IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовият свят стана зависим от 5 технологични концерна

Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft и Facebook са с пазарна стойност от 4,8 трлн. евро - с 1,4 трлн. евро над годишния БВП на Германия

12:59 | 16.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Когато става въпрос за по-голям държавен контрол и ограничаване на пазарната сила, около американската „Голяма петица“ напоследък е тихо. Спорно е, че Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft и Facebook някога ще бъдат разбити. Фондовата борса така или иначе никога не е спекулирала с това.

Това се вижда и от непрекъснато нарастващите цени на акциите. Това би било точно това, което трябва да се разглежда и като желателно от гледна точка на инвеститорите. Дори тогава би имало смисъл, ако инвеститорите инвестират в „голямата петица“. Иначе един ден може да се окаже, че петте американски технологични акции отслабват, а Wall Street и цялата световна борса с него се сриват.

Това, което на пръв поглед звучи като нереалистичен сценарий на ужасите, в никакъв случай не е абсурдно. Никога досега в дългата финансова история пет технологични компании не са имали толкова голяма тежест и по този начин – толкова силно влияние, върху борсата, както днес.

Преди две седмици след Apple, Microsoft и Alphabet и Amazon надмина границата от трилион долара пазарна оценка на фона на блестящите си тримесечни резултати. Всичките пет заедно са на стойност 4,8 трлн. евро. Това е с 1,4 трлн. евро повече от целия брутен вътрешен продукт (БВП) на Германия. Това означава, че 82 милиона германци не са генерирали достатъчно продукция за една година, за да могат да купят тези пет компании.

Само от началото на миналата година петте технологични гиганта увеличиха стойността си на борсата с още 1,8 трлн. евро. Само това би било достатъчно, за да се изкупят всички 763 листнати в Германия компании.

Проблем номер едно на тези гигантски увеличения в курсовете е, че реалното икономическо развитие не върви в крак с тях. Цените на акциите се повишиха средно с повече от една трета през миналата година, но корпоративните приходи са в застой.

Apple отчете нетна печалба от 50 млрд. евро през миналата година, с два процента по-малко от предходната година. Същевременно цената на акциите на компанията нарасна с 63 процента през 2019 г., а този януари - с още десет процента.

Apple и Microsoft са – според цената на акциите и печалбата на компанията, два пъти по-скъпи днес, отколкото преди две години. Дори само това увеличава бъдещите рискове и представлява риск от срив, ако инвеститорите са по-малко еуфорични за перспективите за растеж.

Вторият проблем е още по-голям. Теглото на петте концерна на фондовата борса вече е толкова голямо, че само през изминалата година те допринесоха с повече от 20 процента за ръста на цените на S&P, най-известния в света борсов индекс. В него са листнати 500-те най-големи американски компании.

Това не е всичко: инвеститорите, които диверсифицират риска си особено широко, обичат да разчитат на листнати в цял свят компании. Най-популярни са индексните фондове в MSCI World. Той обхваща над 1 600 компании в западния свят.

Всеки, който вярва, че по този начин е успял да диверсифицира особено широко и умно портфейла си, както инвестиционните съветници обичат да наричат широкото разпределение на рисковете, греши. Почти две трети от този MSCI World сега се съставят от американски акции. Това е по-голям дял от всякога. Причината е, че от много години насам американските акции поскъпват по-бързо от дивидентните акции в останалия свят.

Година след година теглото се измества в полза на американските акции - отделени от развитието на реалната икономика. Американските технологични книжа са на преден план и тук отново е голямата петица. Сега тя представлява десет процента от целия световен индекс.

Да кажем, че Тим Кук и Сатя Надела някой ден ще направляват Apple и Microsoft извън пътя към успеха, защото, подобно на най-големия някога производител на мобилни телефони в света Nokia, проспят тенденциите на утрешния ден. Всеки, който мисли, че подобен инцидент би засегнал само тези две технологични компании и техните акционери, греши. Миналото показва какво се случва на цялата световна фондова борса, когато над големите технологични компании в Америка се появи дори само намек за съмнение.

В края на 2018 г. спекулациите около евентуалните затруднения с продажбите на Apple в Китай бяха достатъчни, за да доведат до срив на фондовите борси по целия свят. Голяма част от 20-процентовата годишна загуба на водещия германски борсов индекс (Dax) се дължи на предполагаемите затруднения на Apple в Китай, които в крайна сметка не се реализираха.

Борсовият свят се превърна в напълно зависим от пет технологични гиганта. Ако цените на акциите им паднат, тогава ще падне целият борсов пазар. Не само защото теглото на технологичните гиганти нараства, но и защото влиянието на курсовете им върху всички останали индустрии расте. .

Засега не се вижда изход от дилемата, докато голямата петица не бъде разбита на много части, което би ги накарало да загубят твърде голямото си значение за борсите. Това не би било честно нито за основателите, нито за акционерите на тези компании.

Междувременно инвеститорите трябва да живеят с факта, че „голямата петица“ не само задоволява голяма част от нашите цифрови нужди, но и оказва значително влияние върху растежа на стойността на портфейлите ни. Без значение дали инвеститорите са инвестирали в Apple и Сие, или не.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още