IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намесата на Китай в енергийните планове на Израел, Гърция и Кипър тревожи ЕС

Мащабният проект за свързване на електропреносните мрежи на трите страни от Източното Средиземноморие продължава да се сблъсква с политически спънки

08:29 | 26.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Електрическата изолация на Израел произтича от това, че страната е затворена между Средиземно море и арабските държави.

Кипър и Израел, които се намират далеч от континентална Европа, могат да се възползват от близостта си с Турция и да обвържат мрежите си със страната, а оттам и с Европа, но дипломатическите търкания правят това невъзможно за момента.

Споровете между Турция, Кипър и Гърция придобиха ново измерение след откриването на подводни находища на природен газ в региона около 2009 г.

Това лято Гърция и Турция влязоха в словесна война за морските територии. Турция изпрати сондажен кораб, придружен от военноморски плавателни съдове, докато провеждаше сеизмични проучвания близо до гръцки остров. Атина реагира, като разположи своя флот в района. 

"За Кипър проектът е от решаващо значение, тъй като най-накрая това ще сложи край на енергийната изолация на нашия остров", заяви пред Nikkei министърът на енергетиката, търговията и индустрията на Кипър Наташа Пилидес.

От своя страна израелският енергиен министър Ювал Щайниц заяви, че партньорството между трите страни е основата на енергийното сътрудничество в Източното Средиземноморие.

И все пак проектът се сблъсква с множество закъснения и отлагания. В резултат на това Гърция реши да прекъсне трасето между своята континентална част и остров Крит. Вместо това Атина ще планира да положи кабела като част от своя национален вътрешен проект.

През 2018 г. от структурата на гръцкия електроенергиен оператор ADMIE беше отделена компанията Ariadne Interconnection, чиято цел е да разшири електропреносната мрежа до Крит.

Според Йоргос Статакис, бивш енергиен министър на Гърция, Европейската комисия (ЕВ) е създала пречки за реализирането на връзката между континентална Гърция и Крит.

ЕС иска връзката Израел-Кипър-Гърция да продължи като един проект и оспорва техническата съвместимост на преносните кабели високо напрежение и амортизацията на инвестицията.

Тревогата на Европа относно укрепването на присъствието на Китай на енергийния пазар в Гърция също води до закъснения. Ariadne Interconnection е 100% дъщерно дружество на ADMIE, в която дял има State Grid Corporation of China (SGCC). Именно тази връзка буди скептицизма на ЕС.

Освен увеличаване на дела си в ADMIE, през ноември 2019 г. SGCC обяви, че иска да придобие 20-процентен дял в Ariadne Interconnection.

Китайските инвеститори се интересуват и от други проекти. През декември 2019 г. Кипър и ръководен от Китай консорциум подписаха договор в размер на 290 млн. евро за изграждането на първия терминал за втечнен природен газ (LNG) на острова. През октомври тази година китайски компании изразиха интерес към включване в проект за подземно съхранение на газ в Кавала, Северна Гърция.

Атлантическият съвет, базиран във Вашингтон мозъчен тръст, изчислява, че енергийните инвестиции на Китай в областта на мащабния инфраструктурен проект „Един пояс, един път“ ще се увеличат до 27 трлн. долара до 2050 г., като само 7 трлн. долара ще бъдат насочени към изграждането на електрически мрежи.

Според Пабло Парейа-Алказар, преподавател в Университета Помпеу Фабра, намесата на Китай в енергийната политика в тези страни отслабва позицията на ЕС там, което буди нови притеснения в Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още