IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Славов, „ПроКредит Банк“: Всеки бизнес се нуждае от сигурност, стабилност и особено предвидимост

Основният проблем пред ЕЦБ е, че веднъж задвижена, инфлационната спирала трудно се потушава, казва председателят на НС на „ПроКредит Банк“

15:03 | 06.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: ПроКредит Банк
Снимка: ПроКредит Банк

Последиците от инвазията на Русия в Украйна, глобалното затягане на паричната политика и икономическото забавяне на Китай оказват сериозен натиск върху световната икономика и растежът в глобален мащаб ще се забави догодина, алармират все повече институции. А заради войната растат цените на суровините, има прекъсвания на веригата на доставки, нарушени са и енергийните доставки от Русия. За всичко това, както и за евентуалното влизане на България в еврозоната през 2024 г. разговаряме с Петър Славов, Председател на Надзорния съвет на ПроКредит Банк. 

Г-н Славов, колко близо са икономиката на Европа и България до рецесията? Възможно ли е тя да бъде избегната?

Рецесията е период на понижена икономическата активност за период от две или повече тримесечия, което води до намаляване на брутния вътрешен продукт. Данните в Европа в момента показват икономическо забавяне. Макар че все още не е осезаемо, на база на икономическите и геополитическите събития, на които не може да се повлияе, ние съзнаваме, че се движим в тази посока и на практика сме на прага на рецесия. 

При нас този етап от икономическия цикъл ще започне да се усеща по-силно в началото на 2023 г., след като водещите държави от Европейския съюз, които са наши партньори, влязат в него. Причината за това е, че нашата икономика е тясно обвързана чрез външната търговия с тези държави и това ще се отрази пряко на икономическите процеси тук. В каква дълбочина ще навлезем в рецесия, колко дълго ще продължи и възможно ли е тя да бъде избегната – това са важни въпроси, отговорът на които зависи от много външни за България фактори - геополитическата обстановка, която създава нестабилност и несигурност в бизнеса, паритета долар-евро, какви монетарни политики ще предприемат централните банки, фискалните мерки на правителствата за противодействие, състоянието на европейските икономики и обвързаността на България с тях.

Петър Славов
Снимка:

Петър Славов е макроикономист и банкер, председател на Надзорния съвет на "ПроКредит Банк" ЕАД. През 2001 г. е един от основните участници в създаването на "ПроКредит Банк (България)" ЕАД и от тогава до 2008 г. участва активно в управлението ѝ като изпълнителен директор и член на Управителния съвет. През 2008 г. става председател на Управителния съвет на Банката, а от 2014 г. Председател на Надзорния ѝ съвет. От 2014 г. до 2021 г. е член на Надзорния съвет на "Прокредит Холдинг" АД.

Под ръководството на Петър Славов "ПроКредит Банк" се утвърждава като водеща, модерна финансова институция в България, основен партньор на малкия и среден бизнес и земеделските производители. Изгражда бизнес модел и инфраструктура, изцяло насочени във високото качество и подготовка на персонала и фокус върху конкретните нужди и финансовите потребности на българския бизнес. През годините на своето съществуване "ПроКредит Банк" е носител на множество национални и международни награди, отличавайки се с непрекъснато високи резултати и лидер в българската банкова система по показатели, като изключително ниско ниво на проблемни вземания, висока рентабилност, ефективност и постоянен икономически растеж.

Само скъпите енергоизточници ли са причината да има ръст на инфлацията в България?

Високата инфлация в България е задвижвана от външни за страната фактори. Тя, както и скъпите енергоизточници, са резултат от несигурността на пазарите и ограничаването на доставките на ресурсите. Основната причина за тях е усложнената геополитическа обстановка. Тя подхранва определени очаквания на пазарите, санкционни мерки на правителствата и води до недостиг на внасяни ресурси, които реално задвижват в конкретната посока спиралата на инфлационните процеси.

Високата инфлация в България, както и скъпите енергоизточници, са резултат от несигурността на пазарите и ограничаването на доставките на ресурсите.
Петър Славов
Председател на Надзорния съвет на ПроКредит Банк

Ще се отрази ли повишението на цените на енергоизточниците на водената фискална политика?

През 2022 г. наблюдавахме различни примери за промяна на фискалната политика. Предприетите мерки за компенсация на бизнеса поради високата цена на електроенергията, както и налагането на таван на цените за битовите потребители, реално са инструменти на фискалната политика. 

Колкото повече бизнесът и населението търсят подкрепа от държавата, толкова повече ще се изисква адаптация на фискалната политика. Предвид очакването за понижаване на икономическата активност действията и мерките от страна на държавата ще се увеличат. По-високите разходи ще доведат до повишаване на бюджетния дефицит и в средносрочен аспект до увеличение на държавния дълг.

Очаквате ли ЕЦБ да „жертва“ растежа, за да пребори инфлацията?

През последните месеци Европейската Централна Банка (ЕЦБ) понижава прогнозите си за икономически растеж и повишава тези за инфлацията. Предприетите мерки за повишаване на основните лихвени проценти в еврозоната говорят именно за това – приоритетната цел е понижаването на инфлацията. 

Основният проблем е, че веднъж задвижена, инфлационната спирала трудно се потушава. Това дългосрочно е по-значимият проблем и ЕЦБ трябва да се пребори първо с него, като забави търсенето и предотврати риска от трайно възходящо изместване на инфлационните очаквания, а предприетите мерки неминуемо ще доведат до забавяне на икономическия растеж.

Очаквате ли да има промяна в позицията на България за влизането в еврозоната? Може ли все пак то да се осъществи според досегашните заявки на страната ни – от началото на 2024 г.? 

ПроКредит Банк България
Снимка: ПроКредит Банк

"ПроКредит Банк" в България е част от международна група банки, които оперират в Югоизточна, Източна Европа и Германия.

Компанията майка е "ПроКредит Холдинг" АГ & Ko.KГaA със седалище във  Франкфурт, Германия.

Банката е фокусирана върху обслужването както на малки и средни предприятия, така и физически лица.

В работата с бизнес клиентите "ПроКредит Банк" е ориентирана към предприятия, които се занимават със селскостопанска или производствена дейност, както и на финансирането на проекти в областта на енергийната ефективност и опазването на околната среда, тъй като те допринасят за дългосрочното икономическо развитие в страната.

Банката предлага разбираеми и достъпни услуги и за физически лица, инвестирайки значителни средства в различни инициативи за подобряване на финансовите познания на своите клиенти, насърчаване на спестовната култура и отговорността към личните финанси.

Като търговска институция, която е ориентирана към развитие, подходът към всички клиенти е основан върху дългосрочното развитие на партньорски отношения, които се базират на разбирането за нуждите на клиентите от банкови услуги, както и за отговорното и ефективното им посрещане.

Към момента чрез официална позиция България е заявила желанието си за присъединяване. Дали тази позиция би се променила, е въпрос на политическо решение. Ако се запази, за да приеме еврото през 2024 г., е необходимо първо държавата да изпълни заложените макроикономически критерии за прием в еврозоната като ниво на инфлация, ниво на бюджетен дефицит и държавен дълг.

Готова ли е страната ни да приеме еврото и какви са рисковете?

Ние вече сме свързани с еврото чрез валутния борд. Той гарантира стабилност на лева и повече от 25 години осигурява на България сравнително безболезнено преминаване през отделните икономически цикли. Ако не съществуваше валутният борд, през всяка рецесия щяхме да усещаме допълнителен натиск върху покупателната ни способност от девалвация на националната валута.

България е свикнала с еврото като валута. Основният риск, който винаги се споменава, е повишаването и по-точно удвояването на цените. С цел да се избегне това, е установена  ясна процедура при приемането на еврото – 6 месеца преди и 6 месеца след приемането в еврозоната цените се цитират в местната валута и в евро. Затова, вярвам, че няма да има спекулативно покачване на цените. 

Ще повлияе ли приемането на еврото на банките и на заемите?

Приемането на еврото няма да повлияе на банките в посока тяхната стабилност или желание за кредитиране. Ще ги лиши само от операциите, свързани с превалутирането на местна валута в евро. Допълнително, банките следва технически да настроят системите си за промяната, което е изпълним проект за всяка от тях.

Какво е необходимо, за да се подобри инвестиционният климат в страната?

Факторите, които обуславят желанието за инвестиции в България, са много и различни. Да започнем с вътрешнополитическата обстановка. За да инвестира, всеки бизнес се нуждае от сигурност, стабилност и особено предвидимост, които в момента са трудно постижими у нас. Честата промяна на правителствата води до липса на адекватна законодателна рамка и оттам и до загуба на доверие в страната като цяло. 

Необходима е и работеща стратегия за насърчаване на инвестициите, която да е обвързана със съответните регулации и стимулиращи политики, изграждане на инфраструктура и обучение на квалифицирана работна сила.

И не на последно място е важно нивото на образование – през последните години все повече професии изпитват нужда от квалифицирани кадри. В сфери като инженерните дисциплини, медицината, биологията, химията и др. няма достатъчно подготвени специалисти, тъй като цялостно образованието не развива уменията, търсени в работната ръка от бизнеса. Това създава проблеми при всеки инвеститор, външен или вътрешен, защото за да е успешен бизнесът се нуждае от опитни специалисти.

Петър Славов ще бъде сред изявените експерти и финансови лидери от България и региона, които ще се включат в авторитетния мултиплатформен финансов проект „Инфлацията – криза и възможност“, който Bulgaria ON AIRорганизира. Повече за специализираното събитие, по време на което ще бъдат очертани тенденциите в развитието на инфлационните процеси, основните фактори, движещи инфлацията и възможните решения за икономиката ни, може да научете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Интервюта виж още

Коментари

Финанси виж още