IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обръщането на QE ще възроди глобалната икономика

Изправянето на кривите на доходността ще направи кредитирането отново печелившо, което ще накара банките да отпускат повече заеми

13:16 | 22.10.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Когато централните банки купуват облигации при QE, дългосрочните ставки спадат. АЦБ опита QE на два пъти. Ако QE беше стимул, кредитирането щеше да скочи, но то стагнира. Ръстът на паричния агрегат M4 беше бавен. Същото се случи и когато САЩ предприеха QE. Ръстът на кредитите намаля по време на облекчаването от Фед, подобрявайки се само след като централната банка забави покупките на облигации. Инфлацията? Тя беше вяла навсякъде по време на QE. В евентралрозоната тя е средно 1,1% на годишна база от началото на QE през 2015 г. ЕЦБ не пропуска целта си от 2% инфлация въпреки QE, както мнозина твърдят. Това става заради QE.

Централните банкери, фокусиращи се върхи ниските лихви, пропускат нещо по-голямо. Бизнесът няма да започне повече проекти поради намаляване на ставките с четвърт или дори цял процентен пункт. Ако даден проект не е печеливш при сегашните лихви, той не си струва и при малко по-ниски - дори 0 на сто. Рентабилността е твърде оскъдна. По-ниските ставки няма да променят това. Забравете за търсенето на кредити.

Съсредоточете се върху предлагането. По-широкият спред между дългoсрочните и краткосрочните лихви насърчава банковото кредитиране, особено за корпоративните заематели с по-ниско качество. От това се нуждае Европа. Корпорации като Amazon и BP винаги могат да вземат заеми. Банките, които не отпускат заеми наказват по-малките компании, които са често срещани във Великобритания и Европа. Стимулирането на кредитирането, инфлацията и растежа изисква кредитори, желаещи да финансират тези компании.

Обръщането на QE е най-добрият начин за стимулиране на кредиторите. Но не с ледниковия темп, който Фед използваше, докато не спря през август. Имам предвид бързо, тотално преобръщане на QE. АЦБ трябва да започне сега, а не да чака след Brexit. Развиването на QE сега би поставило основата за пост-Brexit бум, като банките разхлабят кредитирането, точно когато предприятията придобиват яснота, необходима за разгръщане на отложените им бизнес планове.

Лагард трябва да последва примера, когато поеме юздите на ЕЦБ следващия месец. Тя трябва да отмени планирания от ЕЦБ прилив на QE и да започне да продава закупения в периода 2015-18 г. дългосрочен дълг за 2,65 трлн. евро. Фед и Японската централна банка също трябва да се присъединят. Марк Карни би се превърнал в пионер на монетарното благоразумие, лидер на завръщането към нормалните баланси на централните банки и по-високите дългсрочни лихвени проценти. Дългосрочните ставки не биха скочили - няма достатъчно инфлация за това. Но те ще нараснат достатъчно, за да изправят отново кривите на доходността в световен мащаб.

Резултатът ще бъде близо до магия: по-свободно течащи заеми от банки, които са по-склонни да кредитират. Бизнес инвестициите ще се ускорят в световен мащаб, особено в Европа, като най накрая ще бъдат стартирани отдавна забавени проекти. Глобалната икономика ще расте по-бързо. Обръщането на QE ще предизвика възраждане, което малцина очакват - видът изненада, която фондовият пазар най-много обича.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
george353
преди 4 години
Зависи как ще се обърне... наляво, надясно, челна стойка. Може и мост или навеждане, което ще означава полу-обръщане с ясно изразен романтичен аспект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
Mohave __
преди 4 години
Кривите в регулиран пазар не означават нищо . Може би точно при изправянето на обърнатата крива ще се счупи . QE може да загроби икономиката , но едва ли ще я стимулира вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 4 години
Ниските лихви и отрицателните такива, не карат ВЕЧЕ хората да задлъжняват. Това което се случи 2008 *** година със краха на имотния пазар, и масовата безработица, все още се помни, и обществата избягват да задлъжняват само заради ниските лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още