IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банкери се отказаха от реформиране на световните финанси

Все още не се вижда по какъв начин ще можем да се справим с дисбалансите в световната икономика, а това означава само едно – нова криза

15:53 | 08.09.13 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Сега ли е времето за реформиране на международната финансова система?&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сега ли е времето за реформиране на международната финансова система? Снимка: Ройтерс

Навсякъде по света сме свидетели на непрекъснат цикъл от издуващи се балони, финансови кризи и валутни сривове. „Свиквайте“, призовава в своя статия колумнистът на Financial Times Робин Хардинг. Поне това ни казаха централните банкери, които с целия си блясък се събраха на годишната среща на Федералния резерв, проведена в Джаксън Хол, щата Уайоминг миналата седмица.

Всичките им разговори за състоянието на международната финансова система бяха маркирани от приемането на статуквото. Въпреки успехът на нетрадиционната парична политика и скорошните подобрения на финансовите регулации, все още не виждаме по какъв начин ще можем да се справим с дисбалансите в световната икономика, а това за в бъдеще означава само едно – нова криза.

Наистина, проблемът се задълбочава. След краха на Бретън-Уудската система на фиксираните валутни курсове през 1971 г. светът сякаш прие „трилемата“ на международните финанси: невъзможно е едновременно да съществуват свободни парични потоци, фиксирани валутни курсове и независима парична политика. Много държави разхлабиха контрола над собствената си парична политика и плаващия курс на своята валута.

В много интересния доклад на Хелън Рей, професор в London Business School, представен на срещата в Джаксън Хол, тя защитава тезата, че въздействието на паричната политика на Фед върху цикъла на кредита и капиталовите потоци, означава, че дори и при наличието на плаващи валутни курсове съответната страна няма възможност да контролира съдбата си. Всъщност „трилемата“ е дилема. Изборът е следният – или налагаш контрол над капиталите си, или позволяваш на Фед да управлява икономиката ти.

Този мрачен анализ бе приет с известни резерви в Джаксън Хол, особено в момент, в който имаме огромен отлив на капитали от развиващия се свят, понижeние на валутните курсове нa страните и когато Фед размишлява дали да намали 85-милиардната си месечна програма за изкупуване на активи. Това най-малко ще предизвика заплаха от инфлация и покачване на лихвените проценти в развиващите се страни. Но държавите от ранга на Индия и Индонезия, които се наслаждаваха на огромни потоци от капитали, сега може би ще преживеят нещо по-лошо.

Като цяло дебатът бе за това как отделните страни могат да намалят последиците от прилива и изтичанията на капитали. Заключението на проф. Рей бе, че е безнадеждно да очакваме, че Фед ще вземе решение за курса на политиката си, като се съобразява с другите държави (което би било незаконно). Тя препоръча строг контрол върху капиталите, здрави банкови регулации и политика, която да охлади кредитната активност.

На практика подобен ход никога няма да сработи. Той изисква всяка страна по света да отвърне с дисциплина на постоянно променящите се обеми на капиталовите потоци. Същото е все едно да кажем, че ще успеем да излекуваме обикновена настинка, само ако всички по света си мият ръцете на всеки час и никога не напускат къщата си. Дори и да сработи, политическата нестабилност ще предизвика опасни разходи за икономиките на страните, които са решили да действат по този начин.

Но това не е единственият избор. Преди пет години, след срива на Lehman Brothers, имаше апетит и инерция за създаването на нов модел на международната финансова система. Но този апетит изчезна, а сега отчаяно се опитваме да си го върнем.

Недостатъците на международната финансова система са стари и се задълбочават. Те не се поддават на усилията за промяна. Основното сред тях е, че липсват механизми, с които да се принуди страна с излишък по текущата си сметка да го намали. Големите дисбаланси, като излишъка по текущата сметка на Китай и чиито капитали заляха Америка и спомогнаха за развитието на финансовата криза, могат да продължават да се задълбочават.

Всъщност поддържането на излишък е мъдър ход, защото няма международна централна банка, на която да разчитаме, ако инвеститорите решат да изтеглят своите капитали от страната. Съществува Международният валутен фонд (МВФ), но азиатските страни потърсиха неговата помощ през 1997 г. и преживяното бе толкова запомнящо се, че от тогава до днес те трупат огромни валутни резерви, с цел случилото се да не се повтори.

Предпазването е неизбежно, когато международната финансова система разчита на една национална валута като американския долар, например, да играе ролята на световна резервна валута. Само Фед печата долари. По време на криза те никога не достигат (недостиг, който ще стане по-голям, защото световната икономика расте с темпото на американската), въпреки че проблемът за развиващите се пазари в момента е огромното количество от тях, което имат.

Отговорът дава Джон Мейнард Кейнс. През 30-те години на XX век той предложи да се създаде международна резервна валута, правила, по които националните валути да обвържат курса си спрямо нея, и наказания за страните, които поддържат постоянен излишък по текущите си сметки. След като настъпи финансовата криза, заедно с насоките на ООН заваляха най-различни предложения от всички страни - от икономиста Джоузеф Стиглиц до гуверньора на Централната банка на Китай. Никой не постигна нищо.

Дори и най-популярната възможна първа стъпка към целта отлежава в Конкреса на САЩ, а именно - увеличаване на ресурсите на МВФ и предоставяне на повече власт на развиващите се държави, за да могат да се възползват от своето право, когато изпитат нужда.

Сега времето за извършване на реформи е по-благоприятно от това преди десетилетия. Кризата и рецесията намалиха световните дисбаланси, но само временно. Китай, например, вече няма да прибягва до незабавни намеси, за да редуцира излишъка по текущата си сметка. Финансовата криза даде на САЩ ясен урок за недостатъците в опитите да поддържа курса на световната си резервна валута. На развиващите се пазари пък се напомня за опасностите от вноса на паричната политика на САЩ.

Радикалната промяна е по-вероятна от внезапната революция. Но именно сега е времето да се постигне напредък. След края на Златния стандарт стабилността на международната финансова система продължава да се влошава. Първото условие за създаването на нова такава е амбицията да се направи първата крачка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 0
george_tn
преди 10 години
Докато всички смятат, че някой все още "управлява" света и е "отговорен" за състоянието му, решение няма да има. Демокрацията разцъфтя с умирането на религиите, света не е свикнал на тази свобода и е в паника. Забравете "кукловодите" , без религиите те вече не могат да направят нищо повече освен пари (напечатани).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Еми, то има международна резервна валута. Ако не знаеш да ти кажа - доларът. Дали ще се казва по друг начин няма значение, ще се контролира от същите хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Отговори има много /не само 1/ зависи спрямо кой аргумент ще изравниш функцията... Въпроса не е в намирането на "отговора", а в това има ли нужда от него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 0
kane
преди 10 години
Така че отговорът е ясенПросто никой който напрактика управлява света неиска да се раздели с тази си власт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
kane
преди 10 години
Отговорът дава Джон Мейнард Кейнс. През 30-те години на XX век той предложи да се създаде международна резервна валута, правила, по които националните валути да обвържат курса си спрямо нея, и наказания за страните, които поддържат постоянен излишък по текущите си сметки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Не им се връзвай, едната цел е да те дразнят /показват сила чрез безкруполна самоувереност/! Така те превземат още по-лесно... каквото са им подали ще го направят, по един или друг начин! Ограничени са им вариантите щото са ***, ама ги бутат яко отзад и затова са нахални! Умишлено използвам меки определения, убеден съм, че плащането няма да избяга на никой, така че всеки ще бъде отговорен за избора си, дори и да си мисли, че този дето го пробутва, няма да го предаде... в крайна сметка всеки си определя цената :))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Съгласен. Просто нещо напоследък тя ми е на душата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Подозирам сериозно, че точно този "артист" не ти харесва! Явно е на лична основа... иначе няма разлика м/у тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 10 години
Гжа фасулова обаче живее в бъдещето : Недостатъците на международната финансова система са стари и се задълбочават. Те не се поддават на усилията за промяна. Основното сред тях е, че липсват механизми, с които да се принуди страна с излишък по текущата си сметка да го намали."Правилно фасулова щом не може, а и няма - давай смело! Увеличаваме дефицита !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 6
iivanoff
преди 10 години
"все още не виждаме по какъв начин ще можем да се справим с дисбалансите в световната икономика, а това за в бъдеще означава само едно нова криза."Точно така, кризата е изкуствената борба с изкуствено-създадените условия предварително /дисбалансиТЕ/. След като не "може" свободно-пазарно да се оставят, то трябва принудително да се премахнат! А защо ги създадоха предварително, ако целта не беше точно плащането със болката от изрязването?Те правят следното - при статистическа вероятност за ПТП на завой в кръстовище на 2-рокласен път при скорост 50км/ч под 1%, те карайки автомобила дават газ нарочно влизайки в завоя, проверявайки дали всичко е нормално /принуждавайки ПТП/!Ами няма как ДОРИ и с Базел 9 - при (50%) минимална капиталова адекватност, ако някой каже на вложителите - ТЕГЛЕТЕ, да оцелеят банките! ИЛИ процедурата е: те предизвикват дисбаланси, после стартират обратния процес - чрез дисбалансите разбалансирват системата и после казват - Ааа, голям е дисбаланса => регулация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още