IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Засега няма балон при акциите

Пазарите на държавни облигации стъпват на много слаби фундаменти, заявиха от американската банка

13:22 | 23.03.15 г. 4
Goldman Sachs: Засега няма балон при акциите

При рисковите активи като акциите все още не се наблюдава балон, посочи пред CNBC главният стратег за фондовите пазари на Goldman Sachs Питър Опенхаймер в понеделник.

По думите му опасенията за риск от появата на балон при активите са неизбежна последица от ниските лихвени проценти, които са в близост до нулата. Според него много инвеститори от цял ​​свят се притесняват именно от повишаване на "кривата на риска".

"Това може да доведе в крайна сметка до надценяване на рисковите активи, като други класове активи", каза той. "Аз не виждам рисковите активи, като тези на капиталовите пазари, да са вече в балон".

Под влиянието на оценяваната на повече от 1 трлн. евро програма за изкупуване на активи от Европейската централна банка водещите борси по света получиха значителен тласък. Общоевропейският индекс EuroStoxx 600 добави около 17 на сто, а доходността по държавните облигации в много части на еврозоната удари рекордно ниски нива.

В САЩ индексът на сините чипове Dow Jones и широкият S&P 500 отчетоха рекордни нива през тази година, подпомогнати от нарастващия оптимизъм относно перспективите за икономиката на САЩ. През миналата седмица технологичният измерител Nasdaq Composite пък удари 15-годишен връх.

Aкциите получиха нов тласък през миналата седмица, когато Федералният резерв на САЩ посочи, че лихвените проценти ще останат ниски в близките месеци. Основната лихва на Фед е в диапазона 0-0,25%, където се намира от 2008 г. насам, когато бе понижена под натиска на световната финансова криза.

Не всеки обаче е толкова оптимистичен, колкото Опенхаймер, когато става въпрос за капиталовите пазари.

Междувременно президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви загрижеността си, че ниските лихвени проценти могат да подхранят рязко покачване на стойността на активите.

"Лихвените проценти ще са ниски – няма ли това да даде резултат под формата на балона при активите през следващите няколко години?", запита лаконично той. "САЩ са измъчвани от огромни балони в последните две десетилетия – най-вече при технологичните акции и жилищата. Вторите причиниха макроикономическо бедствие, така че загрижеността е логична", добави Булард.

Запитан дали смята, че пазарите на държавни облигации са в балон, Опенхаймер каза: "Мисля, че пазарите на държавни облигации стъпват на много слаби фундаменти, но по наше мнение доходността е твърде ниска, особено в Европа". "Облигациите са надценени, затова ние предпочитаме акциите", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
ммне Голдман ше го кажат на инвестора да напише - "Стоп внимание, има балон при акциите, сега продавайте и не купувайте" ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
При отрицателни лихви всички модели могат да ви покажат, че няма цена при която акциите да са надценени :) Дори и при цена клоняща към безкрайност си струва да купуваш акции :)Единственият проблем е, че ако един ден лихвите се върнат към нормалните нива, изведнъж моделите на анализаторите ще показват съвсем друго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
valentino29
преди 9 години
Еми то за балоните се разбира чак след като гръмнат!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Goldman Sachs: Засега няма балон при акциите------------------------------------------------------------------------ииии тея са толкова мили, доообре ше чакаме те да ни кажат кога има балон, хахх, *** смешниците са тея престъпници от Голдмана особено оня олешивия им еврейн CIOто. По мазна муцуна от него не съм виждал. И не не не няма балон и изведнъж трееееес едни 15/20% и нема страшно само толкова ако паниката се разпростре няяя няя никви балони
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още