IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика трябва да се отдели съзнателно

САЩ се нуждаят от по-последователна национална икономическа стратегия в свят, в който държавният капитализъм е във възход

15:54 | 13.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Всеки, който все още се съмнява, че САЩ икономически се отделят от останалия свят, трябва да разгледа предложението, което търговското министсерство представи в края на ноември. То би позволило на министър Уилбър Рос да предотврати вноса на всякакви нови технологии, считани за „заплаха за националната сигурност“. Широкото определение може да важи не само за чиповете на Huawei или китайските технологични компании като цяло, но и за европейски хардуер, софтуер и услуги за данни, ако се счита, че са свързани с „чужд противник“, пише Рена Форухар за Financial Times.

Подобна връзка е много възможна сега, когато Европа бива привличана в технологичната орбита на Китай чрез 5G стандартите и технологиите, които са част от инициативата „Един пояс, един път”. Форухар посочва, че наскоро е разговаряла с висш ръководител на стратегически важна американска технологична компания, който е казал, че за него става законово трудно дори да говори с колегите си в Европа поради различните ограничения, които администрацията на Тръмп наложи.

Това е плашещо, защото едно от най-важните неща, които САЩ биха могли да направят в момента, за да гарантират както националната сигурност, така и собствената си позиция в цифровата икономика на 21 век, е да работят със съюзниците по трансатлантическите стандарти за нововъзникващи технологии като 5G, изкуствен интелект и други, казва тя. Всъщност това е ключова препоръка в неотдавнашния доклад на работна група към Съвета по външни отношения (СВО), озаглавен „Иновации и национална сигурност: Да запазим предимството си.“

Заглавието показва, че отделянето на щатската икономика вече не е крайна идея. СВО традиционно е място за неолиберално икономическо мислене. Повечето от неговите членове са по-възрастни, заможни, бизнес и политически хора, които са формирали и са се възползвали от глобализацията - по-специално от свободното движение на капитали - през последните четири десетилетия. Фактът, че СВО сега признава, че се намираме в един по-фрагментиран свят - такъв, който няма да се върне към 90-те години на миналия век - и се застъпва за нещо, което може да се нарече индустриална политика на САЩ, е голяма промяна в мисленето.

Съветът не е единствен. Форухар пише, че когато за първи път е предупредила, че елитите пропускат перспективата за деглобализация, идеята за икономическото отделяне на САЩ и Китай се въртеше главно в ексцентрични кръгове. Сега тя вече е обичайна, защитавана от на пръв поглед идеологически противоположни политици като кандидатката за президент от Демократическата пасртия Елизабет Уорън и републиканския сенатор Марко Рубио.

Двупартийна комисия към конгреса разследва връзката между националната сигурност и технологиите с цел да помогне на Министерството на отбраната да поддържа техническото си предимство спрямо Китай и Русия. Коалицията за просперираща Америка - група, която иска да възстанови индустриалната база в САЩ и да гарантира веригите за доставки, наскоро спечели престижна награда от Националната асоциация за бизнес икономика за изследване, което показва, че постоянните мита за Китай ще бъдат от полза за икономиката на САЩ.

Последна актуализация: 06:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още