IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означават регионалните избори в Русия за Путин?

Руският президент иска да укрепи легитимността си в Русия, а опозицията - да запази последните си позиции в политиката

17:52 | 09.09.23 г. 1
Жена гласува в регионалния вот в окупираната от Русия Донецка област. Снимка: EPA/STRINGER
Жена гласува в регионалния вот в окупираната от Русия Донецка област. Снимка: EPA/STRINGER

Милиони руснаци се отправят към урните в почивните дни, за да гласуват в регионалните избори в Русия. Няма съмнение, че партията на президента Владимир Путин „Единна Русия“ ще спечели огромното мнозинство от гласовете.

Строго контролираният вот все още се тълкува като тест за доверието към силния човек в страната, който в края на юни преживя най-голямото предизвикателство за 23-те си години на власт – бунтът на военната групировка „Вагнер“, пише Time.

Натискът върху Кремъл нараства след пълномащабното нахлуване в Украйна заради икономическата ситуация и огромния брой човешки жертви. Според изчисления са САЩ военните загуби на Русия приближават 300 хил. души.

През последните години, и особено след началото на войната, малкото останали опозиционни фигури в Русия бяга изпратени в изгнание, затворени или сплашвани. Критичните медии са заглушени от Кремъл, а правозащитните организации са на практика разпуснати.

Не се очаква от вота да се материализират изненади, каквито имаше през 2018 г., когато „Единна Русия“ загуби надпреварата за четирима губернатори. Изборите са важни за Путин, защото той иска да укрепи легитимността си в Русия, както и за руската опозиция, която се надява да запази последните си позиции в руската политика.

Голям залог

Избори се провеждат в около половината от страната, както и четирите окупирани украински области Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие и окупирания полуостров Крим. Избират се губернатори, кметове, депутати в Държавната дума - долната камара на руския парламент, за регионални парламенти – над 4 хил. изборни длъжности.

Откакто Путин стана президент през 2000 г., той все повече подрежда изборните шансове в своя полза. Изборните правила правила бяха променени. Все по-строгите правила за регистриране на кандидати означават, че много опозиционни фигури са дисквалифицирани още преди да са се кандидатирали за изборна длъжност. Опозицията твърди, че измамите с гласове са широко разпространени.

Кремъл ще се надява, че руснаците, които все още вярват в изборите, ще научат, „че дори когато дадете на хората избор, Путин пак печели“, казва Реджина Смит, професор в Университета в Индиана, чиито изследвания са свързани основно с Русия.

„Изборите са много важни за легитимността на режима, но всякакви скандали около тях и всякакви мисли, че нещата не са наред, вредят на тази легитимност“, допълва Станислав Андрейчук, съпредседател на „Голос“, независима руска организация за наблюдение на вота, която е определена от Кремъл като „чуждестранен агент“. На 8 септември, първия ден от гласуването в Русия, „Голос“ документира над 600 доклада за нередности при гласуване, включително купуване на гласове, заплахи за насилие и блокиране на вота на някои хора.

Не споменавайте войната

Въпреки че нахлуването в Украйна драматично промени Русия през последните 18 месеца, то рядко се споменава изрично в предизборната кампания. Това е тема, която е и навсякъде, и никъде едновременно.

„Кремъл посъветва своите кандидати да спрат да говорят за войната“, казва Смит. Тя отбелязва, че няколко подкрепяни от Кремъл кандидати, които са тясно обвързани с военните усилия на Русия, смекчиха военната си реторика. Виталий Хоценко, бившият министър-председател на окупираните от Русия части на Донецк, който се кандидатира като титуляр за губернатор на Омск, до голяма степен замени възхвалата на войната с говорене за образование и други местни проблеми.

Войната обаче е неразривно свързана с някои от най-големите проблеми на Русия и поради това е трудно темата да се избегне напълно. Според Андрас Тот-Цифра, сътрудник в Изследователския институт за външна политика, въпросите на ветераните са един от малкото начини, по които войната се появява изрично.

„В страна, в която не можете да наречете войната война, е трудно да се говори за нея в политическа кампания“, казва Тот-Цифра.

Според Андрейчук политиците, които подкрепят войната, не могат да спечелят много, като говорят за най-разединителния проблем в страната, докато антивоенните политици трябва да избягват да изразяват своята опозиция твърде очевидно.

Руската опозиция се надява да развали купона

Няколко огнища на съпротива може да попречат на „Единна Русия“ на Путин да постигне 100-процентова победа на изборите. Най-конкурентното състезание вероятно ще бъде за губернаторството на Хакасия, отдалечен сибирски регион, известен с обширните си степи и много езера. Тук Валентин Коновалов от действащата Комунистическа партия може да бъде преизбран, след като неговият подкрепян от Кремъл опонент Сергей Сокол отпадна от надпреварата. Сокол обяви в Telegram, че е твърде болен, за да участва във вота.

Руската опозиция обаче смята, че той се страхува да не изгуби, защото шансовете му срещу Коновалов не са особено големи.

Това показва, че има „определени граници“ дори на властта на Кремъл в Русия днес, казва Смит. Това е особено валидно за региони като Хакасия, които отдавна са епицентър на протести.

„Яблоко“, дългогодишна либерална опозиционна партия, издига 216 кандидати под мотото „За мир!“. Председателят ѝ Николай Рибаков посочва в изявление пред Time, че „има няколко десетки партии в Русия, които подкрепят политиката на президента Путин. И има само една партия – „Яблоко“, която се противопоставя на неговата политика“. По време на този изборен цикъл кандидатите на партията са заплашвани с насилие, офисите им бяха претърсени от властите и бяха иззети изборни материали.

Андрейчук, съпредседателят на „Голос“, казва, че кандидатите на „Яблоко“ рядко стигат дотам, че да критикуват директно военните усилия на Русия, за да избегнат противоречие с руските закони за „дискредитиране“ на военните. Това може да им донесе наказание до 5 години затвор. Да работиш обаче за платформа за мир е „абсолютно невероятно за днешна Русия“, допълва той.

Руската опозиция насърчи независимо мислещите руснаци да гласуват за която и да е партия, освен за „Единна Русия“. Алена Попова, руски опозиционен политик в изгнание и в момента сътрудник по обществена политика в Wilson Center, казва: „Отказвам да използвам думата „избори“, защото имаме диктатура“. Въпреки това тя смята, че е изключително важно руснаците да излязат и да гласуват. „Може би след няколко години ще имаме истински избори, но трябва да изградим навика да гласуваме“, допълва тя.

Украйна осъди фалшивите избори в окупираните територии

Изборите в окупираните райони на Украйна и в анексирания от Русия Крим се провеждат, тъй като кандидатите на Кремъл се явяват на практика без съперници. Тези райони остават място на интензивни боеве, докато Украйна се опитва да пробие отбраната на Русия.

Украинското правителство и неговите западни съюзници категорично заклеймиха изборите като нелегитимни. „Дори привържениците на Русия разбират, че това са фалшиви избори и те няма да бъдат приети от никоя демократична страна“, казва Кира Рудик, член на украинския парламент.

Украйна използва безпилотни самолети, за да разпръсне листовки над окупираните територии с призиви към хората да не гласуват.  

Много хора в окупираните територии обаче са принудени да гласуват. Различни медии съобщават, че мобилни избирателни комисии посещават домакинства на фронта още от 31 август заедно с въоръжени представители на окупационните полицейски сили. За Бердянск и други населени места има информация, че главните лекари в болниците са принуждавани да наредят на персонала си да участва във вота.

Украинското правителство посочва, че няма да преследва наказателно хора, които са гласували под принудата на оръжието. Активното участие обаче - работа за местните избирателни комисии, кандидатиране за изборна длъжност в администрации, управлявани от окупационните сили, или действия като изборен наблюдател, ще се считат за престъпление.

Няма да е лесно обаче да се идентифицират участниците в псевдоизборите, тъй като избирателните комисии нямат право да предоставят информация за своите членове или кандидати от съображения за сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 09.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още