Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Втората COVID вълна може да потопи европейския икономически локомотив

Германските износители гледат с тревога към случващото се на най-големите им експертни пазари

Втората COVID вълна може да потопи европейския икономически локомотив

Снимка: Unplash

След десетилетия на субсидии икономиката на Берлин се разрасна по-бързо от средното за Германия в последните години. Чуждите страни също помогнаха: Делът на износа от индустриалните продажби на Берлин се е увеличил почти два пъти повече от средния за Германия след обединението. Това важи особено силно за фармацевтичните продукти, произведени в Берлин, които се продават по целия свят.

Положителното развитие обаче бе "внезапно спряно" от причинената от коронавируса криза, показва проучване на Investitionsbank Berlin. Вярно е, че износът на лекарства се е увеличил почти наполовина по време на пандемията. Под черта обаче износът на Берлин е намалял през първите седем месеца на годината. Спадът беше особено тежък спрямо САЩ - най-важния експортен пазар за Берлин и Германия като цяло, закъдето износът е намалял с 20 на сто.

И в други части на Германия компаниите сега са тревожни за бизнеса си в чужбина. През последните няколко месеца германският износ се е увеличил рязко, в някои случаи, с много индикации за очакваното V-образно възстановяване. Но сега броят на заразените отново се увеличава както в Германия, така и сред много от нейните търговски партньори - а заедно с това и рискът от нов срив в търсенето.

Притесненията се отразяват в така наречените експортни очаквания на индустрията. Веднъж месечно базираният в Мюнхен институт Ifo пита около 2300 компании дали ще продават повече, същото количество или по-малко продукти в чужбина през следващите три месеца и изчислява баланса от положителните и отрицателните очаквания. Наскоро индексът се беше повишил отново след силен срив през пролетта. През октомври обаче очакванията за износа спаднаха значително - от 10,3 на 6,6 пункта.

Още по темата

„В нормални времена това не би било прекалено движение“, казва икономическият директор на Ifo Тимо Волмерсхойзер пред Spiegel. Но времената не са нормални и икономиката е много нервна. Според Волмерсхойзер негативната тенденция показва предчувствия сред предприемачите: „Има нещо на хоризонта“. В най-лошия случай - втора вълна, която удря икономиката дори повече от първата.

В САЩ нищо вече не е сигурно

В случая със САЩ, най-важния партньор за Германия, бъдещето е крайно несигурно. Американската икономика се възстанови през последните месеци - на което президентът на САЩ Доналд Тръмп гледа като на потвърждение на своя курс. Но повече от 225 000 смъртни случая и увеличение на новозаразените с 20 процента в сравнение с предходната седмица показват, че пандемията там по никакъв начин не е победена. Съществува и риск от вътрешнополитическа криза, ако Тръмп не приеме евентуално поражение на изборите.

Ако помпозните съобщения на Тръмп имаха малко повече същност, поне германските износители сега ще трябва да се притесняват по-малко. В крайна сметка Тръмп спечели последните избори с обещание да възстанови американската индустрия до старите ѝ сили. Германските машиностроителни компании, които в миналото вече реализираха значителни печалби от индустриализацията на развиващите се страни, биха могли да се възползват от подобен подем.

Нов анализ на Килския институт за световната икономика обаче стига до заключението, че промишленото производство в САЩ е "посредствено" в международно сравнение. Нито една от индустриите, защитени от Тръмп със защитни мита, не е нараснала над средното ниво, в автомобилната индустрия положителните тенденции по време на мандата на Тръмп дори са отслабнали. Като цяло „не може да се види ефекта на Тръмп“ в американската индустрия, поясняват икономистите.

Тревожна е и перспективата за втория по важност германски външнотърговски партньор - Франция. В сравнение с предходната седмица броят на заразените се е увеличил с 46 процента, президентът Еманюел Макрон отново обяви  извънредна здравна ситуация заради втората вълна.

Дори първото блокиране удари силно икономиката на Франция. Обновените ограничения още повече заплашват съществуването на много компании, особено в известната гастрономия на страната. Според прогнозите икономиката на Франция вероятно ще се свие с почти девет процента тази година - най-лошия спад за последните десетилетия. Следователно съседът на Германия няма да подейства като двигател за икономическото възстановяване на германската икономика.

Да се надяваме на Китай


Ситуацията е по-положителна за третия по големина външнотърговски партньор: Китай. Предполагаемата страна на произхода на пандемията сега отново представя впечатляващи данни за растежа си. С оглед на изискванията на комунистическото планиране, те трябва да бъдат третирани с повишено внимание, но са подкрепени от показатели, които са по-малко податливи на манипулация, като например потреблението на електроенергия или продажбите на автомобили.

А последните данни би следвало да радват германските автомобилни компании, които временно продаваха около половината от автомобилите си в Китай по време на блокирането на Запад. „Ако погледнете китайските данни, ще разберете защо настроението сред германските производители е доста добро“, казва Волмерсхойзер. С оглед на останалия свят обаче автомобилната индустрия също става все по-предпазлива. Показателят за нейните експортни очаквания е спаднал с осем пункта.

Перспективата за  други европейски държави също е по-малко оптимистична: в Нидерландия, петата по важност страна за износа на Германия, броят на случаите отново нараства рязко и дори се налага пациенти да бъдат транспортирани за лечение в Германия. Великобритания, номер шест, сега има над 45 000 смъртни случая и броят на заразените продължава да нараства с увеличение от 24 процента. Перспективата за твърд Brexit също смущава икономиката.

Ще бъде ли втората блокада по-лека

Никоя държава не беше засегната толкова силно от първата вълна като Италия; досега са загинали над 37 000 души. След като ситуацията междувременно се успокои, данните сега отново се увеличават. Правителството отново наложи комендантски час, срещу който през последните няколко дни се проведоха протести, някои от които бяха насилствени.


Пандемията удари силно и икономически страната. „В Италия индустриалното производство наистина е намалено“, казва Волмерсхойзер. Но блокада от същата степен не изглежда необходима за защита от разпространението на вируса - особено след като много индустриални работни места вече са защитени чрез стени от плексиглас или други устройства. Поради това дори при нови блокирания индустрията може да избегне пълното спиране на производството, подозира експертът на Ifo. "Това ще бъде една от последните мерки, които трябва да бъдат предприети”, твърди той.  

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

3
 
7
 
5
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Точно това е целта на Ковид 19, да потопи икономическият локомотив и не само европейски, но световен. Защо всички държави по света се закачиха за този локомотив?.. Ето защо: САЩ стигнаха до положение, в което печатането на долари вече не им помага. Те трябваше да преминат към затягане и то сериозно финансово затягане с много непопулярни мерки като орязване на доходи, вдигане на данъци и прочие, с една дума трябваше да минат по пътя, които например Гърция измина - яко затягане на колана години наред, дори много по яко затягане от Гърция. Това, обаче щеше да доведе до бунтове и размирици на американците, които не са свикнали на подобни рестрикции, а едни такива размирици с хора, които са въоръжени почти всички да излязат на улицата, ето от това най много се страхуват американските политици. Тук идва спасението КОВИД 19, което е предварително планирано за подобен сценарий. То ще забави с години тоталният срив на САЩ, но не само на тях, а на целият свят, защото срине ли се финансовата им система, тя ще повлече целият свят, защото финансовите системи по света са "скачени съдове" или като ефекта на доминото. Затова всички държави по света се съгласиха на проекта КОВИД, защото финансовия срив за САЩ ще е срив и за всички останали, тоест световен финансов апокалипсис, който може да доведе и до Трета световно война, уважаеми Дами и Господа.
1
 
3
 
4
Zlato до: Zlato
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Да не говорим, че зелената сделка е явно само за баламурници. Това са топ 10 инвестициите на FlexShares STOXX® Global ESG Impact Index Fund (ESGG) Глобал Импакт, как пък не. Хаха :))

MICROSOFT CORP MSFT
5.1534%
AMAZON.COM INC AMZN
5.1469%
APPLE INC AAPL
5.1068%
FACEBOOK INC-CLASS A FB
2.8632%
ALPHABET INC-CL C GOOG
2.0158%
PROCTER & GAMBLE CO/THE PG
1.7681%
HOME DEPOT INC HD
1.2604%
NESTLE SA-REG NESN
1.1465%
JPMORGAN CHASE & CO JPM
1.0455%
TESLA INC TSLA
1.0441%
1
 
4
 
3
Zlato до: zelka007
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Достатъчно е да й спрат субсидиите на зелената сделка за 5-6 години и да я върнат с 20-30 години назад :)
4
 
4
 
2
zelka007 до: onezero
преди 6 месеца
пандемията ще отшуми до 2023-24 , последствията ще бъдат ликвидирани след още 2-3 години , докато зелената сделка е дългосрочен проект за няколко десетилетия напред ... :))) ... несъпоставими неща са ...
2
 
5
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Ако им трупяса зелената сделка, ще си струва

Още от Анализи
Накъде ще поемат цените на акциите, ако Фед спре кранчето?