Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Китайският технологичен сектор е получил рекордно финансиране

През 2021 г. инвеститорите в рисков капитал са вложили 129 млрд. долара в над 5300 стартиращи предприятия в страната - над последния рекорд от 2018 г.

Китайският технологичен сектор е получил рекордно финансиране

Снимка: Bloomberg LP

Китай привлича рекордни инвестиции в технологичния сектор на страната, въпреки че властта в Пекин затяга контрола върху фирмите за потребителски технологии като Alibaba Group Holding Ltd. и компанията за споделени пътувания Didi Global Inc.

За разлика от предишни години, когато повечето китайски средства на рисковите инвеститори в сектор „Технологии“ бяха насочени към интернет стартъпи в областта на електронната търговия, през изминалата година по-голямата част от парите са насочвани към области, които са по-близки до приоритетите на Комунистическата партия, като полупроводници, биотехнологии и информационни технологии.

През 2021 г. инвеститорите в рисков капитал са вложили 129 млрд. долара в над 5300 стартиращи предприятия в Китай, което е повече от последния рекорд на пазара от около 115 млрд. долара за 2018 г., сочат данни от инвестиционната база данни Preqin, която проследява сделките с рисков капитал в Китай от 2000 г. насам.

По-широкият измерител на инвестиционното финансиране на китайски стартъпи, който включва и финансирането с частен капитал, е достигнал 165 млрд. долара през първите три тримесечия на 2021 г., като е напът да надмине рекордните 190 млрд. долара за цялата 2017 г., сочат данни на PE Data, база данни за инвестиционно финансиране, собственост на Zero2Ipo Holdings Inc. Данните за цялата година все още не са налични.

Бумът на финансирането показва колко популярен остава Китай като инвестиционна дестинация въпреки опитите на правителството да наложи повече ограничения на някои технологични фирми и по-широкото финансово разделение между Китай и САЩ.

Китайските лидери се опитват да установят по-голям контрол върху данните на технологичните фирми и да ограничат това, което наричат „прекомерно поемане на риск и антиконкурентно поведение“ в сектора. В края на 2020 г. властите блокираха първичното публично предлагане на финтех лидера Ant Group Co., през 2021 г. наложиха гигантски глоби на интернет фирмите, насочени към потребителите, и принудиха много от тях да преструктурират бизнеса си по начин, който вероятно ще ги направи по-малко печеливши.

Тези и други ходове разтревожиха инвеститорите и изтриха милиарди долари от пазарната стойност на Alibaba и други компании.

Междувременно Вашингтон забрани на десетки китайски технологични компании, включително на стартиращи предприятия, да се снабдяват с оборудване и капитал от САЩ, тъй като се стреми да забави напредъка на Китай в областта на авангардните технологии.

 

 

Въпреки това Пекин изглежда успява да пренасочи капитали към така наречените „твърди технологии", които според лидерите могат да обслужват националните интереси по-добре от услугите за доставката на храна, видеоигрите или електронната търговия.

 

В новия петгодишен план на страната развитието на технологиите е определено като въпрос на национална сигурност и са обявени цели за увеличаване на разходите за научноизследователска и развойна дейност със 7% годишно - повече от увеличението на бюджета за армията. Икономическият план включва планове за ускоряване на разработването на редица технологии - от чипове до изкуствен интелект до квантови изчисления, които, както се надяват политическите лидери, могат да намалят зависимостта на Китай от чуждестранни доставчици или да му позволят да заеме водеща позиция в областта на модерните технологии.

За разлика от това между 2016 г. и 2020 г. страната насърчаваше движението "Интернет плюс", което се стремеше да използва интернет за модернизиране на китайските индустрии и стимулиране на растежа.

Интернет секторът, който обикновено е сред двете най-популярни области за инвестиции през предходните години, спадна до четвърто място през първите три тримесечия на миналата година, като финансирането му е било за около 20 млрд. долара - с около 10 млрд. долара по-малко от най-популярната категория - полупроводници, посочва PE Data. Потребителските интернет концерни като Alibaba и Tencent Holdings Ltd. които някога бяха смятани за перли в короната на китайското предприемачество, вече не се разглеждат от китайските лидери като технологични компании, които могат да служат на националните интереси, твърдят запознати с дискусиите.

От двете компании отказват коментар пред Wall Street Journal.

Инвеститори на рисков капитал, интервюирани от The Wall Street Journal, заявиха, че са щастливи да се възползват от приоритетите на Пекин, въпреки че компаниите в областта на „твърдите технологии" или информационните технологии понякога се нуждаят от много повече време, за да узреят и да осигурят възвръщаемост, отколкото насочените към потребителите фирми, като например голямата компания за къси видеа ByteDance Ltd.

„Полупроводниците, модерното производство, корпоративният софтуер, всичко, което е свързано с данни - това са зрели области“, казва Гари Ришел, партньор в Qiming Venture Partners, която управлява активи за около 6 млрд. долара и има офиси в Пекин, Шанхай, Хонконг и Суджоу.

Преди пет години близо 50% от инвестициите на Qiming са били в компании, свързани с потребителския интернет сектор, но оттогава делът се е свил до 15 %, казва Ришел и добавя, че вместо това фирмата е вложила средства в „основни“ технологии като чипове, корпоративен софтуер и здравеопазване.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Перспективите за Apple в метавселената носят нова доза оптимизъм на инвеститорите