IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стихналото търсене на Call of Duty сви приходите на Activision Blizzard

Разработчикът на видеоигри отчита по-ниска печалба и приходит за тримесечието, докато работи по финализиране на сделката за придобиване с Microsoft

09:05 | 26.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският гигант в областта на видеоигрите Activision Blizzard Inc., който се намира в процес на придобиване от страна на Microsoft Corp., отчете по-слаби финансови резултати от прогнозите на анализаторите до голяма степен поради незадоволителното представяне на миналогодишния хит Call of Duty, предава Bloomberg.

Коригираната печалба през първото тримесечие е спаднала с 28% до 1,48 млрд. долара, се казва в изявление на компанията от понеделник. Анализаторите очакваха 1,81 млрд. долара. Коригираната печалба на акция възлиза на 38 цента, в сравнение с прогнозите за 72 цента, показват данни, събрани от Bloomberg.

Слабите резултати са следствие от пускането на пазара през ноември на Call of Duty Vanguard, последното заглавие от най-голямата поредица видеоигри на Activision, което според компанията не се е представило толкова добре, колкото се е очаквало.

Слабото представяне на играта за Втората световна война се дължи отчасти на конкуренцията на други дългоочаквани издания като Halo Infinite и Battlefield, но Vanguard получи и посредствени отзиви. Тематичните заглавия от поредицата Call of Duty, посветени на Втората световна война, принципно се представят по-слабо в сравнение със заглавията, чието действие се развива по време на Студената война или в наши дни.

След разочароващия прием Activision ще пусне ново издание на Modern Warfare през тази година, но планира да пропусне изцяло Call of Duty за 2023 г., съобщават запознати пред Bloomberg, което ще отбележи първия път, когато франчайзът ще остане без годишно издание от близо две десетилетия. Вместо това Activision ще пусне ново издание на Modern Warfare през 2022 г., наред с други странични продукти. Игрите от Call of Duty редовно оглавяват годишните класации за продажби и от началото на поредицата през 2003 г. са продадени над 400 млн. бройки.

Activision е най-голямата компания за видеоигри в САЩ и притежава и популярни франчайзи като Warcraft и Candy Crush. Компанията обвини за лошите си резултати отчасти забавянето на производствения график на Warcraft, което според нея е засенчило добрите резултати на Candy Crush и подразделението King.

Заедно с финансовите резултати подразделението Blizzard на Activision съобщи, че предстоящата мобилна игра Diablo Immortal ще излезе на пазара на 2 юни. Играта, разработена съвместно с китайската компания NetEase Inc., се очаква да бъде най-добре представящата се в Китай. Activision заяви, че повече от 30 млн. души вече са направили предварителни поръчки.

Activision ще проведе събрание на акционерите на 28 април, на което ще се гласува за придобиването от страна на Microsoft на стойност 68,7 млрд. долара. Сделката беше обявена през януари и вероятно няма да приключи преди следващата година в очакване на одобрение от регулаторните органи. SOC Investment Group, активистка група от акционери с малък дял, насърчи по-рано този месец акционерите да гласуват против сделката и предложението на Microsoft за 95 долара за акция. В понеделник цената на акциите на компанията се понижи с 0,71% до 78,05 долара за брой.

Базираната в Санта Моника, Калифорния, Activision е изправена пред сътресения от миналото лято, когато калифорнийски орган заведе дело срещу компанията за сексуален тормоз и неправомерно поведение. През следващите месеци акциите се сринаха, а служителите излязоха на протест и поискаха оставката на главния изпълнителен директор Боби Котик. От обявяването на сделката с Microsoft през януари акциите са поскъпнали с около 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още