IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката за дигиталните валути навлезе в нова фаза

Идеята за регионална цифрова валута в Източна Азия създава почва за обособяване на една нова тенденция, преплитаща централните банки и частния сектор

17:43 | 15.06.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Глобалната конкуренция за надмощие при дигиталните валути навлезе в нова фаза със създаването на криптовалутната схема в Източна Азия от Китай и с решението на Facebook да коригира плана си относно Либра в съответствие с позицията на американските регулатори.

По време на среща на Китайската народна конференция за политически консултации в Пекин на 21 май, 10 участници предложиха план за създаване на цифрова валута, подкрепена от юана, йената, вона и хонконгския долар, пише Nikkei Asia Review. 

Предложението привлече широкото обществено внимание, тъй като сред лицата, които стоят зад предложението, попада и фигурата на Нийл Шен, съосновател на водещия китайски доставчик на туристически услуги Ctrip. Шен, който притежава активи на стойност 1,6 млрд. долара, е един от големите инвеститори за рисков капитал в Китай.

Хенри Танг, хонконгски политик и бивш държавен служител, който заемаше втория най-висок административен пост в страната - главен секретар, също попада сред инициаторите на идеята за цифрова валута.

Конференцията, на която присъстват представители от различни сектори, се провежда в кулоарите на Националния народен конгрес, законодателният орган на Китай, по време на която се обсъждат редица ключови въпроси. Предложението за обособяване на дигитална източноазиатска валута в рамките на конференцията предполага, че в Китай вече се водят сериозни дискусии относно тази регионална схема.

Тъй като Народната банка на Китай вече започна да тества дигиталния юан в Шънджън и в четири други гъсто населени места, предложението е в съответствие с националния проект за въвеждане на държавна криптовалута.

Тъй като 10-те представители, стоящи зад предложението, заявиха, че е "подходящо" частният сектор да поеме инициативата за създаване на регионална цифрова валута, се очаква рамката да бъде приета с подкрепата на правителството.

Въпреки че стойността на планираната регионална криптовалута ще бъде подкрепена от кошница от четири валути, гаранциите ще се определят от икономическия мащаб на свързаните икономики. По този начин юанът и йената, според изчисленията, ще представляват съответно повече от 60% и 20% от гаранцията.

Предложението предвижда създаване на трансгранична платежна мрежа, в която предприятията да сключват сделки помежду си, използвайки цифрови портфейли. Мрежата ще помогне за разширяване на международната търговия, тъй като ще намали риска от волатилност и ще позволи плавни трансакции, казват защитниците на идеята.

Мрежата ще действа в подкрепа на споразумението за свободна търговия, което договарят Япония, Китай и Южна Корея. Следователно, това ще е и нов опит за създаване на търговска зона, съчетаваща цифрови валути и търговски политики, смятат анализаторите.

Китай ускори проучванията по отношение на цифровия юан, след като Facebook представи своя план за Либра през юни миналата година. За Китай Либра, която е съсредоточена върху долара, може да поеме ролята на дигитална щатска валута.

Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
shinawatra
преди 3 години
Китай бута в пропастта долара, либра или нещо друго такова тръгне ли, разреши ли се легално ще последва тотален срив след години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
shinawatra
преди 3 години
Китай бута в пропастта долара, либра или нещо друго такова тръгне ли, разреши ли се легално ще последва тотален срив след години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
кефи, зада е пълна измамата винаги в такива стати се слага картинка на нещо като реална монета, добре стилизирана, личи си че дизайнер е барал ... абе всичко е както си требва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Единна валута между Китай, Корея и Япония?Някой е закусвал весела тревица...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Ще спечели тая виртуална валута,която обезпечи повече декари мъгла в Балкана,под която да стоят на сянка повече уффце !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още