IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските ДЦК показват бързата промяна в настроението на пазарите

Повишаването на доходността им над нулата се дължи на очакванията за лихвената политика на Фед

21:48 | 25.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Скоростта на промяната в очакванията сама по себе си е причина за предпазливост. „Една от най-големите грешки, които хората правят, е да мислят, че финансовите пазари са рационални“, изтъква Мартин Хорн, ръководител в глобален план за държавните инструменти с фиксиран доход в Barings. „Пазарът търси отговори, но често греши“, посочва Хорн.

Въпреки това си струва да се опитаме да очертаем по-подробно как предстоящият цикъл на покачване на лихвите може да се развие на различните пазари. Мечият сценарий, очертан тази седмица от Джеръми Грантъм от GMO, е Фед да благоприятства „супербалон“ на пазарите, създавайки „вампир“, който се оказва устойчив на смърт. Сега „изглежда, че термитите на доверието първо атакуват най-спекулативните и уязвими активи, като си проправят път нагоре... Нека дивата суматоха започне”. Проблемът е, че както Грантъм приема, той каза приблизително същото и през януари 2021 г. Оттогава щатският индекс S&P 500 се повиши със 17 процента.

Goldman Sachs посочва, че новата ера не е задължително да бъде твърде болезнена. „Деветте цикъла на покачване на лихвите от Фед от 70-те години насам бяха предимно положителни за рисковите активи“, се казва в бележка на банката от средата на януари. „Смятаме, че инвеститорите в акции трябва да се тревожат повече за това кога Фед спира да повишава или дори намалява лихвите, тъй като това показва нарастващи рискове за икономическия цикъл”, посочват оттам.

Краткосрочната волатилност е неизбежна, разбира се. Изпадането на индекса Nasdaq Composite в територия на корекция тази седмица след 10% спад от последните пикове е достатъчно доказателство за това. Но както предполагат анализаторите на Goldman, това се дължи най-вече на бързата скорост, с която инвеститорите се превърнаха в ястреби.

Марк Собел, председател на американския аналитичен център OMFIF, казва, че пазарите на акции получават бавно съобщението, че възгледът на Фед се е променил рязко. Той отбелязва, че индексът S&P 500 все още е по-висок, отколкото беше през септември. „Разбира се, перспективите за паричната политика предизвикаха няколко дни на спад на пазара, особено за технологичния сектор. И все пак акциите остават високо оценени.”

Той добавя: „Може би е налице трус в комуникацията... Един такъв премерен трус би могъл да помогне за по-доброто привеждане на финансовите пазари и условия в съответствие с реториката и предвижданията на Фед без да предизвиква ненужна волатилност. Макар че това е много по-лесно да се каже, отколкото да се направи, талантливото боравене с думите от страна на Федералния резерв би трябвало лесно да го преведе през тези плитчини”.

Следете този „психологически значим“ германски дългов бенчмарк, за да раберете колко добре се справя Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още