IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на газа в Европа отново тръгна нагоре

Търсенето на газ в Азия може да нарасне и отново да остави Европа без достатъчно предлагане

16:59 | 03.01.22 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на природния газ в Европа прекъснаха деветдневния си спад и нараснаха в понеделник, тъй като намалелите доставки от Русия отново предизвикаха несигурност за предлагането в Европа през зимните месеци, предава Bloomberg.

Бенчмарковият европейски газ с доставка за идния месец поскъпна с 20,1% до 84,50 евро на мегаватчас, след като по-рано поевтиняваше. Притокът от Русия през ключов маршрут, заобикалящ Украйна, намаля. В същото време притесненията за предлагането бяха задълбочени от потенциално растящото търсене на газ в Азия, което може да доведе до привличането от региона на товари с втечнен природен газ и да остави отново Европа без достатъчно предлагане.

„Макар че доставките по руски тръби към Северозападна Европа са невероятно ниски от началото на новата година, ако това се запази през идните дни, то несъмнено ще окаже силна подкрепа, след като търсенето отново започне да се ускорява“, коментира Том Маржек-Мансер, анализатор за европейския газ и втечнения природен газ в компанията ICIS. Газ Газ

Европейският газ остава силно волатилен, като цените нараснаха до рекордни нива в края на миналата година след спада на притока от Русия за региона. След това те спаднаха рязко с насочването на още американски танкери за втечнен природен газ към Европа, което донесе известно успокоение на затегнатите пазари.

Към момента газовите доставки от Русия към Европа остават ограничени, така че засега пазарът ще остане затегнат, а Старият континент ще трябва да разчита на намалелите си запаси.

Газовите доставки през ключовия газопровод, заобикалящ Украйна, „Велке Капушани“ в Словакия, намаляват. Поръчките за горивото са се свили със 70% до около 276 гигаватчаса дневно, най-ниското ниво от февруари, сочат данни на системния оператор Eustream.

Газовите доставки в Германия през руския газопровод „Ямал-Европа“ бяха прекъснати за 14 дни. Газпром изпращаше гориво на клиентите си в ЕС, само колкото е задължена по съществуващите дългосрочни договори. Газ Газ

Индонезия, която е един от най-големите износители на въглища за отопление, спря доставките в събота, за да гарантира намаляващите доставки за местните електроцентрали. Решението може да увеличи търсенето на втечнен природен газ от Китай, Индия, Япония и Южна Корея, които комбинирано са получили 73% от индонезийския износ на въглища през 2021 г., по данни в доклад на компанията Engie EnergyScan, публикуван в понеделник.

Глобалният износ на втечнен природен газ нарасна рекордно миналия месец, след като някои проекти повишиха производството, а комуналните компании увеличиха вноса, за да презаредят наличностите си, показват данни от проследяването на кораби, събрани от Bloomberg. Катар, САЩ и Австралия, които са в топ три на износителите на втечнен природен газ, увеличиха добива през декември спрямо предходната година.

Необичайно високи за сезона температури се очакват в южната и централната част на Европа тази седмица. Температури под нормата се очакват в северните части от началото на следващата седмица, които по-късно ще отстъпят място на по-топло време.

Цените остават много по-високи от обичайното, след като нараснаха над три пъти миналата година. Това разпали инфлация, принуди индустрии да намалят добива и предизвика срив на доставчици на енергия. Газ Газ

Газпром повиши износа за основните си купувачи в Европа, както и за Турция и Китай миналата година, но доставките останаха под нивата преди пандемията, тъй като производителят ограничи доставките за Стария континент като цяло на фона на най-тежката криза с доставките на енергия в региона от десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 4
Kolio7
преди 2 години
Зелке, изглежда си от хората, които си мислят, че цяла България или цяла Европа живее като тях и че сам си си представителна извадка. Благодарим ти, добре че си ти, без теб Европа нямаше да произвежда повече от Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Наистина не разбираш, знам трудно ти е но опитай. Когато притежаваш над 28% от пазара и 10(не съм ги броил, но например) години продаваш на спота, притежаваш над 10% от хранилищата и изведнъж спреш тези доставки, как се нарича - злоупотреба с монополно положение? Когато кажеш, а и напишеш че ще продаваш допълнително само ако ти пуснат потока който не отговаря на европейскиите закони (енергийните пакети) се нарича рекет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
:))) ... по-скоро седем пъти е ходил на сборище на бузлуджа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
кольо , виж сега , юначе , момък , чутовен богаташ ... в този сайт коментират само инвестори от сой и заможни търговци и банкери , с изключение на мен ... :))) ... но , пък се надписват за всяко повишение на цена на нещо от първа необходимост или стратегическа суровина (газ , ток , нефт , нафта , храна , железа ... и пр. нещица) ... все работи дето дори и с 50% да играят не би трябвало да ги касае , ама никак , щото са заможни без изключения , пословично пачкирани по чекмеджета и дюшеци ... но църкат постоянно , как всичко се спихвало , особено в Европа и хамерика ... :))) ... няма логика , щото всяко повишение на нещо от гореизброеното би трябвало да ги прави по-богати и щастливи , а не по бедни ... ?! ... или поне да се запазва себестойността на имането им ... та драги икономисте , аз от големите пари милиони и милиарди не разбирам , признавам си ... но от цифрите в статистиката разбирам . и преди да драскаш некви общи приказки и да се комплексираш кой какво може да си купува и не може да беше погледнал статистиката на стокообмена ( ЕС - чайници ) , както аз направих ... нищо друго ... и по принцип в ЕС се произвеждат много неща , дори бих написал самодостатъчно много , защото континента е с положително търговско салдо с целият свят ... и така е от петилетки ... !! ... дори обезпокоително положително в някои дестинации ... !! ... и да , седя на чешки стол , купувам си САМО БЪЛГАРСКИ мебели , ползвам САМО ЯПОНСКИ монитори (nec или eizo - и двете марки НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ в чайна) и хамерикански компютри dell , и о велики икономисте ... РУТЕРЪТ МИ Е MADE IN BULGARIA ... :))) ... дори и бегла представа си нямаш какво и колко се произвежда в ЕС или България ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
novata_ikonomika
преди 2 години
Демааагогия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
novata_ikonomika
преди 2 години
Газовата дъвка и 2022 ли ще я разтягате? И коментарите гледам да едни и същи от двата лагера. Истината е преструктуриране в предприятията и намаляване на пилеенето на енергия. Знаете ли колко ниско енергийно-ефективно произвеждаме всеки 1 лев БВП? Трагични сме на дъното на ЕС. Всичко друго се казва де-***-гогия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 6
aldy
преди 2 години
"...Газпром изпращаше гориво на клиентите си в ЕС, само колкото е задължена по съществуващите дългосрочни договори..." Как не ги е страм! Изпраща гориво "САМО" колкото искат да купят. Ами прав е Фандерлайнен, като иска да подгони ГП за злоупотреба с монополно положение. Глоба 80 милЯрда евро. Всеки истински юропейски съд ще потвърди такова решение, дори без да разглежда никакви документи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Не, наш Кольо с един удар, седем убива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
Kolio7
преди 2 години
Логи, много разбираш. Икономика учил ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Kolio7
преди 2 години
Зелке, виж сега, булка, моме, мога да си позволя много повече от колкото предполагаш, но моя коментар не беше с цел да си го меря. Имаш ли някаква икономическа логика да споделиш или просто си се регистрирал да обесняваш кой какво не може да си купи? Аз обясних реалността и то достатъчно просто, че и зелките да я схванат. Понеже блестиш с икономически знания може да обясниш щом Европа произвежда повече, а Китай внася повече, защо търсенето на енергия расте в обратния ред? Иначе се радвам, че си купуваш само европейски стоки, това съобщение го написа на френския си модел телефон с немски софтуер и хардуер от Испания, прати го през рутера ти, който е произведен в Португалия и се складира на сървър произведен в Буграс, докато седиш на офис стол произведен в Гърция. Абе хубаво е, че такива стоки с висока добавена стойност се произвеждат в ЕС, ама или само ти можеш да си ги купиш или ги няма, не знам. Абе цъфти и грее комунистическа европа, нали така? Каквото напечатат това харчим и планова икономика та дрънка. Ама зелке, ще ти издам една тайна - никога няма да научиш и разбереш това, което не искаш, а в твоя случай е реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още