IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Някои от компаниите на БФБ имат да защитават доста щедри оценки

Предстоящото IPO на "Градус" ще даде ясна индикация за апетита за риск на инвеститорите у нас, коментира експертът на "ЕЛАНА Фонд Мениджмънт"

10:49 | 13.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От известно време коментирам, че някои компании имат да защитават доста щедри оценки и това, което се случва на пазарите, може да се счете за по-трезв поглед от страна на инвеститорите. Това коментира Ивайло Пенев, CFA, ръководител „Управление на активи“ и член на СД на "ЕЛАНА Фонд Мениджмънт", в месечния бюлетин на инвеститорите на управляващото дружество. 

"В България картината е повторение на тази от февруари – консистентен спад на SOFIX за втори пореден месец. Вероятно единствената позитивна новина бе тази, че държавата се отказва от участие в сделката с ЧЕЗ", коментира Пенев. 

Според него при благоприятна пазарна среда по света условията за нов ръст у нас са налице – високи кешови наличности в различните групи инвеститори и липса на други доходоносни алтернативи.

"Това, което не виждам обаче е катализатор за ръстове. Сезонът на дивидентите понякога се оказва положителен за активността на БФБ. Важното обаче е да има подкрепа от резултатите на публичните компании", категоричен е Ивайло Пенев. 

Докато очакваме тези от началото на 2018 г., пазарът се подготвя и за един от най-сериозните си тестове през годините – първичното публично предлагане на Градус АД.
 
"Компанията е с амбициозни планове да набере над 100 млн. лв. – нещо, което не се е случвало от глобалната финансова криза насам. Те са и постижими на фона на споменатите по-горе налични условия за ръст. В идните месеци тази сделка вероятно ще даде ясна индикация за апетита за риск на инвеститорите у нас и може да определи средносрочната посока на движение на родния пазар", обяснява финансистът. 

Освен условията за ръст у нас Пенев коментира и настроенията на финансовите пазари по света, които бяха доминирани от ходовете на президента Тръмп. Според него това, което възпира по-сериозна негативна реакция на борсовите пазари е донякъде липсата на по-траен ръст на основните дългосрочни лихви в САЩ и Европа. 

„Всъщност, от гледна точка на технически анализ на финансовите пазари, единствено щатските пазари се държат над ключови нива и индикатори. Европа, Япония и Китай дават сигнали за пауза в дългосрочните възходящи трендове", коментира Пенев.
 
Според него причините за това са различни – на Стария континент очакванията за край на програмата за покупка на облигации, в Страната на изгряващото слънце може би спадащи пределни ефекти от покупките на централната банка, а в Небесната империя – слаба икономическа активност и опасения за нивата на дълг.
 
"Всичко това противоречи на стабилната макроикономическа картина – солиден глобален растеж, растяща заетост, инвестиционна активност. През второто тримесечие на годината борбата за превес между споменатите горе фактори ще определи посоката на рисковите активи", прогнозира Пенев.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още