IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сътресенията на пазарите насочиха инвеститорите към фондовете на паричния пазар в САЩ

Пазарът на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, също усеща напрежение

18:51 | 22.03.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Инвеститорите са насочили в последната седмица пари към фондовете на паричния пазар в САЩ заради опасенията за безопасността на някои банкови депозити след колапса на две големи банки в страната.

Нетните входящи потоци на фондовете на паричния пазар в САЩ достигат 120 млрд. долара за седмицата до сряда, според данни на Investment Company Institute (ICI). Това е най-големият седмичен нетен приход на средства от юни 2020 г., пише FT.

Повечето от парите се влагат във фондове на паричния пазар, обезпечени с държавни ценни книжа, според ICI.

Фондовете на паричния пазар – вид взаимни фондове, които инвестират в пари и сигурни ценни книжа, са привлекателни за инвеститорите след колапса на Silicon Valley Bank и Signature Bank. В неделя федералните регулатори се намесиха, за да защитят всички вложители от загуби заради кредиторите.

Според Шон Колинс, главен икономист на ICI, инвеститорите търсят алтернатива на банките. Размерът на паричните средства във фондовете на паричния пазар не се промени особено през предходната седмица.

Във вторник е отчетен най-големия входящ поток от инвестиции в тези фондове, според Goldman Sachs и доставчика на данни EPFR.

Въпреки че лихвените проценти по банковите депозити са увеличиха в някои банки, сега е налична значително по-висока възвръщаемост от нискорискови активи, като фондове на паричния пазар, след като Федералният резерв увеличи лихвите до най-високото им ниво от 15 години.

„В случая на Silicon Valley Bank и Signature Bank вложителите бяха компенсирани, но възникнаха много тревоги, особено за вложителите в Silicon Valley“, коментира Пранай Субеди, анализатор кредитни проучвания за банковия пазар в САЩ в T Rowe Price.

Ръстът от тази седмица е особено забележителен, като се има предвид, че 15 март е денят, в който много американски корпорации плащат данък и обикновено изтеглят пари от паричните пазари.

Притокът от инвеститори на дребно към фондове на паричния пазар също е голям и се ускорява през последната седмица, пише Goldman Sachs в бележка.

От началото на годината повече от 250 млрд. долара са се влели във фондове на паричния пазар на САЩ. Ако темповете на инвестиции се задържат, това ще е най-големият тримесечен поток от второто тримесечие на 2020 г., когато започна пандемията от коронавируса, според данни на EPFR.

Нестабилността на пазара изплаши и търговците на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, в САЩ.

Пазарът за 11 трлн. долара вече усещаше напрежение заради ръста на лихвите, които тласнаха ръста на спредовете с по-нискорисковите държавни облигации на САЩ. Това на свой ред доведе до повишаване на лихвите по ипотечните кредити и намали постъпленията за покупка на нови жилища през февруари до най-ниско ниво от повече от 20 години.

Заради срива на цените на акциите и стремежът към по-сигурните държавни облигации държавната ипотечна агенция Fannie Mae отложи продажбата на секюритизирани ценни книжа за около 500 млн. долара.

В неделя вечерта Федералният резерв на САЩ обяви нов инструмент за отпускане на заеми на банките срещу техните ликвидни активи. Не се очаква обаче тази схема да стабилизира пазара за една нощ.

Волатилността от тази седмица накара инвеститорите да се питат дали Фед ще задържи мерките за затягане на паричната политика. Според анализатори обаче Фед едва ли ще се откаже от мерките веднага, а по-скоро ако сътресенията на пазарите продължат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още