IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките трябва да наберат капитал, за да преминат през кризата

Кредиторите сега имат много по-силни капиталови буфери спрямо 2008 г., но и тази криза може да е много по-лоша от предишната

13:17 | 27.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Преди малко повече от 11 години HSBC поиска от своите акционери да подкрепят безпрецедентна емисия права в размер на 12,5 милиарда паунда. Набирането на капитал от март 2009 г. - по онова време най-голямото на британска компания - беше първото от поредица такива на затруднени банки през следващите няколко години. Някои бяха финансирани от инвеститори, други от данъкоплатци. Всички те бяха от решаващо значение за спасяването на глобалната банкова система от колапс след финансовата криза през 2008 г., пише Патрик Дженкинс за Financial Times.

Тъй като светът е разклатен от коронавируса - и ефектите му, които са от по-голям порядък в сравнение с краха през 2008 г. - поразително е, че въпросът дали банките отново ще се нуждаят от нов капитал едва се задава.

Отчасти това е така, защото толкова много други проблеми с право имат приоритет - здравето на хората, дали бизнесът може да оцелее, и пр. Но здравето и оцеляването на банките също е доста съществен въпрос. Както във всяка икономическа криза банките ще поемат основната тежест. Така че, достатъчно устойчиви ли са те, за да поемат удара и след това да задвижат икономическото възстановяване? 

Засега кредитните загуби изглеждат управляеми. През първото тримесечие на 2020 г. банките рязко увеличиха провизиите си, но те все още са частица от пика през 2008 г.

За да се опитат да компенсират натиска, правителствата и централните банки се намесиха с безпрецедентна скорост и мащаб, като инжектираха стотици милиарди долари безвъзмездни средства и субсидирано финансиране.

В същото време банките имат много по-силни капиталови буфери, отколкото когато удари кризата през 2008 г. Коефициентът на капиталова адекватност от първи ред на HSBC - основната мярка за силата на баланса - днес е 14,6 на сто, подкрепен от 144 милиарда долара материални активи. През 2009 г. той беше едва 8,5 на сто, дори и след гигантското набиране на капитал в размер на 12,5 милиарда паунда.

В някои държави банките защитиха допълнително капитала си, като не изплащат дивиденти, следвайки строгите указания на регулаторите. И тук HSBC е главен герой. Дивидентната доходност на акциите на един от най-големите платци сред компаниите от водещия британски индекс FTSE 100 бе достигнала 6% преди кризата. Дивидентите й са основен източник на доходи за хиляди частни инвеститори в Хонконг. Миналия месец обаче, за първи път от близо 75 години, тя отмени дивидента си, задържайки милиарди долари.

Но всички тези смекчаващи усилия може все пак да не са достатъчни, предвид потенциално огромния мащаб на тази криза. Дори защитите на банковата система сега да са двойно или дори тройно по-големи от тези през 2008 г., то сегашната криза може с лекота да се окаже двойно или тройно по-лоша от предишната

Индикаторите за ранно предупреждение вече засенчиха 2008 г. Преди 12 години безработицата в САЩ надхвърли 7 на сто. Днес тя вече удари близо 15 на сто. Масово се предвижда глобална рецесия или дори депресия. Английската централна банка прогнозира, че БВП на Великобритания може да спадне с 14 на сто през 2020 г., което би било най-големият срив за повече от 300 години.

В същото време провизиите срещу загуба от банкови заеми вероятно са само върхът на задаващия се айсберг, въпреки че според новите счетоводни правила те следва да осигурят защита срещу всички предвидими загуби от необслужвани кредити. Регулаторите в Обединеното кралство не насърчават банките да начисляват големи провизии срещу лошите заеми, опасявайки се, че това ще затрудни новото кредитиране. Разсрочването на вноските на заемателите също позволи на банките да избегнат отчитането на големи загуби в краткосрочен план, намалявайки натиска върху капитала.

Но не се заблуждавайте: натискът ще дойде. Миналата седмица PNC, деветият по големина кредитор в Америка, обяви продажбата на целия си 22-процентов дял в компанията за управление на активи BlackRock - ранен пример за набиране на капитал от банка в настоящата криза. Банката би могла да използва средствата за закупуване на свои конкуренти. По-вероятната причина е, че счетоводната печалба от операцията (5 млрд. долара) ще увеличи коефициента на капиталова адекватност от първи ред от 9,4 на 11,5 на сто, което би позволило абсорбирането на по-големи загуби. Очаквайте повече от същото през следващите седмици и месеци.

По време на неотдавнашната онлайн конференцията на FT Global Boardroom аудитория от близо 6 000 човека, която участваше в банков панел, беше анкетирана по тази тема. Само 6 на сто смятат, че нито една от водещите 50 банки в света няма да има нужда да набере нов капитал. Половината смятат, че повече от 20 на сто от банките ще трябва да го направят. Кредиторите, които първи потърсят средства, е по-вероятно да задържат инвеститорите си. Просто попитайте HSBC. За шестте месеца след емитирането на капитал през 2009 г. цената на акциите й се удвои.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
От короната ще да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Не зная дали точно HSBC е адекватен пример за. Не само защото е твърде могъща, но и защото ного голяма част от бизнесът и е в Азия, дето вече забравиха, че е имало коранавирус и икономиките си работят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още