IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще липсва ли Тръмп на пазарите?

Смята се, че Байдън ще увеличи значително личните и корпоративните данъци, което застрашава бъдещата стойност на акциите

14:12 | 07.09.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доскоро Тръмп можеше да се похвали с икономиката, но вече не е така. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Доскоро Тръмп можеше да се похвали с икономиката, но вече не е така. Снимка: Bloomberg

Извън САЩ, това е още една година, в която голяма част от останалия свят се представя слабо. Бавният растеж преди карантината, последван от съществени икономически щети от антивирусните политики, тласна фондовите пазари надолу.

Липсата на технологични гиганти, които да се възползват от бързата и принудителна дигитализация на голяма част от икономическата и социална активност, остави възстановяването на континенталните фондови пазари доста далеч зад нарастващия Nasdaq. Събитията от пандемията ускориха цифровата трансформация на нашите икономики - тема, която често съм коментирал. Коронавирусът прехвърля още повече оборот от традиционния към онлайн бизнеса и, в процеса, от европейските към американските компании.

Дългосрочната тенденция бе добре очертана в продължение на много години. Докато наблюдаваме как Nasdaq постига исторически рекорди почти всеки ден, испанската и италианската борси кретат на около половината от върховете си, достигнати през 2007 г. Френският пазар все още е под пика си от 2000 г., докато японският остава много далеч от максумима през 1989 г.

Властваше поговорката, че можете неподходящо да купувате акции на върха на бичия пазар и въпреки това да се надявате на прилична възвръщаемост през следващия цикъл, дори ако загубите доста при непосредствения мечи пазар, последващ покупката ви. Това не важи за повечето водещи пазари през този век. Дори Китай, с икономика, която се разрасна бързо през последните 13 години и се възстанови по-бързо от пандемията от останалите, е далеч под върховете си от 2007 г.

Възможно е да има по-силно възстановяване при традиционните акции и нетехнологичните сектори, тъй като глобалният икономически подем се засилва. Ще има бързи темпове на растеж на печалбите и известно завръщане на дивидентите в онези сектори и географски райони, които бяха най-засегнати от коронавирусната рецесия. Оцелелите компании от тежко ударените сектори могат след време да се окажат в по-силна позиция.

Президентство на Байдън би укрепило връзките между ЕС и САЩ, като те ще изградят обща кауза, за да ускорят заедно зелената революция. Той може да пожелае да обложи повече американските дигитални гиганти, заедно с останалата част от корпоративния сектор, и да поиска да ги регулира или дори раздроби. Всичко това може да промени настоящия дисбаланс в предпочитанията на инвеститорите.

Байдън обаче няма да може да ограничи или промени световния ентусиазъм за всичко онлайн, за изкуствен интелект, за цифрови данни и лична онлайн помощ. Дигиталните гиганти ще запазят голяма част от увеличения си пазарен дял, който завоюваха по време на блокирането, и ще продължат да завладяват нови пазари и да ни предлагат услуги, които не сме знаели, че искаме.

Ще има нарастващо цифрово разделение между Запада и Китай, което също ще повлияе на цените на акциите. Вероятно предстоят трудни няколко седмици, тъй като пазарите ще се колебаят относно възможната смяна на президента и ще се тревожат колко под контрол е пандемията. За момента дигиталната революция е високо ценена, докато очакваме нови настроения и тенденции на пазарите. Цялата бича нагласа, разбира се, почива на запазването на ниските лихвени проценти и изобилието от стимули на централните банки и правителствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Няма да липсва, защото ще победи отново. Тия проучвания, дето ги цитирате нямат никаква практическа стойност в държава, където няма никаква свобода на словото и където - ако се декларира като поддръжник на президента може не само да останеш без работа, а може дори да те убият !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
На маркета винаги ще има добри сделки независимо дали индексите ще са балонирани или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
Stupid Rich Skew in Apple, Greed Breaks Thingshttps://***.thebeartrapsreport.com/blog/2020/09/01/stupid-rich-skew/?mc_cid=c77c7f62f0&mc_eid=f9b8b6bc26-----------------------------------------------------------по-скоро да мисля аз, независимо дали е този или другия .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Най-вероятно НЕ в следващите 4 години и 3 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
kane
преди 3 години
пазара е над всичко и всички. малките драхонки нямат никакво значение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
с Тръмп или без него пазарите "ке паднат" в идните години щот мноо ги напомпаа и идва терца майорна цикъл, който треа po начин да завърши независимо дали някои искат или ньет ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
ПИЧ
преди 3 години
Много е възможно, Байдън да бъде един безличен президент, един сламен човек, който ще бъде управляван незнайно от кого ? (за мен незнайно)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още