IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката за минимална надница от 15 долара на час в САЩ вече е спечелена

Психологията на числото оказа влияние върху корпоративна Америка и върху изискванията и очакванията на работниците

16:26 | 26.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Демократите в Конгреса вероятно няма да успеят да прокарат федерална минимална заплата от 15 долара на час. Удивително е, че това може да се окаже без голямо значение. Стремежът към тази ставка вече донесе успех чрез преформулиране на представата на американците каква трябва да бъде разумната заплата, пише Ноа Смит за Bloomberg. 

В епохата на масови политически кампании „борбата за 15 долара“ беше поразително ефективна. Тя успя да прокара тази ставка в Сиатъл, Калифорния и редица други градове и щати. Посланието ú беше просто, целенасочено и - поне на местата, където победи - разумно.

Освен че бе привлекателен и алитеративен (с еднакъв звук в началото на думите - бел. прев.), зад лозунга „Fight for 15” стоеше и доста прилична икономика. Фактът, че „тийнейджърите харесват чийзбургери“, по думите на икономиста Джон Кенън, вероятно намалява ефекта от повишаването на минималната заплата върху заетостта; увеличеният доход от по-високата минимална заплата се връща обратно в икономиката, повишавайки търсенето на работна ръка. И както икономистите все повече осъзнават през последните години, минималната работна заплата може да помогне за противодействие на силата на работодателите да поддържат заплатите под тяхната ефективна пазарна стойност. Тя все още може да навреди на заетостта, но прагът за това вероятно е много по-висок от притесненията на противниците й.

На национално ниво „Fight for 15” все още не е успяла да спечели победа. Предложението за минимална работна заплата бе засегнато от неотдавнашния законопроект за пандемична помощ на президента Джо Байдън с мотива, че не е фискална мярка и следователно не отговаря на условията за приемане чрез бюджетно съгласуване. Тъй като политическото съгласуване е единственият начин да се заобиколят обструкциите, това означава, че федералната минимална заплата от 15 долара има само малък шанс да бъде приета по време на президентството на Байдън. Притесненията, че 15 долара ще са твърде много в районите с ниски разходи, ще означават достатъчна опозиция на федерално ниво, така че вероятно няма да видим този законопроект да бъдат прокаран скоро - или пък ако бъде, очаквайте нещо значително по-малко от 15 долара на час.

Но въпреки този законодателен провал „Fight for 15” печели по различен начин: като променя нормите при определяне на заплатите в Америка. Компанията за бързо хранене McDonald's, образецът на работодател с ниски заплати, току-що обяви, че ще повиши средната си заплата до 15 долара на час до 2024 г. Това следва подобен ход на Chipotle. Amazon повиши минималната си ставка до 15 долара през 2018 г. Costco, Starbucks и редица други фирми имат подобни политики. Някои големи компании като Walmart все още се борят срещу новия стандарт на заплащане, но определено може да се почувства как вълната настъпва.

Последна актуализация: 13:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още