IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Грос намалява инвестициите в ДЦК, увеличава кеша

Според мениджъра на най-големия фонд за облигации в света ДЦК са надценени

14:30 | 18.12.09 г.
Б. Грос намалява инвестициите в ДЦК, увеличава кеша

Бил Грос, който управлява най-големия фонд за облигации в света, е намалил инвестициите си в държавен дълг и увеличил кеша до най-високото ниво след рухването на Lehman Brothers Holdings Inc. през 2008 на фона на увеличаващите се спекулации, че основният лихвен процент в САЩ ще бъде повишен.

Грос, който управлява активи на стойност 199,4 млрд. долара в Total Return Fund на Pacific Investment Management Co. (Pimco), е увеличил кеша до 7% през ноември от -7 % през октомври, според електронната страница на Pimco, предава Bloomberg.

Фондът може да има отрицателна позиция, ако използва деривативи, фючърси или ако продава на късо.

Грос е намалил делa на държавните ценни книжа до 51% от 63% през октомври, когато е било регистрирано най-високото ниво за последните пет години.

Ако се съди по фючърсите, търгувани в Чикаго, има 41% вероятност Федералният резерв да увеличи основния лихвен процент до юни. Преди месец шансът това да се случи бе 36%.

Според инвеститорите вероятността инфлацията да се увеличи е най-голяма от 16 месеца насам, след като данните за продажбите на дребно и промишленото производство отчитат подем в икономиката на САЩ.

„Доходността ще се увеличи следващата година”, казва Цутому Комия, инвестиционен мениджър в Daiwa Asset Management Co. в Токио, която управлява активи на стойност 77 млрд. долара. „Американската икономика ще се възстанови и съществува вероятност от увеличение на лихвения процент.”

Грос също така е намалил инвестициите си в ипотечни книжа от 16% до 12%, което е най-ниското ниво от 2000.

Той заявява пред CNBC на 7 декември, че ДЦК-тата са надценени в сравнение с вероятната инфлация.

Спредът между доходността по 10-годишните ДЦК и TIPS (държавните облигации, индексирани с инфлацията) се е увеличил до 2,31 процентни пункта тази седмица, което е най-много за последните 16 месеца.

Доходността по 10-годишните ДЦК е около 3,49%, според данните на Bloomberg. Преди година тя бе на рекордно ниско ниво от 2,04%.

Доходността ще се качи до 4,04% в края на 2010, според проучване на агенцията. Фед ще увеличи таргета си за междубанковите заеми овърнайт до 0,75 на сто след една година, в сравнение със сегашния диапазон от 0,25% според проучването.

Щатските ДЦК-тата са донесли загуба от 1,1% през декември, което може да се окаже най-слабото им месечно представяне от април месец насам, според данни на Merrill Lynch.

Представители на Фед заявиха в сряда, че икономиката се подобрява, но оставиха лихвения си таргет непроменен. Те заседаваха след серия от добри данни, по които си личи, че щатската икономика набира скорост. Продажбите на дребно се увеличиха с 1,3% през ноември, което бе над очакванията. Промишленото производство се повиши за четвърти път през последните пет месеца.

Грос заяви миналата седмица, че централната банка едва ли ще вдигне лихвата преди БВП да се повиши с 4 до 5 на сто за следващите12 месеца.

БВП на САЩ отчете годишен ръст от 2,8 на сто през третото тримесечие. Въпреки икономическия растеж обаче икономистите предвиждат, че безработицата ще нахвърля 10% до юни. Разходите на потребителите са все още под нивото си от преди две години.

Безработицата в САЩ намаля до 10% през ноември от 10,2% предходния месец, когато бе отчетена най-високата й стойност за последните 26 години.

Фондът Total Return Fund е добавил почти 17% за последната година, представяйки се по-добре от 55% от своите конкуренти. Едномесечната възвръщаемост е 0,1%, което е повече от 51% от конкурентите. Pimco е подразделение на базирания в Мюнхен застраховател Allianz SE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още