IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка печата йени с бясно темпо

Населението държи все повече пари в брой, вероятно заради отрицателната основна лихва

17:47 | 08.04.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През тази година Япония ще отпечата над 1 млрд. банкноти от по 10 хил. йени, тъй като населението на страната трупа все повече пари в брой, пише вестник Japan Times, цитиран от DPA.

През тази година в обращение ще бъдат пуснати общо 1,23 млрд. нови банкноти, пише медията. Това е със 180 млн. броя повече отпреди година. Банкнотата от 10 хил. йени в момента е с най-висока стойност и отговаря на около 81 евро.

Причината за печатането на пари – в банките спестителите почти не получават лихви. „Някои играчи на финансовия пазар смятат, че по тази причина все повече и повече японци държат парите си у дома, а не в банките", пише вестникът. Хидео Кумано, главен икономист в Dai-Ichi Life Research Institute, смята, че японците държат „под дюшеците си“ около 40 трлн. йени (322 млрд. евро) – с 5 трлн. повече, отколкото преди една година.

През февруари Японската централна банка (Bank of Japan) въведе негативни лихви и с това последва примера на Европейската централна банка. ЯЦБ изисква за част от парите, които банките влагат при нея, отрицателна лихва от 0,1 на сто. Същевременно централните банкери подчертават, че т. нар. наказателна лихва може да бъде увеличена скоро.

Това значи, че банките ще трябва да си плащат, ако вкарват средства в ЯЦБ. С това централната банка иска да принуди търговските банки да предоставят повече кредити и да насърчат икономиката. Очевидно много японци се опасяват, че вследствие на това и по техните сметки и депозити може да бъдат въведени отрицателни лихви.

Още за политиките на централните банки четете тук

Още по темата - във видеото на Bloomberg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 8 години
Т.к. долара е резервната валута на глобално-интегрираната икономика, в етап на световна стагнация, американците могат нон-стоп да печатат долари и да ги превръщат в потребление на вносни стоки и услуги, доларите ще бъдат приемани радушно от експортните икономики, задъхващи се за пазари и потребление. Това естествено не означава, че правителството им няма да изпадне във фалит, ако покачи лихвите. Сериозна инфлация може да се появи при тези валути, където емисия и кредитиране (дотиране) на потребление и реален сектор, започне значително да изпреварва експортните им показатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 8 години
Китай обезценява юана и японците нямат алтернатива в конкурентната си борба с тях, за експортен пазар. Другия положителен ефект в техния случай е, че с механизмите, които ползват, директно подкрепят вътрешното търсене. Така икономиката им получава стимул от две страни: повишено вътрешно търсене и запазване конкуренто-способност в борбата с други, експортно ориентирани икономики.За сценарите на засилена инфлация (или дори хипер инфлация), мисля че по линия на щасткия долар такава няма да видим, докато доларовото кредитиране (в глобален мащаб, а не само в щатите) на реалния сектор и потреблението, не мине във фаза експанзия. Уви, по много причини (изисквания към банките и състоянието на балансите им, кредито-носимост на потребителите и нагласи за вземане на дълг), това кредитиране ще бъде дъъълго време подтиснато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 8 години
с всяка година положението се влошава. При такива данни не само, че няма да излезем от кризата от 2008-*** ами ще я задълбочим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 8
Илко
преди 8 години
Идеите на Запада вече се изчерпват до войни и печатане на пари !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 1
vstoykov
преди 8 години
Значи японците се запасяват с банкноти, централната банка печата голямо количество банкноти, лихвите са отрицателни (има дефлация или няма голяма инфлация).Банките са много добри в печатането на пари, обаче в обратното действие не са толкова умели. Когато се случи голямата инфлация ще могат ли да противодействат като унищожават пари? За целта ще се налага да купуват парите, които ще се унищожават (със злато или с други хартийки, отпечатани от други централни банки). Което е много по-трудно от това просто да печаташ хартийки и да ги хвърляш от хеликоптери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
'' С това централната банка иска да принуди търговските банки да предоставят повече кредити и да насърчат икономиката'' - много елементарно казано защото растежа може да се насърчава по различни начини и това ,че банковата мафия е убедила обществото ,че частните банки са по-добри от държавните не означава ,че истината може да се крие вечно Обяснил съм всичко тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009Трябва да се прочете книгата на проф. Валентин КатасоновПолитически разследвания (Световна кабала или Ограбване по еврейски),и в книгата ''Лихвата рак на обществото'' на проф.Кенеди са обяснени повечето неща за сложните лихви и как расте БВП и лихвите в Германия 1970-1982г. но отрицателните лихви не са решение и Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява за държавните банки Емпирично
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
nobel
преди 8 години
А йената беше една от най-стабилните и желани валути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Tobywolf
преди 8 години
Само не разбрах какво общо има виетнамският донг с йената, за която се говори в дописката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още