IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на САЩ през първото тримесечие не е толкова силен, колкото изглежда

Въпреки това икономиката не е в опасност от забавяне в обозримо бъдеще, посочват от Wells Fargo

16:04 | 03.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimmages</em></p>

Снимка: gettyimmages

През миналата седмица стана ясно, че американската икономика е нараснала с годишен темп от 3,2% през първото тримесечие на годината спрямо предходното. Този ръст надхвърли очакваното, както и превиши растежа от последното тримесечие на 2018 г. (2,2%). Фундаментът обаче не е толкова силен, колкото показва крайното число, анализира щатската банка Wells Fargo.

Най-напред имаме голямо натрупване на запаси през първото тримесечие на 2019 г. (128 млрд. долара на годишна база), което отговаря за 0,7 процентни пункта от 3,2-процентния ръст. Имайки предвид незадоволителното крайно вътрешно потребление, част от тези запаси са натрупани неумишлено. Логично е натрупването на запаси да спадне през следващите тримесечия, което ще отнеме от растежа на БВП за тези периоди.

На следващо място нетният износ добави 1 пр. пункт към растежа през първите три месеца на годината, което е сред най-големите приноси на този компонент на БВП през настоящия икономически цикъл. Макар износът да нарасна с умерения темп от 3,7%, вносът спадна с толкова. Имайки предвид продължаващия растеж на вътрешното търсене, вносът вероятно ще се повиши през идните тримесечия, което ще повлияе негативно на растежа.

Както отбелязахме по-горе вътрешното търсене продължи да расте през първото тримесечие, макар и със скромно темпо. Реалните лични разходи за потребление се покачиха само с 1,2%, а капиталовите инвестиции – с 1,5%. Всъщност крайните частни вътрешни покупки – мярка за фундаменталната сила на икономиката – се повишиха само с 1,3%, което е най-слабият ръст на този компонент за близо шест години.

Иначе казано крайното вътрешно потребление би трябвало да нарасне до някаква степен през идните тримесечия. Реалните лични разходи за потребление вероятно ще пренесат инерцията си през второто тримесечие, а поръчките за стоки с дълготрайна употреба през първите три месеца сочат, че капиталовите разходи може би растат.

В крайна сметка макар икономиката през първото тримесечие да не е толкова силна, колкото сочи растежа на БВП, то тя не е в опасност от забавяне в обозримо бъдеще, изтъкват от Wells Fargo.

Следователно по-силният от очакваното растеж на БВП през първото тримесечие не изменя съществено перспективите пред паричната политика на Федералния резерв, който ще се въздържи от вдигане на лихвите в близко бъдеще. За това ще спомогне и ниският дефлатор на личните потребителски разходи (предпочитаният от Фед измерител на инфлацията), който през първото тримесечие отчете годишен темп от едва 1,3% спрямо предходня период и 1,7% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още