IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли инфлацията в САЩ да стане К-образна?

Възходящият натиск върху цените вече се усеща в по-голяма степен при стоки и услуги, предпочитани от домакинствата с по-високи доходи

08:15 | 15.06.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Така че, ако нямате експозиция към фондовия пазар или не сте собственик на жилище, сте пропуснали. Говорим за немалка част от населението. През 2020 г. около 55% от американците са притежавали акции под някаква форма, което е с 5 процентни пункта по-малко от 2000 г., според уебсайта Visual Capitalist. Освен това притежанието на акции изглежда е силно свързано с доходите на домакинството, отбелязва уебсайтът. Миналата година 84% от домакинствата в САЩ, изкарващи 100 000 долара или повече годишно, са притежавали акции, в сравнение с едва 22% от тези, заработващи по-малко от 40 000 долара.

Нивото на притежание на жилища също намалява, като в края на първото тримесечие е спаднало до 65,6% от пика от 69,2% през 2004 г., според Бюрото за преброяване на населението в САЩ. По причини, които не са напълно ясни, в групата с най-голяма покупателна сила, между 35 и 44 години, нивото намалява още повече - до 62% от 70,1% през 2005 г.

И така, подобно на К-образното възстановяване, може ли инфлацията също да стане К-образна, като възходящият натиск върху цените се усеща най-много при стоките и услугите, предпочитани от домакинствата с по-високи доходи? Отново погледнете към жилищния пазар за възможни доказателства, че това може вече да се случва. Цените на апартаментите, обикновено свързвани с домакинствата с по-ниски доходи, са се повишили с 13,8% от март 2020 г., спрямо ръст от 23% при по-скъпите еднофамилни домове, според Националната асоциация на брокерите на имоти. Никога преди апартаментите не са изоставали толкова много.

И ако бъдещата инфлация стане K-образна, по-вероятно е Фед да запази паричната политика разхлабена за по-дълго, отколкото много хора очакват, за да подкрепи домакинствата с по-ниски доходи и да се справи с неравенствата в икономиката. На въпроса миналата година дали политиките на Фед са допринесли за неравенството в богатството, председателят Джером Пауъл отговори следното:

„Ако Федералният резерв оттегли подкрепата си за икономиката, защото е загрижен за въздействието върху цените на акциите, какво би станало с хората, на които всъщност трябва да служим по закон.”

Последните движения на облигационния пазар може да отразяват тази нагласа. Доходността по референтните 10-годишни ДЦК на САЩ спадна миналата седмица до най-ниското си ниво от началото на март, въпреки че индексът на потребителските цени нарасна с 5% през май спрямо година по-рано. Ако търговците на облигации мислеха, че по-бързата инфлация ще накара Фед да затегне паричната политика (вдигайки лихвите – бел. прев.), тогава доходността щеше да се повиши и то не с малко.

Реакцията на икономиката на пандемията и безпрецедентните мерки, предприети от правителството и Фед, е невъзможно да се предвиди, като няма причина това скоро да се промени. Всъщност, очаквайте неочакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
може ли да ми поникне втора ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
scott
преди 2 години
Предцтави си го така: НЕРОН се възкачва в Рим. Поради лудостите му империята губи влияние, системата и се РАЗПАДА и става плячка на варварите. После - нема един могъщ център, а много регионални сили в постоянни войни помежду си. ФЕД напрлави същото за САЩ. Чрез промена на правилата уби конкуренцията и изкриви понятията добро-зло, нормално-ненормално. нещо повече, никой не може да оцелее като конкурент на ФЕД и без неговите грантове. Та, САЩ ше изгубат влияние, системата им за матрялна икономика ше залезе и ще дойде времето на истината за малки сили по региони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
миии може да бъде К-УРобразна, що да не може малко и те да полигавят мръвката, нема само другите я ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
deaf
преди 2 години
Те хубаво казват,че "няма да притежавате и ще сте щастливи",но интересно защо не казват "няма да работите и ще сте щастливи"? А коя ще е водещата Суперсила? Русия и Китай е абсурд да са те. Остава Германия,която обаче вече е опротивяла на почти всички европейци... И докато Меркел и нейни клонинги са на власт,на Германия няма да се обръща внимание...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мечтай си, yшaнкo. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
NoPanic
преди 2 години
Имаше едно клипче с прогнози на WEF до 2030г. Започваше с "няма да притежавате нищо и ще сте щастливи", но една от прогнозите беше, че САЩ няма да са водеща суперсила. Което май вече и слепите виждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
neoset
преди 2 години
Честита инфлация на всички! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още