Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Някои от компаниите на БФБ имат да защитават доста щедри оценки

Предстоящото IPO на "Градус" ще даде ясна индикация за апетита за риск на инвеститорите у нас, коментира експертът на "ЕЛАНА Фонд Мениджмънт"

Някои от компаниите на БФБ имат да защитават доста щедри оценки

Снимка: Архив Ройтерс

От известно време коментирам, че някои компании имат да защитават доста щедри оценки и това, което се случва на пазарите, може да се счете за по-трезв поглед от страна на инвеститорите. Това коментира Ивайло Пенев, CFA, ръководител „Управление на активи“ и член на СД на "ЕЛАНА Фонд Мениджмънт", в месечния бюлетин на инвеститорите на управляващото дружество. 

"В България картината е повторение на тази от февруари – консистентен спад на SOFIX за втори пореден месец. Вероятно единствената позитивна новина бе тази, че държавата се отказва от участие в сделката с ЧЕЗ", коментира Пенев. 

Според него при благоприятна пазарна среда по света условията за нов ръст у нас са налице – високи кешови наличности в различните групи инвеститори и липса на други доходоносни алтернативи.

"Това, което не виждам обаче е катализатор за ръстове. Сезонът на дивидентите понякога се оказва положителен за активността на БФБ. Важното обаче е да има подкрепа от резултатите на публичните компании", категоричен е Ивайло Пенев. 

Още по темата

Докато очакваме тези от началото на 2018 г., пазарът се подготвя и за един от най-сериозните си тестове през годините – първичното публично предлагане на Градус АД.
 
"Компанията е с амбициозни планове да набере над 100 млн. лв. – нещо, което не се е случвало от глобалната финансова криза насам. Те са и постижими на фона на споменатите по-горе налични условия за ръст. В идните месеци тази сделка вероятно ще даде ясна индикация за апетита за риск на инвеститорите у нас и може да определи средносрочната посока на движение на родния пазар", обяснява финансистът. 

Освен условията за ръст у нас Пенев коментира и настроенията на финансовите пазари по света, които бяха доминирани от ходовете на президента Тръмп. Според него това, което възпира по-сериозна негативна реакция на борсовите пазари е донякъде липсата на по-траен ръст на основните дългосрочни лихви в САЩ и Европа. 

„Всъщност, от гледна точка на технически анализ на финансовите пазари, единствено щатските пазари се държат над ключови нива и индикатори. Европа, Япония и Китай дават сигнали за пауза в дългосрочните възходящи трендове", коментира Пенев.
 
Според него причините за това са различни – на Стария континент очакванията за край на програмата за покупка на облигации, в Страната на изгряващото слънце може би спадащи пределни ефекти от покупките на централната банка, а в Небесната империя – слаба икономическа активност и опасения за нивата на дълг.
 
"Всичко това противоречи на стабилната макроикономическа картина – солиден глобален растеж, растяща заетост, инвестиционна активност. През второто тримесечие на годината борбата за превес между споменатите горе фактори ще определи посоката на рисковите активи", прогнозира Пенев.
По статията работиха: Веселина Василева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от