Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Все още не се вижда краят на доларовата доминация

Понастоящем доларът е доминиращата валута за търговски фактури, което насърчава емитирането на дълг в зелено

Все още не се вижда краят на доларовата доминация

Снимка: Ройтерс

Миналата седмица тръпки полазиха пазарите на държавни ценни книжа (ДЦК), след като стана ясно, че Китай продава американски облигации. Продажбите не са масирани – само за 20,5 млрд. долара през март (Китай притежава щатски ДЦК за над трилион долара – бел. ред.), нито бяха придружени от публични заплахи. Но на фона на настоящия протекционистичен климат, новината накара инвеститорите да размишляват върху два обезпокоителни въпроса.

Може ли сегашната търговска война да се превърне в капиталова или валутна? Ако да, може ли това да подкопае доминацията на американския долар? Отговорът на първия въпрос е „Надяваме се, не”, а на втория – „Почти сигурно не”.

Причините за това бяха точно изложени по време на среща на централни банкери миналата седмица в Цюрих, организирана от Международния валутен фонд (МВФ) и Швейцарската национална банка, пише Джилиън Тет за Financial Times.

Дебатът започна с публикация на американския икономист Бари Айхенгрийн, в която той очертава разделението в академичните среди на САЩ относно централната роля на долара в международната парична система (щатската валута отговаря за 60% от чуждестранните валутни резерви и банковите депозити).

Професор Айхенгрийн посочва, че в Калифорнийския университет в Бъркли (където той преподава) икономистите са склонни да допускат, че доларовата доминация в крайна сметка ще приключи. Други валути (или метали) са доминирали в миналото, като например паундът през XIX век.

Икономистите от Бъркли приемат, че светът отново ще стане многополюсен, особено след като сегашното статукво не служи на никого. На първо място, развиващите се пазари са обременени с обезпокояващо ниво на доларов дълг. Макар американските лидери да одобряват политическата сила, свързвана с доминантната роля на долара, това има и негативни последствия за икономиката на САЩ, тъй като поддържа валутата изключително силна и снижава изкуствено пазарните лихви.

Дори Айхенгрийн обаче не предвижда, че доларът ще изгуби доминацията си в близко бъдеще.

Междувременно на другия край на САЩ, в Харвардския университет, група икономисти, вклюваща Гита Гопинат (главен икономист на МВФ), наскоро изложиха силни емпирични аргументи за устойчивостта на доларовото превъзходство.

Понастоящем доларът е доминиращата валута за търговски фактури (ако се изключат евровите плащания в еврозоната) и това също насърчава емитирането на дълг в долари. Това поражда огромен глад за долари, който е трудно да бъде заситен, особено след като китайският юан все още не е либерализиран, а пазарите в еврозоната остават неинтегрирани.

Примерът с Русия демонстрира устойчивостта на долара. На пръв поглед Москва изглежда се опитва да се отскубне от господството на долара. По време на срещата в Цюрих Елвира Набиулина, управителят на Руската централна банка, разкри, че между юли 2017 и юли 2018 г. страната й е свила дела на доларовите си валутни резерви от 46,3% на 21,9%, замествайки ги с евро и юани.

Това изглежда логично на фона на икономическите връзки на Русия – търговията с Америка е за нищожните 1,5% от руския БВП, докато тази с ЕС и Китай е за внушителните 24,3%. Има обаче една уловка – 55% от руската търговия все още се фактурира в долари, посочва Набиулина. И след като руските компании се опитват да синхронизират задълженията и приходите си, то и 54% от руския дълг е деноминиран в долари.

Някои критици на Америка може да изтъкнат, че Русия е изключение, тъй като разчита предимно на износа на суровини, които се търгуват в долари. Глобалната посока обаче е ясна.

Най-поразителното на срещата в Цюрих бе, че макар почти всички управители на централни банки от развиващите се икономики да се безпокоят от господството на долара, никой не предвижда то да престане.

Същевременно обаче тази девета поредна среща в Цюрих бе първата, включваща представители на технологичните финансови компании, които смело предвиждат, че технологии като блокчейна и криптовалутите са на път преобърнат глобалните финанси.

Не е изненадващо, че централните банкери не бяха убедени, но и не изключиха съвсем предизвикателство на технологичните финанси. Така че хегемонията на долара може да бъде оспорена, колкото от Китай, толкова и от Силициевата долина. Просто не очаквайте тази промяна твърде скоро, дори и при наличието на търговска война.

По статията работи: Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

1
 
0
 
10
преди 1 година
Няма профилна снимка
До Grosss: И какво ще купи на тяхно място ? Само дано не е евро,че ще станем веднага за мустака. А ако масирано продава долари просто ще вкара нитро в икономиката на САЩ.
2
 
4
 
9
преди 1 година
China sells most U.S. Treasuries in nearly two-and-a-half years
https://www.reuters.com/article/us-usa-treasury-securities/china-sells-most-us-treasuries-in-nearly-two-and-a-half-years-idUSKCN1SL2U4
------------------------
е не се вижда не не не ич, не знам ко праят тия тогава .... :))?
11
 
40
 
8
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ще си намерят майстора, не може толкова дълго да нарушаваш брутално фискални правила и това да остава незабелязано и безнаказано. Вярно светът е голям и поемаше всичко това почти без последствия до сега, но това не е нормално нали. Това не може да продължава по този начин. На прага сме на промяна, как ще изглежда за сега не е съвсем очевидно, но това безобразие с долара ще продължи с бавни или бързи темпове в зависимост от нестандартността на следващите президенти на САЩ. Чичо Дони с неговите амбиции, според мен ускорява процеса, въпреки че доларът изглежда силен и безалтернативен сега, нека видим как ще изглежда след няколко години. Нека видим ответния удар на китайците за Хуавея, ако изобщо се стигне до санкции против него, почти съм сигурен че това е едно дрънкане на оръжия. Като седнат с молива и тефтера разумните хора зад Дони ще го убедят да спре с юношеските си изцепки.
35
 
19
 
7
Sans importance до: Grosss
преди 1 година
Няма профилна снимка
Всичко, което казвате, е така.

Проблемът обаче е, че никой не иска да им продаде суровини или храни за йоани. А и самите китайски капиталисти не искат да си изтеглят инвестициите от САЩ, защото смисъла им да са капиталисти и да правят пари от индустриалната мощ на Китай е след това да отидат с парите си в Лос Анджелис, Ню Йорк и Сидни. Или поне Хонг Конг. Ей тези тънки, да ги наречем културни разлики, на Китай много му се опъва да победи. И няма изглед да го направи. Щото през лятото на 2017г., когато две южнокорейски колежки дойдоха в България с туристически цели, баба ми ме дръпна настрани и ме попита тия жени дали са ментално болни, щото имали много *** физиономия и носа им бил много сплескан, и дали се къпели редовно, щото черните им коси лъщели като на ***. Нали.
20
 
46
 
6
Grosss до: studioaa
преди 1 година
Китай е най-големият пазар за всякакви стоки като почнеш от петрол,храни
и всякакви суровини.Китай е един от големите инвеститори в САЩ и когато
започнат да изтеглят капиталите ще стане мътна и кървава.Китай е
индустриялната фабрика на света и са твърде големи ,че някой да се бъзика
с тях.

Още от Анализи
Ив Мерш: Извънредните мерки на ЕЦБ трябва да бъдат временни