IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите за слабо търсене тласкат цената на петрола към нов спад*

Инвеститорите проучват и данните за запасите в САЩ, които са нараснали за пета поредна седмица

10:05 | 29.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола удължават спадовете си от предишната сесия, тъй като по-голямото от очакваното натрупване на запаси от суров петрол в САЩ предизвикват опасения за слабото търсене, докато сигналите, че лихвите в САЩ може да останат високи, засилват натиска, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поевтиняват с 35 цента, или 0,42%, до 83,33 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate се понижава с 26 цента, или 0,33%, до 78,28 долара за барел.

Запасите от суров петрол в САЩ се се увеличили, а запасите от бензин и дестилати са спаднали миналата седмица, тъй като рафинериите работеха с тепмове, по-ниски от минималните по това време на годината заради планираното спиране на работата им за поддръжка, съобщиха от Администрацията за енергийна информация (EIA) в сряда.

Това е петата поредна седмица в която петролните запаси се увеличават – с 4,2 млн. барела до 447,2 млн барела до 23 февруари, каза EIA. Очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за ръст от 2,7 млн. барела.

„Големите количества запаси засилиха опасенията на инвеститорите за бавната икономика и слабото търсене на петрол в САЩ“, заяви Сатору Йошида, анализатор в Rakuten Securities.

„Очакването за отлагане на лихвените намаления на лихвите в САЩ също натежа на пазарните настроения, тъй като може да потисне търсенето на петрол“, каза той.

Високите разходи по заемите обикновено намаляват икономическия растеж и търсенето на петрол.

Търговците вече оттеглиха залозите си за намаляване на лихвените проценти в САЩ след множество силни данни, сред които и високите нива на индекса на потребителските цени и производствените цени. Те очакват разхлабването на паричната политика да започне през юни докато в началото на 2024 г. очакванията бяха за март.

Пазарните участници в момента чакат доклада за ценовия индекс на разходите за лично потребление в САЩ, предпочитания от Федералния резерв измерител на инфлацията, за повече сигнали.

Очаква се индексът, който ще бъде публикуван в четвъртък, да отчете ръст на цените от 0,3% на месечна база през януари.

Пазарът следи и вероятното удължаване на доброволните съкращения на добива на петрол от ОПЕК+, което ограничава понижението на цените.

„Тъй като перспективите за търсенето остават несигурни, смятаме, че ОПЕК ще удължи текущото споразумение за предлагането до края на второто тримесечие“, казаха анализаторите от ANZ Даниел Хайнс и Сони Кумари в клиентска бележка.

Перспективите за цените остават непроменени, добавят анализаторите, прогнозирайки, че през 2024 г. цените на Брента и американския WTI ще бъдат средно 86 долара за барел и 81 долара за барел.

Конфликтът в Близкия изток също се очаква да ограничи поевтиняването на петрола, казва Йошида от Rakuten.

Израел и „Хамас“ намалиха перспективите за примирие, а катарските посредници казаха, че най-спорните въпроси все още не са решени.

*Цените са актуални към 9:47 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още