IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ловът на доходност насочва инвеститорите в дълг към Африка

Общите емисии дълг на субсахарските пазари вече надминават прогнозата на Goldman Sachs Group Inc. за цялата година

15:30 | 04.03.24 г.
Снимка: Luke Dray/Bloomberg
Снимка: Luke Dray/Bloomberg

Нарастващото търсене на държавен дълг с рейтинг "боклук" (junk) предизвиква сравнения с някои от най-шумните пристъпи на лов на доходност в нововъзникващите пазари. С това обаче идват и някои предупреждения.

Неотдавнашните продажби на дълг в Африка показват как инвеститорите разграбват по-рискови облигации, тъй като перспективата за намаляване на лихвените проценти в САЩ свива доходността, пише Bloomberg.

Като цяло развиващи се икономики са продали доларови облигации на обща стойност 57,7 млрд. долара от началото на годината, което е над нивото от миналата година. Сумата е най-голяма от 2002 г. насам, според изчисления на Bloomberg.

Кения, чийто рейтинг от S&P Global Ratings е с пет нива под инвестиционните оценки, получи поръчки за над 4,5 млрд. долара за облигации на обща стойност 1,5 млрд. долара, които пусна за продажба на 12 февруари, т.е. три пъти повече.

Седмица по-рано доларовите облигации на Бенин бяха презаписани шест пъти. Подобен сценарий се разигра и с Кот д'Ивоар през януари, когато страната предложи първите еврооблигации на африканска държава от 2022 г. насам.

Общите емисии дълг на субсахарските пазари вече надминават прогнозата на Goldman Sachs Group Inc. за цялата година (4,5 млрд. долара).

„Последният път, когато видяхме такова преследване на доходност, беше в средата на 2018 г.“, коментира Питър К. Ърл, старши икономист в Американския институт за икономически изследвания.

В годините преди пандемията нововъзникващите и граничните кредитополучатели привличаха нетърпеливи купувачи на облигации, тъй като вълните от покупки на дълг и стимулите на централните банки доведоха до отрицателна доходност по облигации за близо 16 трлн. долара.

Таджикистан, най-бедната държава в Централна Азия, е един такъв пример за този интерес, като набра над 3 млрд. долара в оферти за своя дебют на дълговите пазари на стойност 500 млн. долара през 2017 г.

Заради икономическия срив през 2020 г., предизвикан от пандемията, последваха обаче неизпълнения – общо 14 в 9 различни държави, според рейтингите на Fitch. Това се сравнява с 19 неизпълнения в 13 различни страни през предходните две десетилетия.

Гана, която е сред последните емитенти, които продадоха облигации през март 2021 г., преди инвеститорите да станат предпазливи, спря плащания по дълга си малко повече от година по-късно.

Тъй като се очаква Федералният резерв на САЩ да облекчи паричната си политика и да намали лихвените проценти, средата е много по-благоприятна за емитентите с нисък рейтинг, които предлагат дългови книжа с по-висока доходност.

„Ключовата разлика е посоката на лихвените проценти в САЩ“, коментира Чарли Робъртсън, ръководител макростратегия във FIM Partners UK Ltd. в Лондон. „Дълговите натоварвания са управляеми, ако пазарите са готови да прехвърлят дълга, а проблемите от миналия месец показват, че Африка може да преобърне дълга“, допълва той.

Сами Муади, ръководител на отдела за фиксиран доход на развиващите се пазари в T. Rowe Price Associates, Inc., е съгласен с по-горното твърдение. „За развиващите се нации разхлабването на финансовите условия и възобновяването на достъпа до пазарите е недвусмислено положително“, казва той.

Новината, че Замбия може скоро да пристъпи към нови емисии дълг подкрепя апетита на инвеститорите за емисии с висока доходност. Доларовите ѝ облигации поскъпнаха, след като правителството обяви, че Китай и Индия – последните кредитори, които трябваше да подпишат сделка за преструктуриране на дълга на африканската страна, са го направили.

Нигерия, Ангола и Ел Салвадор имат облигации с падеж през 2025 г. и са „основни претенденти“ при следващи емисии, според анализаторите на Morgan Stanley.

За инвеститорите все пак е трудно да се примирят с намалението на доходността по по-сигурните облигации на развитите пазари. Затова и те трябва да избират по-внимателно сред нововъзникващите икономики, с акцент върху държавите, които контролират разходите и показват напредък с реформите.

Инвеститорите не са с нагласа да купуват всичко и веднага, ако доходността е достатъчно висока, а да купуват при добър фундамент и висока доходност, коментира Франк Бекерт, старши анализатор на нововъзникващи пазари в GimmeCredit.

Действията на многостранни кредитори като Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка също намаляват рисковите. Базираният във Вашингтон МВФ предостави повече от 50 млрд. долара в Африка между 2020 г. и 2022 г. – над два пъти повече от сумата, изплатена за всеки 10-годишен период от 90-те години на миналия век.

Тази подкрепа помага за намаляване на разходите за заеми на бенефициентите, според Шамайла Хан, ръководител нововъзникващи пазари в UBS Asset Management.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 04.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още