IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите по-малко се интересуват от американските облигации

На последния аукцион на двугодишни американски съкровищни бонове във вторник търсенето е било по-слабо в сравнение с предходни търгове

08:44 | 28.10.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

На аукциона на двугодишни американски съкровищни облигации във вторник търсенето беше слабо. Това е сигнал, че ентусиазмът на инвеститорите за държавните облигации продължава да намалява заради опасенията за федералния дефицит и динамиката при лихвите.

Министерството на финансите на САЩ проведе аукцион за двугодишни облигации на стойност 51 млрд. долара, пише Dow Jones. Инвеститорите приеха 5,055% като най-високата доходност. Други два други ключови показателя, използвани за оценяване на търгове, се оказаха слаби.

Коефициентът на покритие достигна 2,64 пъти в сравнение с 2,73 пъти на аналогичния търг през септември и 2,94 пъти през август. Средният коефициент за последните шест аукциона е 2,82 пъти, според Bloomberg.

Намаляването на този коефициент обикновено означава, че има по-малко оферти спрямо размера на предлагания дълг, което показва намаляване на интереса на инвеститорите.

Първичните дилъри, които изкупуват облигациите, които не са придобити от участниците в наддаването, трябваше да приемат 17,6% от книжата - най-големият дял от април месец, според Bloomberg.

По-рано този месец имаше слаб търг и за 30-годишни американски облигации, но пък неотдавнашният аукцион на 20-годишни облигации беше силен.

Търгът от вторник задава несигурен тон за поредицата от аукциони за държавни облигации на САЩ тази седмица. В сряда и четвъртък ще се състоят търгове за, съответно, петгодишни и седемгодишни облигации. Ситуацията е красноречива, че инвеститорите са фокусирани директно върху предизвикателствата както на пазара на облигации, така и на по-широката икономика.

Инвеститорите са загрижени за дълга на САЩ, тъй като дефицитът на федералния бюджет достигна приблизително 1,7 трлн. долара през фискалната 2023 г. в сравнение с 1,4 трлн. долара за предходната фискална година, сочат данните на Бюджетната служба на Конгреса, публикувани на 10 октомври.

По-високите разходи водят до по-високо емитиране на държавен дълг. SIFMA Research, която проследява пазара на държавните облигации на САЩ, казва, че към септември 2023 г. емитирането на дълг е с 26% повече на годишна база.

„Няма съмнение, че рекордният дефицит на федералния бюджет на САЩ оказва възходящ натиск върху доходността на съкровищните облигации“, коментира и основателят на Navellier & Associates Луис Навелие в понеделник.

Ситуацията кара инвеститорите да изискват по-висока доходност, което води до спад на цените на облигациите, тъй като цените и доходността на облигациите се движат обратнопропорционално.

По тази линия част от слабото търсене за търга във вторник може да се дължи на размера на предлагането – с 3 млрд. долара повече в сравнение с подобния аукцион през миналия месец и с 9 млрд. долара в сравнение с аукциона през лятото.

Друга причина инвеститорите да заобикалят държавните облигации е вероятността Федералният резерв да повиши допълнително лихвените проценти в бъдеще. Това ще повиши допълнително доходността и ще намали стойността на облигациите.

В краткосрочен план се очаква Фед да задържи лихвените проценти на следващото си заседание през ноември.

След аукциона двугодишните американски облигации поскъпнаха с 0,043 процентни пункта и затвориха с доходност от 5,103% на вторичния пазар във вторник - типична реакция, когато търсенето е слабо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 28.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още