IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley: Очакват ни 7 години на загуби от облигации

Инвеститорите трябва да намалят дела на облигациите в портфейлите си и да купуват ценни книжа с по-висока доходност, съветва експерт

13:33 | 04.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Morgan Stanley: Очакват ни 7 години на загуби от облигации

Облигациите в световен мащаб ще предлагат възвръщаемост от между 1 и 2% през следващите 7 години, прогнозира старши пазарният стратег Джонатан Маккай от американската финансова корпорация Morgan Stanley.

Това означава, че собствениците на облигации ще губят пари от тях, имайки предвид инфлационния ефект. Прогнозата бележи рязка промяна в доходността на облигациите, които предлагат средна годишна възвръщаемост от 8,7% през последните 28 години, пише Bloomberg.

Инвеститорите трябва да намалят дела на облигациите в портфейлите си, тъй като те просто няма да генерират възвръщаемост, съветва Маккай, като посочва, че докато стимулите на централните банки поддържат цените на облигациите, съпътстващите щети ще бъдат по-ниска потрфейлна възвръщаемост.

За да бъдат избегнати загубите, инвеститорите трябва да купуват активи с по-висока доходност. Досега облигациите с висок рейтинг може и да са се представяли по-добре от по-рисковите такива, но тази тенденция може би е напът да се промени, отбелязва той.

Друга възможност е увеличаването на ливъриджа, за да бъде изцедена докрай възвръщаемостта – нещо, което инвеститорите правят при кредитните линии и суаповете за кредитно неизпълнение.

Около 45% от всички държавни облигации в момента носят доходност от под 1%, според доклад на анализатори на Bank of America. Индексът на банката Globat Corporate Index е нараснал с 6,5% през тази година, като доходността по облигациите се смъква до 2,6%.

Инвеститорите вече се насочват към облигации с неинвестиционен рейтинг („junk”) и ценни книжа без определена лихва, както и към по-рядко търгувани активи като недвижимо имущество и частен капитал.

Поемането на по-голям риск изглежда се отплаща в последно време, като инвеститорите в дълг успяха да избегнат негативните ефекти от засилването на геополитическите конфликти. Облигациите с висока доходност в световен мащаб са напът да запишат възвръщаемост от 8,9% през тази година, добавяйки към 142,7-те процента, натрупани през последните 5 години, сочат данни на Bank of America.

Разбира се, не всички са склонни да се обърнат към облигациите с по-висока доходност. Bank of America препоръчва на купувачите на облигации да са нащрек за прекалена самоувереност от страна на инвеститорите, особено докато Федералният резерв прекратява програмата си за покупки на активи.

Когато обаче алтернативата е загуба, както смятат в Morgan Stanley, е лесно да разберем защо инвеститорите предпочитат да са високомерни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още