IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работещите в офис прекарват 25% повече време в кариерно развитие

За младите служители може да е особено важно да работят от офис, за да имат контакти с повече ментори

21:59 | 10.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Служителите в офисите прекарват 25% повече време в дейности, свързани с кариерното развитие, отколкото колегите им, които работят от дистанция, сочат нови данни на екип от икономисти, които са анализирали работата от вкъщи от началото на пандемията, пише Bloomberg.

Тези, които са посещавали офиси, са отделили около 40 минути повече седмично за менторство на други хора, близо 25% повече за формално обучение и около 15% допълнителни минути всяка седмица за професионално развитие и учене, твърди WFH Research, група, която включва икономиста от Станфордския университет Никълъс Блум.

Основните ползи от работата в офис. Графика: Bloomberg L.P. Основните ползи от работата в офис. Графика: Bloomberg L.P.

Данните, базирани на проучвания сред над 2400 възрастни американци, които могат да работят от вкъщи, предлагат информация в подкрепа на изпълнителни директори като Джейми Даймънд от JPMorgan Chase & Co. и Джеймс Горман от Morgan Stanley, които твърдят, че работниците, особено по-младите, трябва да посещават по-често работното си място, за да могат да учат и да се развиват, редом с по-опитните си колеги. Банките от Wall Street бяха сред онези, които настояват за по-чести посещения на офисите, но тези усилия се сблъскаха с исканията на служителите за по-голяма гъвкавост, на фона на все още затегнатия пазар на труда. Това доведе до непрекъснато променяща се среда на хибридни договорености.

Близо половината от служителите, които могат да работят от вкъщи, имат споразумение за хибридна работа, докато малко над една трета работят изцяло от офиса, а 20% - само от дистанция, показват данните на WFH Research. Новите данни подкрепят преминаването към хибридни работни графици, тъй като служителите „се нуждаят от няколко дни всяка седмица, за да бъдат ментори или да бъдат наставлявани“, коментира Хосе Мария Бареро, член на изследователската група на мексиканското бизнес училище ITAM.

Въпреки че лидерите настояват за това колко важно е да бъдат наставлявани на място и колко важно е професионалното развитие, те нямат много аргументи в подкрепа на тезата си, освен неясни препратки към силата на моментите, когато работниците спонтанно започват да работят заедно, за да споделят идеи и съвети. Сега те разполагат с данните на WFH, заедно с две нови научни статии. Една от тях, носеща името „The Power of Proximity”, твърди, че работенето в една и съща сграда с останалите „има огромен ефект върху обучението на служителите на работното място“. Този ефект ще е още по-значим при по-младите кадри, сочи докладът на икономиста Наталия Емануел от Федералния резерв в Ню Йорк, Ема Харингтън от Университета на Айова и Аманда Палас от Харвардския университет.

„По-възрастните работници, които не се връщат в офиса, могат да ограничат трупането на умения у по-младите служители“, пишат икономистите, които са направили проучване сред над 1000 софтуерни инженери между август 2019 г. и декември 2020 г. „Това може да е особено важно, тъй като младите хора учат най-много на работното място, извличат най-голяма полза от близостта там и е много по-вероятно да напуснат, когато тя бъде загубена“.

Втори документ от Зоуи Кълън от Harvard Business School и Ричард Перез-Трулия от Калифорнийския университет в Бъркли, посочва, че когато служителите имат повече контакти лице в лице със своите мениджъри, те по-често биват повишавани. „Социалните интеракции на служителите с техните мениджъри могат да са от полза за кариерата им“, пишат авторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още