IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо американските тийнейджъри мразят телефони с Android?

IPhone е водещ смартфон сред младежите зад океана, но тенденцията не е такава в останалата част от света

09:22 | 27.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Деб Харисън живее в разделена къща. Майката на тийнейджъри, която живее в Хъдсън Вали, Ню Йорк, казва, че децата ѝ са съгласни за много неща, но изглежда не могат да постигнат съгласие с нея относно мобилните си телефони. Най-малкото ѝ дете – 15-годишната Кира, има iPhone 11, защото всичките ѝ приятели имат такива. Тя не иска да бъде „различната“, коментира Харисън.

Доведеният ѝ син, 16-годишният Джъстис, се е спрял на Motorola One 5G UW, който ползва операционната система Android на Google. Той знае, че изборът му е странен, но именно това му харесва, споделя Харисън. „Приятелите му, които имат iPhone, ще му се подиграват, че няма свой“, казва тя, но той очевидно няма нищо против това внимание, пише Wall Street Journal.

Откъде идва този снобизъм към операционната система? Мелиса Джоунс, бивш учител в Ливан, щата Индиана, отбелязва, че сред учениците се смята за най-важно да притежават нов, актуален телефон. А съдейки по обилното съдържание в TikTok, което изправя потребителите на двете операционни системи едни срещу други – като Android най-често е обект на шеги – много тийнейджъри свързват Android с по-стари технологии и по-възрастни хора, без значение колко нов всъщност е телефонът.

„Казвате ми, че през 2023 г. все още имате ‘Droid?”, писа 20-годишният онлайн създател на съдържание Абдул Чембърлейн във видео, публикувано през април. „Трябва да сте поне на 50 години“. Във видеото се посочва, че само родителите имат Android и въпреки постоянните твърдения от потребители на Android, че функции като камерили или живота на батерията са по-добри на Android, отколкото на iPhone, Чембърлейн отказва да си вземе такъв.

Други видеа описват още по-зле изживяването да се появиш в гимназията с телефон с Android и да бъдеш наричан „разорен“ и „средновековен“ от връстниците си. Мнозина пък споделят усещането да са единствен Android потребител в групов чат със собственици на iPhone, засрамен от разкриващите съобщения, които когато се пращат в платформата iMessage на Apple се появяват в светлозелено, вместо в синьо, както е при размяна на текстове между Apple устройства.

Smells Like Teen Spirit

Apple държи 57% от пазара на смартфони в САЩ спрямо 42% за Android, твърди сайтът за анализ на уебтрафика Statcounter. Данните никак не са в полза на Android, когато бъдат ограничени само до тийнейджърите. Според проучване сред 7100 американски тийнейджъри миналата година, проведено от инвестиционната банка Piper Sandler, 87% от младежите в момента имат iPhone, а 87% планират да се придържат към тази марка, когато се сдобият със следващия си телефон.

Но стигмата по отношение на телефоните с Android е преди всичко американски феномен, поне до степента, в която засяга навиците за покупка. Според същия доклад на Statcounter в световен мащаб устройствата с Android са значително мнозинство сред всички смартфони, като държат 71% от продажбите, спрямо 28% за Apple.

Кой се страхува от големия зелен балон?

Може би глобалното превъзходство на Android обяснява желанието на Samsung да се подиграва със статуса си сред американските тийнейджъри. Скорошната реклама на новия Galaxy Z Flip5 се заиграва с идеята, че някои деца смятат замяната на своя iPhone с Android с нещо, подобно на смърт.  

Телефонът на Samsung, който има сензорен екран, сгъващ се наполовина като мида, е ясно проектиран за използване от млади потребители. Той може да бъде сгъван на 90 градуса, което позволява по-лесното правене на селфита и групови снимки. В кампанията група тийнейджъри в летен лагер (класически филм на ужасите) стават жертва на хипнотизиращите телефони. „Видите ли го веднъж, вече е твърде късно“, предупреждава един тийнейджър. Когато телефонът на наставника в лагера зазвънява в джоба му и става ясно, че е Flip5, децата започват да крещят.

Междрувременно, в много по-малко закачливия реален свят 15-годишният син на Джоунс и неговите приятели създават приятелства, независимо дали ползват телефони с Android или iOS, може би защото са намерили начин да заобиколят вградените чат системи в устройствата. Вместо да се впрягат за зелени и сини балончета със съобщения, те си изпращат съобщения, снимки и видеоклипове през доста по-забавното приложение Snapchat.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 27.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 2
Achtung
преди 7 месеца
Те тинейджърите хубаво смята, ама първо трябва да изкарат първия си долар, че само на мама и тати...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още