IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачи и продавачи на пшеница засега се разминават

Далеч сме от опасността хлябът да поскъпне, коментират експерти

12:39 | 10.07.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Търговци предлагат 250 лв. за тон пшеница, но производителите настояват да продадат зърното за поне 300 – 320 лв./тон. Тъй като засега и двете страни не са склонни на компромис, на практика няма сделки за хлебна пшеница в борсовата търговия със зърно, коментираха експерти за Investor.bg.

След последната промяна на месечната прогноза на Световния съвет по зърното цените тръгнаха нагоре в САЩ и Франция, по-слабо и в Германия. Това се получи, защото последната прогноза за реколтата в световен мащаб е по-песимистична и се очаква да бъдат произведени около 715 млн. т при предходна прогноза за 720 млн. т. Пазарите реагираха веднага и цените тръгнаха нагоре, заяви Антонина Белопитова от Софийската стокова борса.

Тя посочи, че в САЩ пшеницата се продава за 251 долара/т, а във Франция и Германия - за 220 долара/т. На годишна база във Франция и Германия цените са били по-високи. Цената в САЩ обаче е надминала миналогодишната, която беше 245 долара/т.

Ситуацията в Черноморския регион

В Черноморския регион се очаква много добра реколта - 55 млн. т в Русия, 23 млн. т в Украйна и 4,5 млн. т в България.

„Запасите у нас са около 1 млн. тона. Количествата са достатъчно и за хляб, и за фуражи, и за износ. Няма да има напрежение. Но цената ще зависи от конюнктурата в световен мащаб“, поясни експертът.
 
В момента на Софийската стокова борса котировките "купува" на хлебна пшеница са 250 лв./тон, но няма предложения от продавачи. По данни от брокерите производителите в момента искат около 300 – 320 лв. за тон. Можем да очакваме купувачи и продавачи да се срещнат някъде по средата между 250 и 300 лв., каза експертът.
 
Тя припомни, че миналата година ситуацията беше подобна – първите сключени сделки бяха на 295 лв./тон, а след това цената падна до 280 – 260 лв./тон.

Царевица, слънчоглед и рапица

При царевицата миналата седмица е отчетено леко повишение на цените в САЩ, Унгария и Франция. В България цената е около 280 лв./т без ДДС. За сравнение, миналата година по това време е била около 300 лв./т. Белопитова припомни, че това са цени за реколтата от 2014 г., тъй като царевицата се прибира наесен.
 
Тя допълни, че прогнозата на Световния съвет по зърното е песимистична за производството на слънчоглед в световен мащаб – очаква се да е към 40 млн. т. От тях 8,5 млн. т ще бъдат произведени в ЕС и 9,4 млн. т в Русия, където прогнозата е за по-голяма реколта от миналогодишната.

Цените на слънчогледа в Украйна, Русия и Унгария са в диапазона 391 - 410 долара/т. В България цената е около 680 лв./т без ДДС и така се отчита повишение с около 9% на годишна база.
 
При рапицата се очаква реколта от 68,5 млн. т, или с около 3 млн. т по-ниска от миналогодишната. Цената на Euronext за рапица е 392 евро/т, което е повишение с около 11% на годишна база. 
 
„В България в момента се прибира реколтата от рапица. Цената е около 800 лв./т, но се очаква тя да се понижи с идването на новата реколта“, заяви Белопитова.

Тя посочи още, че конфликтът между Русия и Украйна в момента не се отразява на пазара и няма напрежение при износа на зърно. Последният търг в Египет е спечелен от руска пшеница на цена 192 долара /т и от румънска близо до това ниво.
 
„Това трябва да даде знак на нашите производители, че цените не могат да се надуват нагоре заради конкуренцията в Черноморския регион“, предупреди експертът.

На подобно мнение е и Красимир Давчев от базираната в Пловдив Национална стокова борса. Той заяви, че прогнозата за 4,5 – 4,8 млн. т. нова реколта дава основание да се очаква, че  цените ще тръгнат надолу, тъй като производството ще е много над годишното потребление. Той коментира, че излишъци колкото миналогодишните ще имат Русия, Казахстан, Украйна и Румъния.

Давчев посочи като основен проблем на производителите факта, че правителството не е уредило възможността България да може да кандидатства в търговете на Египет за зърно. Там годишното потребление е около 1,1 млн. т и периодично през няколко месеца се организират търгове. Румъния, Украйна и Русия се конкурират, като участват в тях, а България – не. „В същото време са ни останали 824 хил. т пшеница от последната реколта“, заяви Давчев.

Той също коментира, че миналата година продажбите тръгнаха на около 300 лв./т, а после цените спаднаха на около 280 лв./т. Изключение е периодът септември – октомври, когато в разгара на износа е имало сделки по 320 лв./т. 

На Националната стокова борса сега търсенето също е на цена 280 лв./т за нова реколта с предложения за продажба на стара реколта от 340 лв./т, което показва разминаването между купувачи и продавачи.

По информация на Давчев подобна е и ситуацията при слънчогледа, на който България е сред водещите световни износители.

Експертът очаква цените на зърното да продължат да бъдат ниски. „Това означава, че ще има фалити. От друга страна пък, далеч сме от опасността хлябът да поскъпне. Още повече, че на целия този фон потреблението на хлебно зърно намалява. Допреди 5 години консумацията на пшеница за брашно беше около 115 хил. т на месец, а сега е около 87 хил. т. Така имаме намаляващо потребление, ръст на производството, излишък и неуредени въпроси около износа“, допълни той.

Антонина Белопитова коментира сделка от сесията на ССБ на 24 – 26 юни, при която 30 т фуражна пшеница бяха продадени на цена 350 лв. Тя посочи, че това е по-особен случай. Търгът е по ЗОП, на едно горско стопанство, което иска фуражната пшеница да бъде доставена в чували до хранилките на много места в гората. Това е повишило цената и тя по думите й не е определящо за новата реколта.

Красимир Давчев допълни, че след като сме развили монокултурно селско стопанство, на практика изнасяме субсидирано зърно, а поголовието от животни е намаляло драстично през последните години. „Добавената стойност при производството на зърно е 110 – 120 лв./дка, а ако със зърното се произведе месо – тя се увеличава четири пъти“, изчисли той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
pecan
преди 8 години
Българско зърно за Египет се изнася през пристанище Констанца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
pecan
преди 8 години
http://zarnoborsa.com/index.php?p=graph&curr=BGN&pd=30&krgr=16-103http://cereals.ahdb.org.uk/markets/futures-feed.aspxПочваме с рапицата тя е на цена 730-740 лв на тон ,на много места жътвата е приключила. Пшеницата е над 300 лв на тон има количества в БГ ,но цената ще се качва . За царевицата и слънчогледа може да се говори едва след средата на август . Моля по информирано .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още