IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инструментът на ЕЦБ за избягване на нова дългова криза придобива форма

Инструментът ще се задейства, ако разходите по заемите при по-малките икономики нараснат твърде много или твърде бързо, посочва Кристин Лагард

22:10 | 17.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Появяват се подробности за това как Европейската централна банка (ЕЦБ) планира да предотврати ненужната паника на пазарите на държавни облигации, тъй като инвеститорите се притесняват, че на хоризонта може да се появи повторение на кризата с държавния дълг на континента от предходното десетилетие, пише Bloomberg.

Управителният съвет на ЕЦБ проведе извънредно заседание в сряда, тъй като перспективата за първото увеличение на лихвите от десетилетие насам, целящо да овладее рекордно високите инфлационни нива, тласна доходността на италианските облигации до най-високото ѝ ниво от 2013 г., увеличавайки разликата спрямо еквивалентните германски ценни книжа. 

Съобщението на европейския регулатор, че работата по нов инструмент ще бъде ускорена, предизвика рали, което се прехвърли и през уикенда. Но продължителността му зависи от това колко убедителни ще бъдат сигналите на ЕЦБ по темата през следващите седмици.

Първите признаци предполагат известно успокоение. Все още нищо не е сигурно - продължават дискусиите за това доколко ще е осъществим и ефективен инструментът, докато някои анализатори посочват правните проблеми като възможна пречка за развитието му.

„Има много съмнения относно огневата мощ на новия инструмент и дали той ще има достатъчно подкрепа в рамките на Управителния съвет“, споделя Мохит Кумар, управляващ директор в Jefferies International.

Управителят на ЕЦБ  Кристин Лагард е заявила пред финансовите министри от еврозоната в четвъртък, че инструментът ще се задейства, ако разходите по заемите при по-малките икономики нараснат твърде много или твърде бързо, според източници, запознати с тези дискусии.

Инструментът може да се задейства, ако спредовете по облигациите се разширят отвъд определени прагове или ако пазарните движения надхвърлят определена скорост, е посочила тя.

ЕЦБ ЕЦБ

По отношение на това как ще изглежда, източниците описват инструмента като механизъм за изкупуване на облигации, при който други ценни книжа от портфейла на ЕЦБ ще се продават, за да не пречат на усилията на регулатора за ограничаване на скока на потребителските цени.

Държавите, които се възползват от него, ще трябва да изпълнят определени условия, за да избегнат опасенията, че ЕЦБ директно ще финансира правителствата. Надеждата е, че работата по новия инструмент ще приключи навреме до 21 юли, когато ЕЦБ ще повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта.

В момента има много спекулации за тези параметри.

„Изрична цел за доходността или таван е малко вероятна“, коментира Аксел Боте, пазарен стратег в Ostrum Asset Management. „Но съдейки по реакцията на ЕЦБ на 4-процентната доходност при италианските 10-годишни облигации – свикване на спешна среща – това може да бъде всичко“, добавя той.

Икономистите на Deutsche Bank AG казват, че условията за новия инструмент могат да бъдат обвързани със спазването на съществуващите рамки на ЕС и да действат като възможен „двойник“ на пакета за възстановяване от пандемията NextGenerationEU.

На фона на оскъдните подробности за размера на новия инструмент, Фредерик Дукрозе, който ръководи макроикономическите изследвания в Pictet Wealth Management, призова за програма „без предварителен лимит за общата сума на покупките“ и „пълна гъвкавост по отношение на разпределението на покупките във времето и юрисдикциите."

Има също така промяна на програмата PEPP на ЕЦБ, която беше въведена с избухването на Covid кризата, но при която нетните покупки приключиха през март.

Служителите на ЕЦБ се стремят гъвкаво да реинвестират онзи дълг със скорошен падеж, за да подкрепят периферните пазари на облигации. Източници, запознати с плановете им, казват, че облигации за около 17 млрд. евро достигат матуритет всеки месец, като книжа за около 12 млрд. евро идват от основните държави - пари, които могат да бъдат пренасочени към пазарите в затруднение.

Това, казват те, създава защита, която може да облекчи шока поне засега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
potentielle_energie
преди 1 година
Как се пише: ошав или ошаф?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още