IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартъп за квантови изчисления набра 13 млн. паунда за разработване на алгоритми

Първите полезни приложения за квантови изчислениq ще се появят след три до пет години, прогнозира председателят на Phasecraft Йън Хогарт

10:08 | 16.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британски стартъп, създаден от University College London (UCL) и Университета в Бристол, набра 13 млн. паунда за разработване на алгоритми, предназначени за квантови компютри, като тези, създадени от Google, част от Alphabet Inc., и International Business Machines Corp., съобщава Bloomberg.

Phasecraft Ltd. заяви, че работи върху разработването на продукти за доказателство на концепция (POC) за британското правителство, но отказа да назове името на съответното ведомство, с което си партнира. Стартъпът посочва, че ще използва новото финансиране за разработка на софтуер, който ще работи на бъдещи квантови процесори и ще ускори проучването и откриването на компоненти за използване в батерии и слънчеви модули.

„Това са изключително важни материали, които в момента най-добрите класически компютри в света не могат да моделират“, изтъква съоснователят и главен изпълнителен директор на Phasecraft Ашли Монтанаро.

Компанията тества софтуера си на машини, разработени от Google, IBM и Rigetti Computing Inc.

Phasecraft, която има 20 служители, отказа да сподели оценката си след скорошното финансиране, водено от базираната в Калифорния Playground Global.

Компании и редица лаборатории по света се надпреварват да създадат квантов компютър, който да надскочи съществуващата технология. Google и други технологични гиганти направиха значителни пробиви в доказването, че квантовите изчисления са осъществими, но досега техните разработки са показали малко практически приложения.

„Квантовите компютри все още липсват“, коментира Арасели Венегас-Гомес, физик, който управлява Qureca, фирма за квантово професионално развитие. „Нямаме нужда от перфектен квантов компютър, за да започнем първо да разбираме защо това е от значение за нас“, добавя тя.

Все пак скептицизмът не успява да отблъсне инвеститорите в рисков капитал или политиците.

Потенциалът на технологията за области като разработването на нови лекарства отприщи сериозни инвестиции от няколко страни, включително САЩ, Великобритания и Китай, като Пекин обяви през 2017 г. планове за изграждане на квантова лаборатория за 10 млрд. долара. По-рано този месец президентът на САЩ Джо Байдън ограничи американските инвестиции в някои китайски компании за напреднали технологии, включително тези, фокусирани върху квантовите изчисления. Обединеното кралство обмисля дали да последва този пример.

Йън Хогарт, председател на Phasecraft и наскоро назначен ръководител на работната група за изкуствен интелект (ИИ) към британското правителство, прогнозира, че напредъкът на стартъпа, съчетан с напредъка при машините, означава, че първите полезни приложения за квантови изчисления ще се появят след три до пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още