IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на алуминия достига 10-годишен връх заради ограничено предлагане от Китай

Азиатската страна произвежда 60% от алуминия в света

19:30 | 31.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на алуминия се насочи към 10-годишен връх в Лондон, продължавайки едногодишната си възходяща инерция, в момент когато търсенето расте, а предлагането на обичайно изобилния метал е подложено на натиск, предава Bloomberg.

Цените са се повишили с 2,9% до 2726,50 долара на борсата в Лондон, достигайки най-високото ниво от 2011 г. Те се доближават до исторически връх от над 3300 долара за тон. Това засилва по-широките притеснения за инфлацията, като Goldman Sachs Group, Citigroup и Trafigura Group са сред прогнозиращите нови ръстове в момент, когато индустрията се насочва към потенциално сеизмична промяна към задълбочаващи се дефицити.

Предлагането е подложено на все по-голям натиск, особено във водещия производител Китай. Енергоемката алуминиева индустрия е на мушката на властите в Пекин в усилията им за намаляване на замърсяването, а сезонната енергийна криза също засяга производството. Усилията продължиха и тази седмица, като провинция Гуанси, която е алуминиев център в югозападната част на страната, предприе действия за намаляване на производството.

„Редица китайски политики през последно време засегнаха производството на алуминий, тласкайки цените нагоре“, коментира Вей Лай, анализатор в компанията TF Futures в Шанхай. „Очаква се политиките, включващи и таван върху енергийното потребление, да се запазят до края на годината. Затова възходящата инерция при алуминия остава. Цените трудно ще се върнат надолу, докато търсенето остава непокътнато“, допълва той. Алуминий Алуминий

Металът, който се използва за всичко – от автомобилни части до напитки в кенчета и домашни уреди, се представяше особено лошо в началото на пандемията, но сега се радва на силно възстановяване, тъй като търсенето от потребителите и икономическата дейност тръгват нагоре.

Големи печалби

През идните години се очаква да нарасне търсенето в електромобилите и възобновяемата енергия, а усилията за намаляване на големия въглероден отпечатък на алуминиевата индустрия може да сложат край на десетгодишната ера на свръхпредлагане.

Ралито създава огромни печалби за производителите, които са преследвани от ниските цени от години и често произвеждаха метала на загуба. Но ръстовете през миналата година засилват притесненията за инфлацията, в момент когато промишлените производители все повече се стремят да прехвърлят разходи на потребителите.

Цената на алуминия нарасна с 1,8% до 2696,50 долара за тон към 15,57 ч. българско време на борсата в Лондон. Металът е повишил стойността си с почти 40% тази година, като отстъпва само пред калая сред шестте базови метала на борсата. Поръчките за алуминий на лондонската борса се увеличиха с 10% във вторник, най-много от два месеца насам. Всички цени на металите с изключение на оловото са по-високи, като цената на медта нараства с 0,7%, а на никела – с 2,7%.

Китай произвежда около 60% от алуминия в света, а притесненията около производството накараха някои от най-големите компании в сектора в страната да проведат видео разговор в понеделник, в който обещаха да гарантират предлагането и да избягват злонамерени спекулации и ирационални ръстове на цените. На фона на боксуващото производство Китай става все по-зависима от вноса, което е рядко развитие, изцеждащо глобалното предлагане на обичайно изобилния метал. Алуминий Алуминий

Китай отвори също държавните резерви, за да подкрепи предлагането, но тъй като производителите не успяват да увеличат производството, много анализатори очакват пазарът да остане затегнат през идните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още