IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близнашки: Имунитетът на президента не е абсолютен

Ние имаме най-добрата конституция в Централна и Източна Европа, твърди експертът по Конституционно право

18:18 | 02.08.20 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Проф. Близнашки. <em>Снимка: БГНЕС/ЕЛЕНА ГЕРОСКА</em></p>

Проф. Близнашки. Снимка: БГНЕС/ЕЛЕНА ГЕРОСКА

Имунитетът на държавния глава не е абсолютен. Това мнение застъпи в студиото на „Опорни хора“ по Bulgaria ON AIR проф. Георги Близнашки, бивш служебен премиер и експерт по Конституционно право.

“Срещу президента не може да се извършват процесуални действия, той не може да бъде привлечен като обвиняем. Но може да започне наказателно производство до изтичане на мандата. Никой не е недосегаем”, категоричен е професорът.

Близнашки коментира решението на Конституционния съд от тази седмица според което  при евентуално престъпление разследване е допустимо, но без да се засягат права и интереси на държавния глава. Обвинения не могат да се повдигат, докато не приключи мандата им. 



Въпросът беше повдигнат в началото на годината от главния прокурор. Иван Гешев помоли за тълкуване на няколко текста от Конституцията, които засягат именно имунитета на държавния глава.

„Ние имаме най-добрата конституция в Централна и Източна Европа. Това трябва да е ясно на всички. Много добре са балансирани властите, стига действащите лица, които сме избрали за съответните функции, да се придържат към заложения в тях потенциал“, каза още проф. Георги Близнашки.

Според него свикването на Велико народно събрание е дълъг път. 30 години го водим този разговор. „Писането на Конституция е най-сложното интелектуално занимание в историята на човечеството“, коментира експертът по конституционно право.

Как той коментира още събитията в политическия летен сезон вижте в целия видео материал. 
 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Другарят БлизАШки е доказан хемелеон, некадърник, слагач, мижитурка. Съжалявам, че използвам квалификации, но няма място за доказване тук, а изводите ще бъдат тези. Такъв си беше още от комунистическо време и подобавашщо на всички ренегати, е толкова усърден в доказване на отдалечеността си от него. Само такъм можеше да оцени Плевнелиев (някой помни ли го?) за служебен премиер. Някой помни ли някакъв градивен момент от управлението на БлизАШки? Как сега да не подкрепи господаря си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 1
evtimvz
преди 3 години
Близнашки е поредната стръв за шараните. Демонстрира присъствие, белким го назначат за временен мин. пред. Не мога да му гледам мазната физономия и течаштите му лиги, като се облизва за кокала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 3 години
Другарката комсомолка скочила на амбразурата да брани онова изчадие тавариш пРезидентчето със зелените чорапи.---Ти сега и Близнашки ли почна да защитаваш... тоя дето подари Народния Храм Св. Св Кирил и Методий (сега носещ името на мюсолманина Невски) на Б(Р)ПЦ против волята на народа(който е дарил парите за нея) ! ... без да има такива правомощия ... това и комунистите не са си го позволявали по времето на СССР!Май ще се окажеш освен Герберски *** и скрит фен ДПС и техните Кремълски вождове :):) недей така, момче ... усети се докато е време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 3 години
даааа, спомняме си те кво руско *** беше като временно изпълняващ МП.Наруши няколко закона, ама добре че си застрахован в холдинга и прокуратурата няма да те пипне ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 2
dakl
преди 3 години
Забравени лица и физиономии изненадващо се появиха като че ли от ... нищото, за да помогнат на НИЩОТО!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 7
Спящият бик
преди 3 години
пРезидентчето да стяга руската спасителната капсула за твърдо приземяване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
Tobywolf
преди 3 години
Някой път човек си отговаря на фамилията.. както в случая..Откак този го направиха временен премиер, той се скъса да .. си отговаря на фамилията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
Наднорменото тегло на министрите показва скрита корупцияhttps://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Nadnormenoto-teglo-na-ministrite-pokazva-skrita-koruptciia_154059.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
"Ние имаме най-добрата конституция в Централна и Източна Европа, твърди експертът по Конституционно право"Това "експерт", вече го раздават като бутилките с вода от БЧК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Другарката комсомолка скочила на амбразурата да брани онова изчадие тавариш пРезидентчето със зелените чорапи.Другарко, колкото и да се напъвате, повече никога няма да управлявате руските галoши петолъчкаджии, да си знаете.А Плевнелиев стои интелектуално на 10 нива над льотчика ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още