рос: Балонът при дългосрочните облигации е на път да се спука

По-скоро бих държал акции, отколкото 10-годишни американски ДЦК, споделя известният инвеститор

19:08 | 21.03.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Уилбър Рос: Балонът при дългосрочните облигации е на път да се спука

Дългосрочният дълг на САЩ, който се оказа един от най-добрите инвестиционни инструменти през изминалите десетилетия сега крие най-сериозния риск за инвеститорите, казва Уилбър Рос, цитиран от CNBC.

Рос е поредният анализатор, който отправя предупреждение за щатските облигации. Той прогнозира, че призракът на инфлацията е на път да засегне активите с фиксиран доход.

„Мисля, че най-големият балон, който е на път да се спука са 10-годишните щатски облигации, тъй като идеята, че проблемът с инфлацията е решен веднъж завинаги и затова изкуствено ниските лихвени проценти могат да бъдат запазени дълго време, е глупава“, казва президентът на W.H. Ross & Co. 

Нарастването на правителствения дълг е стимулирано от разхлабената политика на Федералния резерв (Фед), който от началото на финансовата криза задържа основните лихви на нива близки до нулата. Това засега държи доходността по правителствения дълг ниска.

Въпреки това доходността по 10-годишните щатски облигации напоследък започва да се повишава, като днес достигна 2,36% - най-високото ниво от октомври.

Това кара някои инвеститори да се замислят дали инфлационното напрежение, натрупано от разхлабената до исторически нива политика на Фед, няма най-накрая да се отрази на пазарите на активи с фиксирана доходност.

„По-скоро бих държал акции, отколкото 10-годишни облигации“, споделя Рос, който притежава значителен дял в нефтената и газова компания Exco Resources.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
То това го знаят всички на Уолстрийт, няма как да помпаш световната инфлация и това да не се отрази на инфлацията в САЩ, вижда се от цената на петрола че няма какво да я спре да расте, но това далеч не е най-опасното, няма кой вече да прави Американските играчки (лаптопи, таблети и т.н.) без пари и което е още по-лошо вече Китайците се научиха да си правят собствени играчки и с тях да залеят света, а не с играчки на Американците и цялата печалба да отива при тях. Така че цените на повечето стоки внасяни в САЩ са започнали да се покачват, а те в САЩ освен храна и малко петрол и автомобили друго не произвеждат, те нямат там световни лидери които да им дърпат икономиката с някой малки изключения като Жилет примерно. Та тея разсъждения водят до логичния извод, че там инфлацията ще се покачва и може стабилно да надмине 2-3 % (реално те и в момента са по-високи) над сегашното ниво на фиксирани лихви. Така че трябва да си луд да се навиеш на тези облигации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Интересно, интепесно,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още