IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед не трябва да пречи на дългосрочните лихви да се покачат

По този начин централната банка ще стимулира банковото кредитиране

18:26 | 25.02.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Този регулаторен микс подхранваше част от растежа на частното кредитиране. Непубличните заемодатели не са обект на регулирани ограничения за ливъриджа и съответно могат да отпускат заеми изгодно въпреки плоската крива. Ръстът в частното кредитиране реално отразява неумишленото нефункциониране на традиционната банкова система. Това означаваше, че ликвидността, предназначена за реалната икономика, е била до голяма степен задържана във финансовата икономика.

Сега кривата на доходността започна да се изправя и Федералният резерв трябва да позволи увеличаване на дългосрочните лихвени проценти, за да може паричната политика да облагодетелства по-цялостно реалната икономика. Позволяването на дългосрочните лихви да се увеличат не само ще започне да ограничава финансовите спекулации с повишаването на безрисковите лихви, но може едновременно да подхрани банковото кредитиране на реалната икономика.

Оттук и необходимостта Фед да „ферберизира” инвеститорите в облигации. Готовността на банките да отпускат заеми започва да се усилва, тъй като кривата започва да става по-стръмна, но някои икономисти предлагат централната банка да продължи настоящата си стратегия за по-ниски дългосрочни лихвени проценти поради потенциала за разрушителна паника от страна на инвеститорите в облигации. Фед трябва да игнорира вероятността от такъв изблик и да остави инвеститорите да се самоуспокоят.

Инвестиционните последици от това Фед да позволи на дългосрочните лихвени проценти да се покачат изглеждат ясни. Голяма част от спекулациите на американските пазари са с активи като рисков капитал, компании за придобиване със специална цел (SPAC), технологични акции и криптовалути. Това са дългосрочни инвестиции, които калкулират дълги хоризонти в своите оценки. Те се представят по-слабо, когато дългосрочните лихви се качват, тъй като инвеститорите изискват по-висока възвръщаемост с течение на времето. Капиталът вероятно ще бъде преразпределен към по-материални производствени активи.

Инвеститорите и регулаторите трябва да са обезпокоени от това, че монетарната политика подхранва спекулациите, вместо да подкрепя кредитните механизми, необходими за възстановяване на капиталовия фонд в САЩ и поддържане на икономиката на страната конкурентна.

Подобно на нов родител към бебе Фед не бива да бърза да предотвратява пазарната паника у инвеститорите в облигации, а да остави финансовите пазари сами да се успокоят. Краткосрочната нестабилност на пазарите може да причини някои безсънни нощи, но Федералният резерв би могъл да освободи кредитния капацитет на традиционната банкова система, като остави кривата на доходността да се изправи допълнително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Боян
преди 3 години
ФЕД е в окаяна ситуация от една страна лихвите трябва да са нулеви да не се срути кухара икономика от друга страна ако лихвите са нулеви долара потъва безвъзвратно и кво да правят кое да спасят долара или икономиката??? Сигурен съм кое ще изберат и това не е долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Фед не трябва да пречи на дългосрочните лихви да се покачат Ее, нали щяхте да компенсирате всички църни за робството?!Не може и 1-то и другото.А и математиката вече изменихте - да няма правилен отговор,че от бялото превъзходство гоУем страх !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още