Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Как Apple успя да постигне 44 000% ръст на цената на акциите си

Точно преди 37 години технологичният концерн от Купертино осъществи своето IPO

Как Apple успя да постигне 44 000% ръст на цената на акциите си

Новината за листването на Apple е отразена от Wall Street Journal с дописка на 12 страница. Снимка: WSJ

Точно преди 37 години – на 12 декември 1980 г., Apple се появява на фондовия пазар. Оттогава насам цената на акциите на концерна от Купертино се повишава с цели 44 000 на сто. По онова време една акция струва 22 долара, а след четири сплита тази цена би се равнявала на 39 цента. Днес обаче една ценна книга на компанията струва почти 173 долара. 

За разлика от други технологични компании, които по онова време са разочаровали с дебютите си на борсите, Apple успява да се докаже. Нейното IPO става най-голямото след това на Ford Motor Company от 1956 г. - година след рождението на съоснователя на Apple Стив Джобс. Поематели са Morgan Stanley и малката компания Hambrecht & Quist. Акциите са предложени първоначално на цена от 14 долара за дял. На Wall Street обаче цената достига 22 долара за акция и цените книжа са разпродадени за минути при дебюта си. 

Ако преди 37 години инвеститорите можеха да предвидят какво ще се случи с тази компания, днес те могат да са богати. С цена от 22 долара за акция 100 ценни книги биха стрували 2 200 долара. Оттогава, дори след 4 сплита, тази инвестиция се изплаща многократно. Тези 100 акции днес щяха да са 5 600 на брой, а онези 2 220 долара - да донесат почти 1 млн. долара.

На 12 декември 1980 г. обаче времето е неблагоприятно за IPO-та. По това време регулатори в Масачузетс са забранили на индивидуални инвеститори да купуват акции в компанията, твърдейки, че такава инвестиция е твърде рискована. 

Още по темата

Навремето новината за листването на Apple е отразена от Wall Street Journal с дописка на 12-та страница. Пазарната капитализация (броят на акциите, умножен по актуалния курс) тогава е възлизала на 1,8 млрд. долара. 

Вероятно най-интересният детайл в статията, публикувана в Wall Street Journal тогава, е именно забраната на  властите в щата Масачузетс към индивидуалните инвеститори да купуват акции на Apple по време на IPO-то въз основа на правила, целящи да държат обществеността настрана от „твърде рисковите инвестиции в компании, търгувани на много високи цени без да имат солидна основа".

Наредбите на Масачузетс предвиждат, че цената на акция може да бъде до 20 пъти по-висока от печалбата на акция. Apple генерира печалба на акция от 24 цента, а цената на покупката е 22 долара за акция, което е 90 пъти над стойността.

Оттогава обаче Apple се превърна в най-ценната компания на фондовите пазари. През 2015 г. тя стана първият концерн, минал пазарна капитализация от 700 млрд. долара. Две години след този рекорд през август тази година пазарната стойност на Apple надхвърли 800 млрд. долара за първи път в историята на компанията.

Сега Apple се оценява на 886 млрд. долара. През тази година временно пазарната капитализация мина дори 900 млрд. долара, а редица анализатори се чудят дали Apple, или Amazon ще са първите концерни за по 1 трлн. долара. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Как Uber се превърна в скучна компания?