IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank: Златото се завръща

Експертите очакват ниски цени за петрола през 2015 г. и евентуално стабилизиране в края на годината

18:50 | 26.01.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank: Златото се завръща

Златото става интересно през тази година

Лошият период за златото е преминал – това смятат и двата екипа анализатори. Но експертите на ЕЛАНА Трейдинг не мислят, че има и причини за силен растеж по подобие на предишни години. И двата екипа виждат тенденция към поскъпване, защото инвестициите в злато от фондове и от страна на централните банки се увеличават постепенно. Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг поясняват, че златото трябва да се разглежда като дългосрочна инвестиция през 2015 г. и може да се обмисли добавяне на актива в портфейлите на инвеститорите под формата на финансови инструменти. Това става чрез борсово-търгувани фондове (ETF) или чрез акции на компании от добива на суровината. Те се покачват силно през последните 3 месеца и ще продължат по-доброто си представяне спрямо останалите сектори през годината. Стратезите на Saxo Bank посочват, че най-ниската цена на златото, която може да се достигне през годината е 1,090 долара за тройунция, но те също така очакват през 2015 г. да се достигне най-висок годишен ръст от 2012 г. насам.

Година на ниски цени на петрола

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг посочват, че при цени от 40-50 долара за барел ще бъдат затворени много сондажи и ще има вълна от фалити, най-вече в САЩ и Канада. Така че това ниво от 40 долара може да се очаква да бъде ценовото дъно за годината. В добива на суровината постепенно ще бъде преодолян, но очакваме това да започне едва през втората половина на годината. Едва тогава може да видим стабилизиране на цената на петрола. Експертите на Saxo Bank смятат, че най-ниските цени за петрола ще доминират първото и второто тримесечие на годината. Балансът на пазара може да се очаква по-късно през годината.

Акциите на спечелилите от ниската цена на петрола и стимулите на ЕЦБ ще са интересни

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, че евентуалното повишаване на лихвите в САЩ би трябвало също да свали цените на американските акции по-късно през годината, като очакват корекция на щатския фондов пазар през 2015 г. като добър момент за покупка на тези книжа. Според тях са интересни акции от секторите на транспорта, добива и химическата промишленост поради намалените разходи от ниската цена на петрола.

Експертите на Saxo Bank също посочват, че атрактивни ще бъдат инвестиции в активи, които могат да се възползват от освобождаването на средства за потребление заради евтиния петрол. Те насочват препоръките си към борсово-търгувани фондове, които отразяват нецикличните потребителски акции, като компании за напитки, цигари, козметика и др. Другата посока, на която обръщат внимание финансовите анализатори са испанските книжа, които ще спечелят от решените стимули на Европейската централна банка, с очакване за тяхното отражение върху южноевропейските капиталови пазари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Преди време бях пуслан този клип тук и един от съфорумците меко казано не беше съгласен че Jim Sinclair е капацитет в областта на търговията със злато! Е...бих го попитал пак !? :)))) https://***.youtube.com/watch?v=8IQ_TBJHrcU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
raul_castro
преди 9 години
Ще тръгне. Причините са много: действията на централните банки, Гърция, украинския конфликт, близкия изток, балонът на фондовите борси, спадът при суровините и т.н. Ще тръгне рязко и внезапно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Vladi666
преди 9 години
като го гледам днеска как е тръгнало...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още